Statele Unite au decis sa reia relatiile diplomatice cu Libia lui Moammar Gaddafi dupa o pauza de mai bine de 25 de ani. Totodata, administratia americana a anuntat ca va sterge Libia de pe lista tarilor care sustin terorismul si va deschide in curand o ambasada la Tripoli, informeaza agentiile de presa internationale.

Considerata drept responsabila de atentatul asupra avionului Pan Am din 1988, cand 1270 de oameni si-au pierdut viata, Libia nu mai intretinea relatii diplomatice cu Washingtonul din 1980. Colonelul Gaddafi a fost multa vreme pentru Statele Unite oaia neagra din Orientul Mijlociu.

In urma cu trei ani, libienii si-au asumat raspunderea pentru atentatul de la Lockerbie si au acordat compensatii victimelor. Diplomatii americani au revenit la Tripoli dupa ce Gadhafi a anuntat solemn ca Libia renunta la armele de distrugere in masa.

Din decembrie 2003, Libia si-a schimbat insa complet atitutdinea. Moammar Gaddafi a acceptat sa deschida controlului international instalatiile de fabricare a armelor de distrugere in masa si a renuntat la sprijinirea terorismului.