Raportul de tara de pe 16 mai este asteptat cu sufletul la gura. S-a vorbit despre separarea Bulgariei de Romania, pentru ca nu ar fi facut progresele necesare, crima organizata nu a devenit un fenomen istoric, ci se gaseste pe toate drumurile, in special cele de centura.

Noi suntem laudati pentru curatenia din vami si pentru un oarecare progres in justitie. Despre performante economice europenii nu ne mai zic mare lucru, pentru simplul motiv ca nu am facut aproape nimic din ceea ce am promis. Si-atunci, daca argumentul forte pentru un Raport bun ar fi eminamente economic, am putea sa ne luam adio de la vesti imbucuratoare.

Ministrii de finante europeni si-au facut datoria, ne-au avertizat ca trebuie sa crestem taxele si impozitele pentru a completa deficitele, chiar daca finantistii nostri se fac ca ploua. Ploua, oricum, in aceasta primavara, atat cat sa ne luam gandul de la stabilitate financiara.

Trece o viitura, apare alta, alte diguri, alte interventii si ajutoare si, uite-asa, cheltuielile neprevazute nu se mai opresc.

Desi sustine ca inca nu s-a hotarat ce poveri catre stat sa se majoreze, ministrul finantelor a dat o veste proasta celor care isi iau salariile prin microintreprinderi. Acestia nu vor mai beneficia de acel bine-venit 3% din cifra de afaceri, ci vor plati, ca toate societatile, 16% impozit pe profit.

Pe langa aceasta bomba pentru cei cu meserii liberale, mai vine alta, descrisa pe larg in „Saptamana Financiara“, si anume ca nu doar fumatorii, ci si cei care nu au tras in viata lor un fum vor plati celebra taxa pe viciu.

Economia ar putea primi un premiu de cel mai lovit, dar si cel mai decent domeniu, vizavi de perceptia privind aderarea. Desi o ducem prost si se fac eforturi supraomenesti pentru ca sute de firme sa nu intre in faliment, totusi NU din motive economice am putea fi amanati cu aderarea sau conditionati de niste monitorizari foarte aspre. Si de aceasta data, imaginea bate continutul.

Austriecii s-au crucit de-a dreptul, saptamana trecuta, ca presedintele unei tari pregatite de aderare da bir cu fugitii din tara sa pentru a suporta o interventie chirurgicala de hernie de disc la un spital de stat din Viena.

Si si-au pus tot felul de intrebari despre adevarata noastra capacitate de a face fata competitiei europene. Sigur, pacientul Basescu are dreptul sa decida ce crede de cuviinta pentru sanatatea sa. Criza de imagine nu a putut fi insa evitata, ceea ce spune multe despre fragilitatea impresiei bune pe care am creat-o in exterior.

Iar la acest fapt sa-l adaug si pe cel privind motiunea de cenzura pe teme economice si sociale, care va fi introdusa de PSD si PRM, dar care s-ar putea bucura si de votul PD, si de votul a 4-5 persoane din PNL - vorba lui Crin Antonescu. Iata ecuatia perfecta a instabilitatii politice, in care toata lumea buna se face ca face eforturi pentru stabilitate economica.