• 1. Andrei Serban
    O biografie

    Postfata de Basarab Nicolescu
    Colectie: Ego-grafii

    Volumul este oglinda pe care regizorul si omul Andrei Serban si-o pune in fata la mijlocul vietii: un parcurs uimitor, plin de succese, de experiente inedite si exotice, dar si de munca zdrobitoare si dezamagiri.

    Experienta emigrantului picat din lumea cenusie a comunismului romanesc in „jungla” boemei newyorkeze, momentele deosebite petrecute alaturi de Peter Brook si de discipolii sai, exercitiile de meditatie zazen intr-o manastire de linga Tokyo, intilnirea cu regina Farah a Iranului si cu numeroase personaje iesite din comun sint doar citeva dintre punctele de interes ale acestei

    (auto)biografii. Nu lipsite de picanterie sint povestile legate de Romania, mai ales in cei trei ani petrecuti in fruntea Nationalului bucurestean. Aceste pagini sint insa marcate de tristetea omului care vrea sa-si puna talentul si experienta in slujba tarii sale, dar intimpina aceleasi tare care inca otravesc spatiul romanesc.

    O carte plina de farmec, umor si melancolie, care ne da masura unui mare artist, dar si a noastra insine.

    Din cuprins:
    Echilibrist intre doua lumi • Copacul zburator • Tatal meu si plimbarea cu birja • Mama si complicatiile interetnice • Oglinda, papusile si Toscanini • Revolutionind Scrisoarea pierduta • Anii formarii - Institutul de Teatru • Intilnirea cu Grotowski • Iulius Cezar la Bulandra • Regizor de televiziune • Nocturnele de la Tandarica

    • Iona in premiera la Teatrul Mic • Intre teatru si opera • Debutez la Cardiff cu Evgheni Oneghin • Luciile mele • Hamlet - piesa imposibila

    Andrei Serban (n. 1943) este unul dintre cei mai importanti regizori de teatru si opera din lume. Absolvent al IATC Bucuresti, sectia Regie, a plecat in 1971 in SUA cu o bursa Ford; a lucrat cu trupa „La Mama” din New York si cu Peter Brook la centrul de cercetari teatrale al acestuia.

    A semnat regia unor spectacole de exceptie in cele mai importante institutii de teatru si opera din lume (Metropolitan din New York, Comedie Francaise, Covent Garden etc.). Este cunoscut publicului roman in special pentru faimoasa punere in scena a Trilogiei antice. A fost director al Nationalului bucurestean intre 1990-1993 si a predat tehnica dramatica si regie la universitati de renume.

    La aceasta ora este directorul scolii de teatru a Universitatii Columbia din New York.


  • 2. Mihail Bulgakov
    Corespondenta. Jurnale

    Traducere, note si indice de Ana-Maria Brezuleanu
    Prefata de Ion Vartic
    Colectie: Biblioteca Polirom

    Scrisorile si fragmentele de jurnal din care se compune volumul, multa vreme inaccesibile publicului, surprind, cu o tragica luciditate, nesfirsitele tribulatii ale unui om a carui viata - personala si creatoare - este supusa presiunii insuportabile a istoriei.

    Criticat, hartuit, prada neajunsurilor de tot felul, Bulgakov ramine, in ciuda tuturor vicisitudinilor, un caz exemplar de verticalitate si de incredere in puterea mintuitoare a artei.
    „Relatia lui Bulgakov cu Stalin ne permite sa intelegem noile reguli ale unei comunicari politice depersonalizate… Istoria operelor lui Bulgakov este istoria luptei lui Stalin pentru puterea politica absoluta.

