Poluarea vizuala se adauga celorlalti factori poluanti si incepe sa fie tot mai mult o problema. Agresivitatea panourilor si imaginilor din jur poate fi adesea cu mult peste ce putem suporta, asa ca reactia legala nu se putea lasa prea mult asteptata.

Unele state au incercat deja sa lupte impotriva poluarii vizuale prin intermediul unei legislatii corespunzatoare, multe ajungand sa duca adevarate razboaie juridice si administrative cu firmele care nu enunta la reclamele care sufoca zidurile, fatadele magazinelor sau autobuzele, ajungand sa fie agasante si obositoare.

Orasul Beijing este unul dintre pionierii acestui efort concertat de eliminare a publicitatii stradale ilegale si de limitare a celei aprobate. Noi reguli din metropola chineza cer ca orice firma sau organizatie sa isi prezinte mai intai proiectul de reclama stradala unei comisii pentru

aprobare. Reclamele ilegale sunt distruse daca nu obtin aprobari.

Companiile sau persoanele publice care refuza sa se supuna noilor reglementari pot primi amenda. In prezent mai multe panouri stradale au fost deja demolate. Mai mult, este interzisa expunerea de reclame in apropierea Pietei Tien Anmen sau a cladirilor guvernamentale, precum si in zonele aglomerate, cu circulatie intensa, pentru a nu istrage atentia soferilor.

In unele state ale Americii exista legi care limiteaza numarul de rclame stradale si dimensiunile acestora in functie de spatiul si numarul de case in zona. Sunt limitate drastic si dimensiunile maxime ale panourile de reclama, cele gigantice din trecutul recent riscand sa fie in scurt timp doar o amintire.

Cand companiile mai mari sau mai mici s-au unit impotriva acestei decizii argumentul legal si oficial a fost ca este suficient in acest caz criteriul estetic, iar noua lege nu afecteaza in nici un fel drepturile proprietarilor.

Pana in prezent majoritatea companiilor s-au adaptat deja noii legi, putinele exceptii trebuind sa urmeze aceeasi directie sau sa renunte la acest tip de publicitate. In partile istorice ale oraselor reclamele au fost alese si montate pentru a fi potrivite caracteristicilor arhitecturale ale ansamblului.

Semafoarele si semnele de circulatie au fost construite si instalate pentru a fi in armonie cu cadrul istoric. In anumite zone celebrii stalpi de electricitate au fost desfiintati, intreaga retea fiind in prezent subterana.

In Marea Britanie - si in multe alte parti ale Europei - opinia publica

este de parere ca publicitatea poate fi facuta in mai multe feluri, iar

cresterea sau scaderea cifrei de afaceri nu depinde direct de dimensiunile si numarul reclamelor, mai ales a celor stradale.

In Cehia, datorita cresterii rapide a numarului de reclame de neon si

firme luminoase de tot felul, a fost necesara adoptarea unei legi care sa limiteze efectele unei alte forme de poluare vizuala, cea luminoasa.

Adversarii acestui tip de poluare sustin ca datorita cresterii numarului

spatiilor iluminate exterior din surse artificiale, este tot mai greu sa

se ajunga la un echilibru, starea de spirit a trecatorilor fiind profund

afectata.

Ce este de facut pentru a contracara efectul poluarii vizuale ? Dupa cum s-a vazut deja din experienta altor tari, exista mai multe strategii care pot fi puse in aplicare pentru a limita efectele acestei forme de poluare.

In primul rand viitoarele proiecte arhitecturale sau publicitare ar trebui

sa limiteze pe cat posibil sursele de poluare vizuala. Publicul nu trebuie sa evite implicarea, chiar dimpotriva, trebuie sa protesteze atunci cand publicitatea stradala il agreseaza, mai ales cand aceasta este montata in apropierea locuintei. Nu il ultimul rand trebuie pus accentul pe o arhitectura peisagistica ecologica, in care spatiile verzi sa fie inteligent alese si puse in evidenta.