Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat sambata ca intentioneaza sa desemneze un "succesor preferat", care sa-i ia locul la carma statului in 2008, asigurand totodata ca va avea grija ca transferul de putere sa se desfasoare de o maniera optima, transmit agentiile internationale de presa.

Practic, liderul de la Kremlin intentioneaza sa repete schema prin care el insusi a ajuns la putere, presedintele Boris Eltan demisionand pe neasteptate la 31 decembrie 1999 si numindu-l presedinte interimar pe Putin, care, avand toate parghiile in mana, nu a avut nicio problema in a fi ales sef al statului in martie 2000.

"Cred ca ar fi bine sa-mi exprim punctul de vedere asupra uneia dintre candidaturi si voi face acest lucru", a spus Putin, aflat la resedinta sa oficiala de la Soci.

Totul pentru stabilitate

Desi ideea ca un presedinte sa-si numeasca succesorul este o abatere clara de la regulile democratice, presedintele rus a prezentat lucrurile in asa fel incat sa aiba aerul ca face acest lucru din grija pentru tara, ca este datoria lui sa lase tara pe mainile unui om de incredere

"Toata lumea se teme de destabilizare si se intreaba ce va fi dupa 2008...

Am deja o serie de idei despre cum ar trebui aranjata situatia in tara in aceasta perioada, astfel incat sa nu apara o destabilizare, care sa starneasca ingrijorare in randul populatiei sau in mediul de afaceri", a explicat Putin, care a dezmintit de mai multe ori zvonurile ca ar intentiona sa gaseasca o metoda pentru a mai obtine un mandat, in afara celor doua permise de Constitutie.

"Nu pot sa zic "gata, mi-am facut treaba, restul va priveste". Pana in ultima clipa a mandatului meu, imi voi face datoria cu simtul raspunderii", a adaugat el.

Votati ce vreti, iese cine trebuie

Sub domnia lui Putin, puterea Kremlinului nu a facut decat sa creasca, iar presa este aproape in totalitate sub controlul sau, nu exista niciun dubiu ca omul sau va castiga fara probleme scrutinul prezidential din 2008.

Cu toate acestea, este evident ca Vladimir Putin, care are doar 53 de ani, va avea grija sa-si pastreze un post politic influent pentru el, care sa-i permita sa conduca din umbra Rusia si dupa 2008.

Articol integral in EVZ