    Iar una dintre cele mai tragice si mai utopice presupozitii ale lui Bulgakov a fost credinta ca motivatia personala si cea politica ar putea coincide si ca pe aceasta baza comunicarea intre doua persoane ar fi posibila oriunde si oricind.” (Ilona Kiss)

    Mihail Afanasievici Bulgakov este autorul bestsellerurilor: Cupa vietii (Polirom, 2001), Inima de ciine (Polirom, 2003), Garda alba (Polirom, 2003), Scene moscovite (Polirom, 2004), Insemnarile unui tinar medic (Polirom, 2005). S-a nascut la Kiev in 1891, a absolvit Facultatea de Medicina a Universitatii din Kiev, practicindu-si timp de patru ani profesiunea.

    Stabilit definitiv la Moscova in 1921, renunta la medicina in favoarea literaturii si a publicisticii. De o mare diversitate - foileton, schita, povestire, nuvela, roman, farsa, drama etc. -, scrierile sale se caracterizeaza printr-o inconfundabila unitate a viziunii.

    Contestat adesea cu virulenta de critica vremii - sa nu uitam perioada dramatica in care si-a desfasurat activitatea literara, din 1920 pina in 1940, anul mortii sale -, a reusit sa publice prea putin in timpul vietii, antologicele naratiuni fantastice Diavoliada si Ouale fatale, precum si romanul Garda alba numarindu-se printre exceptii.

    Adevarata glorie a lui Bulgakov este postuma: capodopera sa, Maestrul si Margareta, la care a lucrat chiar si dupa ce si-a pierdut vederea, pina in ultima zi a vietii, a aparut in U.R.S.S. abia in 1967.


  • 3. Amelie Nothomb
    Cosmetica dusmanului

    Traducere din limba franceza de Mihai Elin
    Colectie: Biblioteca Polirom. Seria de autor „Amelie Nothomb”

    Romanul este construit sub forma unui dialog neintrerupt: blocat intr-un aeroport din cauza unor intirzieri neprevazute, omul de afaceri Jerome Angust se vede obligat sa suporte logoreea interminabila a unui individ necunoscut. Aparent fara nici un motiv, Textor Texel se apuca sa-si povesteasca viata, insistind peste masura sa fie ascultat.

    Dialogul dintre cei doi capata treptat o turnura neasteptata: Angust este uluit de ororile aberante pe care le aude si sub nici o forma nu poate scapa de acest individ cit se poate de ciudat. Mai mult decit atit, necunoscutul pare sa cunoasca detalii din viata sa, iar intilnirea dintre cei doi se dovedeste in cele din urma a nu fi intimplatoare.

    Dar de aici si pina la amploarea pe care o capata subiectul romanului este un pas urias, surprinzator, pe care-l facem hipnotizati, constrinsi de intensitatea maladiva a unui joc la limitele absurdului, in cautarea unei certitudini.

    Amelie Nothomb este autoarea bestsellerurilor: Igiena asasinului (Polirom, 2002), Uimire si cutremur (Polirom, 2002), Metafizica tuburilor (Polirom, 2004), Mercur (Polirom, 2004), Antichrista (Polirom, 2004), Dictionar Robert de nume proprii (Polirom, 2005), Sabotaj din iubire (Polirom, 2005) si Biografia foamei (Polirom, 2006).

    Este fiica unui ambasador belgian si nepoata omului politic Charles-Ferdinand Nothomb, descendenta unei ilustre familii bruxelleze care a adus provincia Luxemburg regatului Belgiei. Isi petrece copilaria si adolescenta calatorind: Japonia, China, S.U.A., Bangladesh, Birmania, Laos. In 1984, isi incepe la Universite Libre de Bruxelles studiile de filologie.

    Adolescenta anorexica, Amelie marturiseste ca abia la treizeci si patru de ani a reusit sa se accepte „fizic“, vindecindu-se printr-o bulimie… a cititului si a scrisului. Igiena asasinului (1992), prima ei carte, s-a vindut in sute de mii de exemplare.


