Autoritatile sunt din nou in alerta dupa ce au fost descoperite noi focare de gripa aviara in judetele Brasov si Vrancea. In orasul Fagaras a fost instituita carantina, iar populatia este vaccinata. Totodata, pasarile din aceasta localitate vor fi autanasiate si apoi incinerate.

Autoritatile au dat asigurari ca situatia este sub control."Verificam la sange tot ce se intampla", a mentionat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur .

Circulatia pe drumul national care traverseaza Fagarasul se desfasoara normal, iar autoturismele sunt dezinfectate la intrarea si iesirea din oras. Este interzisa oprirea autovehiculelor aflate in tranzit, pe teritoriul municipiului.

Dupa cum transmite Realitatea TV, 16 angajati de la ferma avicola de la Cotlea, unde a fost confirmata prezenta virusului H5 vor fi izolati. Cu toate ca sambata a fost instituita carantina, oamenii au venit la lucru ca intr-o zi obisnuita. Autoritatile au hotarat, insa, sa nu le mai permita intrarea in ferma.

Probleme sunt si la Patiprod, alta ferma de pe platforma Codlea, unde testele rapide au identificat virusul H5. Atat la abator, cat si la crescatoria de pui, 100 de oameni vin in continuare la serviciu.

Potrivit TVR, masurile luate la fermele brasovene de unde a plecat carnea infestata cu virusul gripei aviare sunt fara precedent : unitatile si-au pus lacatul pe poarta, lucratorii au fost trimisi acasa si vaccinati. Peste trei sute de mii de pasari vor fi sacrificate incepind de luni dimineata.

In Covasna, au fost instituite opt filtre de dezinfectie in traficul rutier si se controleaza toate vehiculele care intra in judet. Populatia a fost avertizata sa anunte telefonic autoritatilor orice suspiciune de boala, iar laboratorul judetean al DSV este pregatit sa intervina.

Incepand de luni toate targurile de pasari si animale vor fi inchise.

La Mures, toate comandamentele anti-epizootice au fost activate, iar autoritatile vor controla toate produsele avicole si transporturile de pasari dinspre Brasov.

In Sibiu, a fost instituit, inca de duminica, un filtru rutier de dezinfectie, iar echipe de medici patruleaza pe raul Olt pentru a vedea daca sunt pasari migratoare moarte sau care dau semne de boala.

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur a dat asigurari ca situatia este sub control."Verificam la sange tot ce se intampla", a mentionat ministrul.

El a cerut tuturor directiilor sanitare-veterinare din tara sa verifice activitatea unitatilor de crestere a pasarilor si a celor de procesare a carnii, pentru a preveni aparitia de noi focare de gripa aviara.

Aproximativ 12 tone de carne de pui provenite de la fermele din localitatea Codlea au fost puse luni sub sechestru de catre inspectorii veterinari care au ridicat marfa din doua hypermarketuri bucurestene. Specialistii vor recolta probe pentru a vedea daca eventual carnea este infectata cu virusul H5N1.

Inspectorii sanitari au inceput controalele in hypermarketuri inca de duminica seara, cind au inceput sa puna sub sechestru carne provenita de la fermele de pe platforma avicola din Codlea (judetul Brasov).

"Acum ne-am extins controalele si in unitatile de transare si in depozite, iar in continuare dorim sa ducem ancheta catre punctele de vanzare", a declarat pentru Realitatea TV Directorul executiv al Directiei Sanitar Veterinare Bucuresti, Constantin Savu.

Sacii plini cu pasari moarte au fost gasiti in week-end la aproximativ 300 de metri de halele societatii Pati Prod din Codlea. Directorul fermei sustine ca halele erau inchise de aproape doua luni pentru modernizare si ca pasarile gasite nu provin de la firma pe care o conduce.

La prima vedere este vorba de pui de gaina, nu de curci sau alte specii. Inspectorii sanitar veterinari au recoltat probe pentru efectuarea testelor rapide, iar cadavrele de pasari au fost incinerate. Politia din Codlea a inceput o ancheta pentru a afla de unde provin pasarile si de cat timp se aflau pe platforma societatii Pati Prod.

De la fermele avicole din Codlea au plecat tone de carne de pasare catre judetele Prahova, Covasna, Sibiu, Alba si Vrancea. Cateva societati din judetul Vrancea au vandut la randul lor carne si la mai multe supermarmarketuri din Constanta, Galati si Bucuresti.