„Carnea de pui de la ferma avicola din Codlea, unde s-a identificat prezenta virusului H5N1, a ajuns in galantare cu certificate care atesta ca provine de la pui sanatosi”, a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Ion Agafitei.

Acesta nu exclude insa posibilitatea ca ferma avicola la care au murit puii de gripa aviara sa fi livrat carne si in Bucuresti. „Avem informatia ca de la aceasta ferma a mai fost livrata carne de pui inca la alte zece judete. Este posibil sa fi fost adusa si in Bucuresti. Rezultatele le vom sti dupa terminarea anchetei.

Exista suspiciuni ca si la o alta ferma, cea a societatii Pati Prod din Codlea, ar exista virusul gripei aviare. Si de aici carnea a ajuns pe piata insotita de certificate ca provine de la pui sanatosi”, a mai declarat presedintele Ion Agafitei.

Din primele cercetari a reiesit ca de la ferma din Codlea au plecat 15 tone de carne de pui in judetele Prahova, Vrancea si Covasna. „Intreaga cantitate de carne provenita de la ferma din Codlea va fi retrasa de la comercializare.Acum se fac controale in toate punctele de comercializare a carnii de pui, pentru a se confisca tot ce a provenit de la ferma din Codlea.

Oamenilor care au intrat in contact cu pasarile bolnave de gripa aviara li se administreza Tamiflu si antivirale. Nu va pot preciza care este numarul acestora”, a mai mentionat presedintele Ion Agafitei. Testele rapide au confirmat, in premiera pentru Romania, prezenta virusului H5N1 la o ferma avicola din Codlea.

Focare mai exista la Fagaras, Hurez, Ucea, Vistea, Parau, Soares si Sambata de Sus. Gospodarii din aceste localitati au cumparat 500 de pui de gaina vii de la SC Drakom Silva SRL, prin intermediul unui particular care nu avea nici un fel de documente sanitar-veterinare pentru pasari.

Articol integral in Gandul