Noutati la Editura Paideia

Imaginarul corpului uman

de     HotNews.ro
Marţi, 16 mai 2006, 0:00Constantin Barbulescu
Imaginarul corpului uman
Colectia de antropologie

Autorul incearca sa surprinda reprezentarile corporale asa cum sunt ele structurate in doua comunitati rurale (Corlatel, din jud. Mehedinti; Rasca, din jud. Cluj) si in una urbana (Cluj-Napoca).

Este o cercetare calitativa care urmareste un set de problematici, intre care amintim: topografia externa a corpului uman; materiile corporale; excretiile; menstruatia; reprezentarile sexualitatii; reprezentarile fecundatiei si graviditatii.

In plus, lucrarea are ambitia de a pune in contact, pe problematicile amintite mai sus, discursul taranesc si cel medical (a doua jumatate a secolului al XIX-lea) tocmai pentru a evidentia cum interactioneaza cele doua culturi.
14,5 x 20 cm.; 272 p.
24.00 RONAristotel
Despre cer - De caelo Editie bilingva
Colectia cartilor de referinta

Traducerea de fata este prima traducere romaneasca integrala a tratatului aristotelic De caelo. Fragmente ale ei au fost publicate in sectiunea Traduceri din scrieri filosofice a Revistei de filosofie a Academiei Romane incepand din 1989. Privit in sine, tratatul Despre cer pare a nu mai spune mare lucru unui contemporan.

Stiinta moderna a revizuit in intregime imaginea despre univers, iar lumea sferica a lui Aristotel, am putea crede, intereseaza cel mult istoria, uitand prea des ca propria noastra imagine va deveni intr-o zi istorie. Vechii greci au avut infinit mai putine instrumente de cercetare a universului. Le ramanea totusi ceva mai important decat ele, ratiunea.
16,5x23,5; 472 p.;
30.00 leiRadu Angel Bagdasar
Creatica. O teorie a genezei operei literare
In afara colectiilor

Angajand in mod patetic totalitatea personalitatii umane, creatia este actul cel mai complex si cel mai elevat de care fiinta umana este capabila.

Creatica lui Angel Radu Bagdasar reprezinta o prima teorie stiintifica completa (in sensul lui Th. Kuhn) a geneticii textuale, altfel spus a creatiei literare.

Pornind din sectorul cel mai bogat in informatii „metagenetice“ al universului cultural, literatura, ea reuseste sa reveleze mecanisme esentiale ale gestatiei operei (care nu par a fi complet straine de cele care se manifesta in celelalte domenii intelectuale: stiinte, tehnologii, economie). Prin acest fapt insusi contributia lui A.R. Bagdasar capata o dimensiune filosofica.

Ea depaseste paradigmele precedente ale domeniului care s-au cantonat la un nivel revelator a carui conditie epistemologica variaza intre inventare de constatari empirice si un anume folclor critic, fara a fi capabile de a parveni la identificarea cu precizie a obiectului de studiu, la cristalizarea de concepte operationale, de modele specifice, la clasificari pertinente, la o metoda de lucru.

Completand aceasta lacuna, prezenta lucrare reprezinta un eveniment si marcheaza o data in devenirea gerneticii textuale si a teoriilor creatiei in general.
14,5x20; 274 p.;
24.00 lei

Editura Paideia
Str. Tudor Arghezi Nr. 15, Sector 2 Bucuresti
www.paideia.ro, email: paideia_difuzare@yahoo.com
tel: 316.82.08; 316.82.10; fax: 316.82.21


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


432 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by