Corespondenta din Strasbourg

Romania are sanse mari pentru 2007, Bulgaria ingrijoreaza

Marţi, 16 mai 2006, 0:00


Documente:
Raportul Comisiei (en.)
(16.05.2006) PDF
Steguletele
(16.05.2006) PDF
Romania si Bulgaria ar trebui sa fie gata pentru aderare la 1 ianuarie 2007, dar mai exista cateva domenii care ridica serioase probleme, respectiv agricultura si siguranta alimentara si finante publice.

Seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, au incercat sa prezinte situatia cat se poate de echilibrat, daca nu chiar optimist.

Aceste declaratii au starnit la un moment dat o reactie destul de aprinsa din partea reprezentantului "verzilor", Cohn - Bendit.

"Ceea ce facem acum pentru Romania si Bulgaria ne va conduce la platirea unui pret prea mare in viitor", a declarat acesta.

Foto: HotNews.ro

Barroso a subliniat ca din luna octombrie cele doua tari au facut progrese remarcabile, dar ca mai este inca nevoie de progrese in domeniile justitiei si afacerilor interne.

Crima organizata trage in jos Bulgaria

"Bulgaria mai trebuie inca sa demonstreze rezultate clare in privinta coruptiei ( mai ales la nivel inalt). Din partea Bulgariei asteptam de asemenea progrese si in privinta luptei impotriva crimei organizate.

Pe de alta parte, Romania trebuie sa continue eforturile si sa demonstreze mai departe rezultate in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei", a declarat Barroso.

Ollie Rehn, comisarul pentru extindere

Olli Rehn a declarat ca obiectivul Comisiei Europene este sa primeasca aceste tari la 1 ianuarie 2007 dar si sa fie gardianul acestei aderari. Acesta a nuantat ca de la ultimul raport din octombrie 2005, domeniile de ingrijorare au scazut in cazul ambelor tari, de la 16 la 6 in Bulgaria si de la 14 la 4 in Romania.

Cu toate acestea Rehn a subliniat ca exista domenii in care ingrijorarile persista, precum agricultura, domeniul veterinar dar si managementul fondurilor.

La finalul expunerii, Rehn si-a exprimat increderea ca decizia "mult ponderata si echilibrata" sa ajute parlamentele nationale din tarile care nu au ratificat inca Tratatul de aderare sa ia cat mai repede aceasta decizie.

La prezentarea Raportului, atat Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, cat si Ministrul de Interne, Vasile Blaga pareau destul de siguri ca situatia este sub control si ca raportul este unul care confirma eforturile din ultima vreme.

Anca Boagiu

"Este raportul confirmarii, care arata ca Romania si-a facut temele. A fost confirmata din nou data de 1 ianuarie 2007. Un lucru e clar: soarta este in mainile noastre, iar 1 ianuarie 2007 nu mai poate fi schimbat. Totul depinde acum de modul in care institutiile care inca mai au masuri de luat sa ia aceste masuri. Noi vom intari procesul de monitorizare", a declarat Anca Boagiu.

Vasiel Blaga

"Cinstit, data este clar exprimata la 1 ianuarie 2007. Raportul suna bine, pe toate domeniile de salvgardare, nu avem motive de rusine ci trebuie doar sa continuam ritmul reformelor. De asemenea, s-a confirmat inca o data ca aderare este la pachet", a declarat Blaga.

Nu toate parerile sunt insa la unison. Daca cei doi ministri sunt destul de optimisti, alte voci nu sunt chiar atat de incantate de recentul raport. Astfel, euro-observatorul democrat Jean Marinescu crede ca Raportul este "putin nedrept."

Jean Marinescu

"Daca vreti un sentiment cinstit...sunt dezamagit. Mi se pare ca e putin nedrept. Cred a se putea spune clar 1 ianuarie 2007. Si acum este clar doar ca putin mai intortocheat. Lucrurile pe care le avem de facut sunt simple si se pot face doar ca mai stam putin cu sabia deasupra capului", a declarat Marinescu.

Voci apropiate procesului de aderare si raportului prezentat marti spun ca a fost destul de dificil sa se ia o decizie daca sa se anunte acum sau mai tarziu in mod clar si categoric data de 1 ianuarie.

