Directorul adjunct al DSV Brasov, Gheorghe Puchianu, recunoaste ca autoritatile s-au culcat pe-o ureche in privinta posibilitatii de infectare cu gripa aviara a fermelor din judet. In emisiunea Romania la Raport de la MIX FM realizata de Andreea Pora, el a declarat ca Brasovul este in zona a 4 a de supraveghere, ceea ce implica un risc minim de aparitie a gripei aviare.

Cu toate acestea, Puchianu spune ca Brasovul este situat pe un culoar secundar al migratiei pasarilor, iar Lacul Dumbravita, unde s-au depistat cateva pasari contaminate, este la doar 4 Km de ferma unde s-a declansat focarul.

Directorul adjunct al DSV sustine ca in judet s-a stiut din data de 6 mai despre aparitia gripei aviare, care s-a confirmat oficial doua zile mai tarziu. Gheorghe Puchianu recunoaste ca autoritatilor le va fi aproape imposibil sa descopere toata cantitatea de carne livrata de la ferma Dracom Silva, unde s-a declansat focarul, pentru ca marfa a fost livrata la negru, fara acte de provenienta.

“Ferma Dracom Silva este autorizata pentru a creste pasari si nicidecum a comercializa. In obiectul de activitate al acestei ferme nu exista si aceasta posibilitate de comercializare pui vii. Comercializarea s-a facut in mod fraudulos, fara documente sanitar-veterinare”, a spus Gheorghe Puchianu.