  • 4. Frederic Sudre
    Drept european si international al drepturilor omului

    Prefata de conf. univ. dr. Valentin Constantin
    Traducere de Raluca Bercea (coord.), Violeta-Irina Avram, Magdalena Roibu, Flaminia-Nera-Flavia Starc-Meclejan, Andreea Vertes-Olteanu
    Colectie: Collegium. Stiinte juridice

    Semnata de un specialist in materie, lucrarea prezinta, pe linga un studiu aprofundat al sistemului universal si european de protectie a drepturilor omului, o prelucrare la zi a jurisprudentei Curtii de la Strasbourg.

    Studentii de la facultatile de stiinte juridice, teoreticienii si practicienii din domeniu au astfel acces la una dintre cele mai bune analize de acest gen, in contextul in care Curtea insasi este extrem de creativa si dinamica, extinzind domeniul de aplicare al dreptului instituit prin Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

    Din cuprins:
    Fundamentele dreptului european si international al drepturilor omului • Raporturile dintre dreptul international si drepturile omului • Specificitatea dreptului european si international al drepturilor omului • Izvoarele formale ale dreptului european si international al drepturilor omului • Regimul juridic al drepturilor omului • Principiile directoare •

    Drepturile garantate • Garantiile drepturilor omului • Controlul jurisdictional al drepturilor omului: modelul european • Controlul nonjurisdictional al drepturilor omului: sistemul universal

    Frederic Sudre este profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Montpellier I si directorul Institutului de Drept European al Drepturilor Omului (L’Institut de Droit Europeen des Droits de L’Homme).

    A mai publicat: Realite et perspectives du droit communautaire des droits fondamentaux (coord., 2000), La Convention europeenne des droits de l’homme (2002), Le droit au respect de la vie familiale au sens de la Convention europeenne des droits de l’homme (coord., 2002), Le ministere public et les exigences du proces equitable (coord., 2003), La diffusion du modele europeen du proces

    equitable (coord., 2003), Les Grands arrets de la Cour europeenne des droits de l’homme (in colab., 2004).


  • 5. Adrian Miroiu
    Fundamentele politicii

    Vol I. Preferinte si alegeri colective
    Colectie: Collegium. Stiinte politice

    Cartea este o introducere in stiinta politica, realizata din perspectiva teoriei alegerii rationale - astazi cea mai influenta metodologie a stiintelor sociale.

    Plecind de la formele elementare ale cooperarii sociale, lucrarea (proiectata sa cuprinda trei volume) analizeaza mecanismele alegerilor si actiunii colective, rolul institutiilor sociale si intemeierea principalelor instrumente ale actiunii politice.
    Volumul intii, Preferinte si alegeri colective, constituie prima prezentare monografica in limba romana a teoriei alegerii sociale, tema centrala - cum poate fi realizata concilierea dintre alegerea individuala si cea colectiva - prilejuind analizarea unora dintre conceptele esentiale ale teoriei democratice moderne: regula majoritatii, mecanismele de vot, competitia politica.

    Din cuprins:
    Actorul rational • Individualismul metodologic • Alegere si preferinta • Alegerea unanima • Regula majoritatii simple • Majoritati ciclice • Solutii la problema agregarii preferintelor • Vot si competitie politica • Democratia reprezentativa si regula majoritara simpla

    Adrian Miroiu, profesor universitar la Facultatea de Stiinte Politice (SNSPA), este autorul a numeroase lucrari stiintifice, dintre care amintim: Realitate si practica sociala, 1989; Introducere in logica filosofica, 1995; Filosofie fara haine de gala, 1998; Introducere in analiza politicilor publice, 2001; Argumentul ontologic, 2002; Constructe formale, 2002. La Editura Polirom a coordonat volumul Invatamintul romanesc azi (1998).


  • 6. Catalin Zamfir, Laura Stoica (coord.)
    O noua provocare: dezvoltarea sociala

    Colectie: Collegium. Sociologie. Antropologie

    Teoria si metodologia dezvoltarii sociale constituie obiectul de dezbatere al acestui volum, care reuneste studiile a numerosi specialisti din domeniu si ofera cunostintele necesare elaborarii strategiilor si programelor aplicate la nivel national, sectorial sau local.

