Patronii straini din Buzau s-au strans sambata, si-au suflecat manecile si au adunat peturile de pe marginea drumului. Oamenii nu mai suportau peisajul pangarit de mizerii si le era rusine cand primeau vizita vreunui partener de afaceri, printre munti de resturi menajere. Daca suntem amabili, poate ii lasam sa ne bata covoarele, au glumit mistocarii.

Nu fiti fraieri, astia au un plan, au sarit patriotii locali. Ca maine o sa ne ia pe nimic terenurile, o sa le curete si o sa le revanda, scotand profit. Cam asa este privita si integrarea in Uniunea Europeana. Multi o vad ca pe un corn al abundentei, din care se vor revarsa ajutoare, legi mai bune, o administratie mai competenta.

Steguletele rosii sunt privite cu satisfactie: uite cum ii impunge cu batul de la steag pe cei de la Agricultura, iata cum ii mana de la spate pe procurorii anticoruptie. Dar daca legile se pot adopta pe banda rulanta, mentalitati nu se vand la pet, in supermarket. Un critic de arta roman, ajuns in capitala Frantei, se mira ca un bilet de autobuz costa mai scump decat unul de metrou.

E normal, i-au raspuns francezii, cu metroul mergi prin tunel, din autobuz vezi, pe geam, Parisul. Romanii care isi modernizeaza apartamentele nu se ostenesc sa varuiasca si scara blocului.

Cati dintre oraseni inteleg ca, renovand fatada, fac cartierul mai placut si cresc valoarea fiecarei proprietati in parte? Nici macar oamenii de afaceri nu stau mai bine la capitolul mentalitate europeana: vilele lor se invart dupa soare, dar la ele se ajunge pe drumuri de pamant, pe care lacomia proprietarilor de terenuri le-a lasat late de-o palma: pompierii nu pot ajunge pana la capatul

strazii. smecherii cu BMW isi golesc scrumiera pe geam, cat asteapta la semafor. Ambuteiajele se formeaza si din vina soferilor, care se reped pe galben si apoi raman blocati unii de altii. O alta parte a publicului crede ca integrarea mai mult o sa ne ia decat o sa ne dea. Gospodarii au refuzat sa-si declare animalele, de teama cotelor pentru lapte.

Astfel au pierdut posibilitatea de a primi subventii, care le-ar fi permis sa produca o cantitate plafonata, cu acelasi castig pe care l-ar fi avut "la liber". Accizarea tuicii a preocupat toata suflarea comunei, dar putini au fost aceia care au pus intrebarea cum sa atraga fonduri europene nerambursabile. UE nu ne da voie sa vaccinam porcii de pesta, au acuzat taranii.

si multi dintre consumatorii de garf i-au compatimit, nestiind ca tot UE recomanda, in loc de vaccin, igiena fermelor. Pana acum, porcii erau vaccinati ca sa poata scurma prin gunoaie si sa poata fi hraniti cu laturi. Vor intelege satenii ca e mai eficient si mai sanatos in UE? E drept ca nimeni nu s-a straduit sa le explice.

Poate nici n-ar trebui pus stegulet rosu pe mentalitati, care nu se schimba de la sine. Era datoria autoritatilor sa invete romanii cum este cu Europa, asa cum face politia campanii pentru centura de siguranta. In Banat, Fondul Roman de Dezvoltare Sociala i-a invatat pe primari sa atraga finantari nerambursabile si ei au reusit sa obtina un milion de euro.

Nu e mult, dar inseamna un drum mai bun, o aductiune de apa si, nu in ultimul rand, ceva mentalitate occidentala. Satenii care au pus mana de la mana sa-si faca o canalizare nu vor astepta sa vina strainii sa le stranga peturile din curte.