Adrian Cioroianu

Euro-observatorul liberal, Adrian Cioroianu ne-a declarat putin inainte de prezentarea Raportului ca pe fondul unei dispute intre comisarii Frattinni si Olli Rehn, exista anumite temeri care ar putea sa conduca la un raport bun, dar cu 2007 conditionat.

"Pe fondul unei discutii intre comisarul Frattinni si Olli Rehn, despre care am aflat mai mult sau mai putin oficial, exista temerea oficialilor europeni ca daca se va anunta in mod clar data aderarii, ritmul reformelor va incetini, exista obiectii si pentru Bulgaria si exista inclusiv temerea pentru ideea pe care multi dintre cei de la Bruxelles o avem, ca anuntarea datei va conduce va conduce la o criza interna in Romania in cadrul Aliantei", a declarat Cioroianu.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


89 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  aderarea (Marţi, 16 mai 2006, 23:45)

  sibino [anonim]

  Daca am avea putin singe in noi, putina demnitate, am cere singuri raminerea in preaderare pina la indeplinirea celor citeva zeci de dosare negociate , pt. ca graba cu care vrem politic sa o raportam aceasta integrare la 1 ian 2007, seamana foarte mult cu raportarile mincinoase de pe vremea inpuscatului, stiind foarte bine de decalajul care l-am avut din start fata de celelalte tari, de faptul cum arata toata infrastructura de la sate si orase, de starea invatamintului, sanatatii, a pensionarilor samd. Iar toata aceasta graba va fi pina la urma un sacrificiu care-l va plati tot cei multi da prosti. putem foarte bine sa le cerem sa-i scutim de situatia jenanta de a se certa intre ei daca sa ne primesca sau nu, si atunci cind vor fi in stare sa ne voteze in unanimitate deabea atunci ,prin referendum poporul roman sa hotarasca de va fi bine sa intre in uniune sau nu.
 • 0 (0 voturi)    
  PROGRES RAPID=CRITERIU COMUNIST (Miercuri, 17 mai 2006, 0:04)

  Vasile Matei [anonim]

  Altfel spus ce nu sa facut Nspe ani se face la hei-rup in cateva luni.
  Asta inseamna fie superficialitate , fie "realizari la comanda " in cel mai dulce stil comunist...adicatelea comanda unica .Ori pupicurism si clientelism politic, model "LA VREMURI NOI, TOT NOI"
  In nici un caz nu reprezinta democratizarea societatii romanesti.Poate doar pentru stupid peolpe...multi la numar cei drept!
  Hai la lupa (anagrama)...cea mare....Cu alte cuvinte UN INFLACARAT INDEMN LA MOBILIZARE EXEMPLARA, ASTEFEL INCAT ADERAREA SA SE PRODUCA ( asemeni cincinalelor)CEL PUTIN CU UN ANOTIMP MAI REPEDE !....ce dreaq , ca doar nu ne doare pixu'...
 • 0 (0 voturi)    
  Mi se pare corect (Miercuri, 17 mai 2006, 0:54)

  Ada [anonim]

  Faptul ca raportul este in coada de peste si decizia finala se amana inca cateva luni mi se pare perfect corect. Daca Romania ar fi indeplinit toate criteriile, sunt sigura ca cei de la Comisie ar fi dat unda verde. Actuala Comisie este extrem de favorabila admiterii noastre, ceea ce este desigur un mare avantaj. Singura mea temere actuala este legata de progresele bulgarilor. Este posibil ca neindeplinirea de ei a conditiilor in toamna sa duca si la amanarea intrarii Romaniei (este mai costisitor ptr Uniune sa ne accepte numai pe noi). Altfel, lucrurile se misca in directia buna si slava domnului si intr-un ritm mai rapid de pana acum. Este bine sa citesti in Financial Times despre noul star al Comisiei de la Brussels, ministrul roman Monica Macovei !!!
 • 0 (0 voturi)    
  Raportul de aderare (Miercuri, 17 mai 2006, 7:10)

  Sergiu [anonim]

