Cand a acceptat numirea sa in fruntea Comisiei pentru Condamnarea Comunismului, Vladimir Tismaneanu si-a asumat atacurile inamicilor sai si chiar ale inamicilor lui Traian Basescu. Si-a imaginat chiar ca se vor spune multe marsavii despre sine. Invidia e unul dintre cele mai productive sentimente omenesti.

Stia ca se vor spune multe despre originea sa evreiasca, despre parintii sai, fosti combatanti in Razboiul din Spania. Dar nu cred ca si-a imaginat cantitatea de zoaie, de minciuni sfruntate si de mistificari care se vor arunca in joc.

Pentru ca denigrarea profesorului Tismaneanu a ajuns intr-un punct dupa care nu ar mai putea urma decat lichidarea fizica, ma simt dator, ca prietenul sau, dar si ca ziarist preocupat de ceea ce se intampla in jur, sa scriu aceste randuri.

Ultimul atac, venit din partea unui ziar practicant al santajului, cu un sef turnator dovedit, este de o marsavie fara seaman.

Teza acelui articol este ca Vladimir Tismaneanu a fost trimis in Occident de Securitate si, ajutat de Partidul Comunist American in colaborarea cu CIA, a ajuns profesor universitar si a scris apologia comunismului de peste ocean.

Acest scenariu este o aberatie izvorata dintr-un diagnostic psihiatric destul de vizibil. Cum ar veni, securitatea romana, mana in mana cu CIA, pe vremea lui Ceausescu, se roaga de comunistii americani sa-l ajute pe omul lor. Cum ar veni, securitatea din Romania stapanea lumea, intr-o fratie cu CIA!

Trebuie ca buba la cap sa fie destul de mare sa scrii asa ceva. Si la fel de mare, sa publici in ziarul tau o astfel de ineptie, banuindu-i de imbecilitate pe toti cititorii. Cat despre colaborarea cu Securitatea, Sorin Rosca Stanescu ar putea sa spuna mai multe, din propria experienta.

Trec de acest monument de delir securistic si vreau sa clarific unele lucruri. Vladimir Tismaneanu s-a dezis de ideologia comunista imediat ce a ajuns in Occident. Daca ar fi crezut in comunism, ii era mai usor sa se afirme in Romania! In Venezuela a ajuns la matusa sa, stabilita acolo de zeci de ani.

Lupta impotriva comunismului a inceput-o la Europa Libera, pe vremea cand noi abia indrazneam sa ascultam acest post, iar SRS colabora cu Securitatea pentru binele tarii! A pune la indoiala schimbarea cuiva este total necrestin, frati romani.

Ar insemna, pastrand proportiile, sa nu-l credem o iota pe Apostolul Pavel pentru ca, pe cand se numea Saul, a ucis credinciosi crestini.

O alta aberatie spusa in acest caz este ca profesorul Tismaneanu ii va apara pe comunistii de origine evreiasca, aruncand totul pe seama romanilor.

Multi dintre romani cunosc originea evreiasca (si numele de la nastere) al unor militanti comunisti din articolele sale! Iar in legatura cu vina unor comunisti romani lucrurile sunt clare, totusi. Iar Ceausescu nu a fost evreu!

Cine citeste ceea ce a scris Vladimir Tismaneanu isi clarifica pentru totdeauna atitudinea sa clara, fara echivoc, fata de crimele comunismului.

SI asta nu o face la o masa, cu prietenii, ci in scris, intr-o limba? de maxima circulatie internationala, in carti aflate in bibliotecile universitatilor americane.

O alta marota a denigratorilor este acuza ca nu si-a pastrat numele Tismenetchi, pe care il avea tatal sau. Un mic contraargument patriotic. Nici Mihai Eminescu nu si-a spus Eminovici, dupa cum il chema pe parintele sau. Si nimeni nu-l besteleste pe poet pentru asta!

Pentru oamenii normali, care nu pun carul dinaintea boilor, rostul Comisiei Tismaneanu va fi vizibil dupa ce se vor aduna rezultatele intr-un document final. Pana atunci, orice carteala sau sudalma nu este decat un mod de a se autobaga in seama a unor frustrati.

PS Va invit, vinerea seara, de pe la 22.45, sa urmariti emisiunea Lumea citeste, pe TVR1, acolo unde moderez intalnirea intre reprezentanti ai Uniunii Scriitorilor si Uniunii cititorilor. M-as bucura sa ma onorati ca telespectatori!

Ioan T. Morar

redactie@monitorulsv.ro