Oficialii romani vad in primul rand partea plina a paharului, atunci cand este vorba sa aprecieze raportul Comisiei Europene privind integrarea Romaniei in UE. Ei considera ca acest document este unul obiectiv, care apreciaza progresele Romaniei si care mentine ziua de 1 ianuarie 2007 ca data probabila a aderarii.

Imediat dupa prezentarea raportului de tara, premierul Calin Popescu Tariceanu a facut o declaratie de presa, in care a apreciat faptul ca evaluarea facuta de Comisia Europeana este una corecta si obiectiva. In opinia sa, aceasta este cea mai buna evaluare pe care tara noastra a primit-o pana acum de la Bruxelles.

Seful cabinetului a subliniat ca Romania nu mai are stegulete pe domeniile pe care ar putea fi activata clauza de salvgardare, respectiv justitie si securizarea frontierelor.

"Vom continua eforturile in ceea ce priveste justitia si lupta impotriva coruptiei, cu toate ca nu mai avem stegulete pentru aceste domenii" - a mai spus Tariceanu.

Intr-un comunicat de presa, Presedintia considera ca Raportul de monitorizare al Comisiei Europene este o "radiografie reala si credibila a performantelor tarii noastre".

Seful statului este de parere ca evaluarea Comisiei contine argumentele necesare aderarii Romaniei la 1 ianuarie 2007, fara aplicarea clauzei de salvgardare.

In opinia presedintelui Basescu, aprecierile Comisiei evidentiaza progrese semnificative in pregatirea Romaniei, la toate criteriile de aderare: politic, economic si al indeplinirii obligatiilor de stat membru.

Presedintele atentioneaza insa institutiile statului, in mod deosebit ministerele si agentiile guvernamentale, asupra recomandarilor din Raport, in primul rand in domeniile care sunt marcate cu sintagma „preocupari semnificative” („serious concern"), respectiv trei de la capitolul Agricultura si unul de la capitolul Impozitare.

De asemenea, Presedintele atentioneaza institutiile statului ca in raportul din luna octombrie 2005 au fost mentionate un numar considerabil de domenii marcate cu stegulete galbene care necesitau continuarea eforturilor.

Seful statului considera ca Executivul are obligatia sa depuna eforturi considerabile ca intrarea la 1 ianuarie 2007 sa se faca fara nicio restrictie de utilizare a fondurilor alocate Romaniei.

La randul sau, ministrul de Externe, Razvan Mihai Ungureanu a declarat ca "Romania a fost supusa unei monitorizari fara precedent, dar ipoteza de lucru a Comisiei Europene ramine 1 ianuarie 2007".

"Avem mult de lucru in continuare si trebuie sa o facem cu calm si pragmatism", a mai spus Ungureanu.