    Aceasta ampla sinteza a celor mai recente orientari in dezvoltarea sociala, avind scopul de a stimula interesul pentru reflectia asupra unei teme actuale si in Romania si asupra rolului sociologiei in analiza ei, constituie un instrument deosebit de util pentru studentii si masteranzii facultatilor de sociologie si asistenta sociala care doresc sa se specializeze intr-un domeniu foarte valorizat astazi.

    Din cuprins:
    Paradigma dezvoltarii sociale: controverse istorice si actuale • Tranzitia ca dezvoltare; politica europeana de dezvoltare sociala • Dezvoltarea ca proces social-cultural • Dezvoltarea sociala sectoriala • Metodologia dezvoltarii sociale

    Catalin Zamfir, profesor doctor, decan al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea din Bucuresti, Director al Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii din Academia Romana (ICCV), membru al Academiei Romane. La Editura Polirom a mai publicat: O analiza critica a tranzitiei (2004), Spre o paradigma a gindirii sociologice (ed. a II-a, 2005)
    Laura Stoica, cercetator stiintific la Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii din cadrul Academiei Romane (ICCV) si doctorand al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii din Bucuresti.


  • 7. Mihai Curelaru
    Reprezentari sociale

    Editia a II-a revazuta
    Prefata de Adrian Neculau
    Colectie: Collegium. Psihologie

    Lucrarea este o prezentare monografica a teoriei reprezentarilor sociale (domeniu al psihologiei sociale inca putin cunoscut in tara noastra, dar care tinde astazi sa ocupe o pozitie centrala in stiintele umane), ce va deschide si mai mult interesul cercetatorilor si studentilor din Romania pentru acest tip de abordare a socialului.

    Autorul prezinta trasaturile esentiale ale reprezentarilor sociale, analizeaza evolutia lor prin diferitele mecanisme de transformare si descrie principalele teorii si directii de dezvoltare stiintifica, precum si majoritatea cercetarilor romanesti in acest domeniu.

    Din cuprins:
    De la reprezentari colective la reprezentari sociale • Dezvoltari ale teoriei reprezentarilor sociale • Definirea reprezentarii sociale • Procesele fundamentale ale reprezentarii • Structura tripartita a reprezentarii sociale • Reprezentari sociale, opinii si atitudini • Ideologie si reprezentari sociale • Modele integratoare • Structura reprezentarilor sociale • Context, practici si transformare

    Mihai Curelaru este doctor in psihologie, lector universitar la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, Universitatea „Al.I. Cuza” din Iasi, unde preda cursuri in domeniile psihologiei sociale si metodologiei de cercetare. A urmat stagii de perfectionare la Universitatea din Lausanne (2002-2003) si Maison des Sciences de l’Homme din Paris (2005).

    Implicat in mai multe programe de cercetare, romanesti si internationale, este autorul a numeroase studii aparute in reviste de specialitate si volume colective; dintre lucrarile publicate, amintim: Reprezentarile sociale. Teorie si metoda (coord., 2001); Reprezentari sociale (ed. I, 2005).


    8. Daniel David
    Psihologie clinica si psihoterapie

    Fundamente
    Colectie: Collegium. Psihologie

    Prezentarea fundamentelor psihologiei clinice si ale psihoterapiei urmareste constituirea unei riguroase grile de lectura a domeniului clinic. Lucrarea psihologului Daniel David expune succint, sub aspectul rolului lor istoric, abordarile nevalidate, indiferent de notorietatea acestora.

    Teoriile si procedurile analizate sint atit o sinteza a literaturii de specialitate, cit si o reevaluare a unor studii ale autorului publicate in reviste de specialitate nationale si internationale. Integrarea lor in volum ofera o perspectiva comprehensiva si coerenta asupra domeniului clinic.

