?Aceste ore sint decisive", a anuntat solemn Mircea Geoana, luindu-si in serios rolul de ?opozitie constructiva". Liderul PSD a plecat ieri la Bruxelles sa-i convinga pe socialistii europeni ca Romania merita sa intre in UE in 2007.

?Integrarea este si copilul nostru", a mai spus Geoana, criticind in secunda doi ?maniera frivola si laudaroasa" prin care ministrii PD ?au ales sa-si faca reclama, iesind inaintea liberalilor" cu rapoarte despre realizarile in domeniul integrarii.

Pisica PRM, aruncata peste gardul Aliantei

Protocolul cu PRM i-a stricat insa liderului PSD ocazia sa puncteze putin la imagine pe teme de integrare.

Geoana a admis cu greu ca socialistii europeni il suna pentru a se interesa de subiect, insa nu stie clar ce le va spune la Bruxelles: va semna sau nu cu Vadim Tudor protocolul de colaborare parlamentara? La insistentele jurnalistilor, liderul PSD a raspuns vizibil iritat, tamponindu-si fruntea cu o batista: ?Sa-l intrebati pe pacientul national, Traian Basescu, cum i-a fost cind a fost ales cu

voturile lui Vadim Tudor sau cum i-a fost lui Bogdan Olteanu sa fie ales cu voturile PRM. Deci cind voturile PRM merg la actuala putere, sint baieti draguti, daca eventual voturile PRM merg alaturi de PSD, devin brusc xenofobi?". Geoana a mai spus ca PSD ?a platit deja pretul unei anumite inabilitati" pe care a avut-o in relatia cu PRM la alegerile trecute.

Sa semnez, sa nu semnez?

Totusi, liderul PSD are o problema in partid, pe care o ascunde sub formula ?o doza importanta de preocupare". Liderii grupului de la Cluj s-au opus pe fata semnarii unei intelegeri cu Vadim Tudor, calificind-o drept o ?greseala" si ?o capcana".

Jan Marinus Wiersma, vicepresedintele grupului socialistilor europeni, declarase la inceputul saptaminii trecute ca un posibil acord PSD-PRM a ?ingrijorat grupul socialistilor europeni, avind in vedere ca partidele din IS si PSE se angajaza sa nu se asocieze cu partide care adopta pozitii xenofobe".

Lui Geoana pare sa nu-i fie totusi clar ce are de facut: ?O decizie vom lua dupa ce vom analiza reactia interna si externa, dupa ce vom avea o imagine mai clara".

Articol integral in Cotidianul