Ministrul Monica Macovei intentioneaza ca, luna viitoare, sa trimita in somaj 2.000 de oameni, in speranta ca asa va eradica fenomenul de contrabanda din punctele de frontiera.

Desi Tratatul de aderare cu Uniunea Europeana nu prevede acest lucru, ministrul vrea sa promoveze o ordonanta de urgenta prin care sa inchida toate magazinele duty-free din punctele vamale ale Romaniei.

Pe langa angajatii care-si vor pierde locurile de munca, masura va insemna si reducerea cu aproximativ 700 de miliarde de lei vechi a veniturilor catre bugetul de stat.

O statistica intocmita de Asociatia Romana a Operatorilor si Furnizorilor duty-free arata ca, in fiecare an, granitele Romaniei sunt tranzitate, in medie, de 18 milioane de persoane. Cheltuielile acestora in magazinele de tip duty-free au ajuns, anul trecut, la 150 milioane de euro, reprezentand exporturi exclusive.

Prin contributia directa a operatorilor duty-free si a angajatilor acestora, bugetul de stat a incasat 700 miliarde de lei, iar bugetele locale au obtinut si ele importante venituri colaterale.

Intrarea in Uniunea Europeana presupune ca tara noastra sa renunte la vanzarile in regim duty-free (produse scutite de taxe vamale, TVA si neaccizate) in toate vamile comune pe care le va avea cu Uniunea.

"Match point" pentru vecini

Desi Tratatul cu UE vorbeste doar de granita de vest si, eventual, de cea cu Bulgaria, autoritatile romane pun la cale inchiderea tuturor duty-free-urilor printr-o ordonanta de urgenta. Pe langa consecintele sociale si financiare, masura va avea si un efect benefic pentru concurenta.

Practic, toti operatorii din tarile vecine care lucreaza in zona libera vor fi avantajati de inchiderea magazinelor romanesti. Sunt inclusi in aceasta categorie operatorii ucraineni, cei din Republica Moldova, Serbia si chiar cei bulgari, care nu inchid efectiv magazinele decat in momentul intrarii in UE, asa cum prevede Tratatul.