    Adresat specialistilor clinicieni, cercetatorilor si studentilor de la facultatile de profil, volumul introduce pentru prima data in limba romana anumite constructe moderne ale psihologiei clinice, permitind abordarea si intelegerea domeniului clinic din perspectiva stiintifica.

    Din cuprins:
    Psihologia clinica. Scurt istoric si delimitari conceptuale • Sanatate si boala • Psihodiagnostic si evaluare clinica • Consiliere psihologica si psihoterapie • Sugestie, hipnoza si hipnoterapie • Fundamente ale cercetarii clinice • Educatie si formare in domeniul psihologiei clinice

    Daniel David este conferentiar universitar doctor la Catedra de Psihologie a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, presedintele Colegiului Psihologilor din Romania, filiala Cluj, si psiholog principal in psihologie clinica si psihoterapie.

    A facut studii postuniversitare (1999-2002) in psihologie clinica si psihopatologie (incluzind hipnoza si hipnoterapie) la Mount Sinai School of Medicine, New York, SUA, si a parcurs un program de formare (1998-2002) in psihoterapii cognitive si comportamentale la Albert Ellis Institute, SUA, si Academy of Cognitive Therapy, SUA.

    Complementar, a facut un stagiu de pregatire in terapii dinamic-psihanalitice si umanist-existentiale la Tennessee University-Psychological Clinic, SUA (1998-1999).

    Este director al Centrului Roman de Psihoterapie Cognitiva si Rational-Emotiva si Comportamentala, presedinte al Asociatiei Romane de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale si al International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, organizatii prin care a introdus, pentru prima data in Romania, dupa standardele internationale, psihoterapiile validate stiintific (de exemplu, psihoterapii cognitive si comportamentale).


  • 9. Viorica Aura Paus
    Comunicare si resurse umane

    Colectie: Collegium. Relatii publice si publicitate

    Pentru orice organizatie, cea mai importanta resursa o reprezinta oamenii, iar toate elementele necesare functionarii sale se bazeaza pe comunicare.

    Iata o noua abordare a managementului resurselor umane pe care o propune Viorica Paus, din perspectiva comunicarii, pornind de la premisa ca din rindul practicienilor in domeniu trebuie sa faca parte si specialistii in comunicare, aceasta fiind esentiala in recrutarea si selectia personalului, negociere, formarea si evaluarea salariatilor, lucrul in echipa si realizarea unor activitati sub forma

    de proiect. Construite in jurul a trei cuvinte-cheie - comunicare, resurse umane si management -, cele trei parti ale lucrarii trateaza leadership-ul ca influenta in organizatie, caracteristicile comunicarii organizationale si responsabilitatile manageriale legate de dezvoltarea in organizatie a resurselor umane.

    Din cuprins:
    Comunicare si management • Leadership si managementul resurselor umane • Managementul de proiect • Managementul grupurilor in organizatie • Comunicare si resurse umane • Comunicarea interpersonala • Comunicarea organizationala • Comunicare si dialog social • Comunicare si managementul resurselor umane • Integrarea in profesie •

    Comunicarea si dezvoltarea personalului • Negocierea si rezolvarea conflictelor in organizatii

    Viorica Aura Paus (n. 1951) este lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea Bucuresti, cercetator stiintific principal III la Institutul de Stiintele Educatiei, Bucuresti, lector asociat la Departamentul pentru pregatirea personalului didactic, Facultatea de Psihologie-Pedagogie, Universitatea Bucuresti.

    Dintre lucrarile publicate mentionam: Limba franceza in scoala romaneasca (1997, nominalizata pentru premiul Academiei Romane in 1998), Probleme actuale ale integrarii culturale (2000), precum si ghiduri metodologice si peste 15 manuale si auxiliare didactice pentru invatamintul preuniversitar.