  Autoritatile romane se grabesc cu aderarea inaintea terminarii reformelor cerute de Uniunea Europeana. Motivul este foarte simplu: asa zisa reforma din justitie unde ni se arata "pisica" cu marile cazuri de coruptie nu poate fi tinuta in viata prea mult. Dupa aderare marile cazuri de coruptie se fac usor disparute din prim plan pana se uita intr-un sertar. Asa s-a intamplat si cu vila lui Nastase, scopul a fost inlaturarea din functie.
 • 0 (0 voturi)    
  aderare (Miercuri, 17 mai 2006, 9:22)

  anca [anonim]

  cei trei comentatori de pana acum au perfecta dreptate. Ca si ei majoritatea romanilor inteleg ca "de facto" nu suntem pregatiti pentru a face fata exigentelor Uniunii Europene, numai politicienii se fac ca nu pricep. Oare ce de? Sau mai bine sa nu ne intrebam ca e retoric: scaunele lor sunt in joc. Pentru ca siguranta alimentara este la noi al naibii de precara, iar ultimele evenimente cu gripa aviara si inconstienta celor de la Codlea, de la proprietar pana la inspectorii de la DSV este criminala, era de asteptat sa se intample asa. este doar un exemplu. Acum sefii de la Bucuresti ai ANSVSA sunt amenintati cu demisia. Bine ar fi sa se si produca. Altfel se confirma din nou ca in Romania responsabilitatea ministeriala este zero. Si atunci cum vrem sa intram in UE? Exemplele de acest fel ar putea continua dar... Pentru noi mai sanatos ar fi sa stam pe tusa pana la rezolvarea tuturor problemelor. Nu degeaba ni s-a atras acum atentia ca aquis-ul comunitar adoptat trebuie in primul rand implementat!
 • 0 (0 voturi)    
  Sa fim realisti (Miercuri, 17 mai 2006, 9:50)

  Mihai Moldoveanu [anonim]

  Anuntarea precisa a datei, privita in perspectiva istorica, nu are nici o importanta. Esentiala este directia. Stim bine cu totii ca suntem departe de standardele europene si ca mai avem mult de lucru. Efortul de "europenizare" va continua inca 10 dupa aderare. Deci mi se pare normal sa nu dramatizam si sa ne tinem de treaba. Uniunea Europeana mai trage putin de timp si mi se pare normal sa o faca inainte de a fi prea tarziu. Temerile privind intarzierea Romaniei de catre Bulgaria mi se par exagerate. Nu cred ca poate fi vreo tara europeana mai jos decta noi pe scara coruptiei. In Bulgaria se ucid mafiotii intre ei pe strada. In Romania mafiotii sunt la putere si ranjesc pe ecranele televizoarelor.
 • 0 (0 voturi)    
  'Lantul' (Miercuri, 17 mai 2006, 10:21)

  V.Florean [anonim]

  Acum vreo 30 de ani rula pe ecrane excelentul film 'Lantul'. Tony Curtis si Sidney Poitiers interpretau rolurile a doi detinuti care au evadat inlantuiti unul de altul cu catuse la maini. Ei nu au putut insa fructifica evadarea -fiind la un moment dat chiar pe punctul de a se suprima reciproc- pana nu au reusit in final sa-si taie catusele si sa o apuce fiecare inspre orizontul sau. Similitudinea cazului Romaniei si Bulgariei este izbitoare si solutia de la sfarsitul filmului ar parea necesara acum.
  Numai ca actualul 'cuplaj' al Romaniei de Bulgaria se datoreste si precedentei guvernari care a vazut in el o solutie conjuncturala, Bulgaria fiind creditata cu un anume avans atunci. S-a crezut, probabil ca in acest fel se va putea ocoli problema atacarii frontale a coruptiei, care acum stim de ce nu a fost atacata , desi ambasadorii Gates, Quayle si Verhoegen la Bruxelles aratau cu degetul marii pesti, rechini si crocodili care trebuiau neutralizati.
  Momentul prezent este totusi delicat pentru Romania, datorita intarzierii Bulgariei. UE si-a facut o politica de extindere pe care nu si-o schimba meandrele din capitalele tarilor candidate. Valul de aderare de la 1 Ianuarie 2007 prevedea doua tari, Romania si Bulgaria, asa cum cel precedent, de la 1 Mai 2004 a prevazut 10 tari. Desi teoretic, exista posibilitatea decuplarii Romaniei de Bulgaria, pentru UE aceasta ar insemna o revizuire a unei decizii de strategie politica si aici este riscul pentru Romania. Daca Bulgaria nu va face progresele asteptate pana in Oct. exista si riscul ca intregul pachet sa fie remis pentru 1 Ianuarie 2008. In plus, mai avem si handicapul tarilor membre UE care nu au ratificat Tratatul de aderare, asteptand decizia Comisiei UE din 16 Mai. Olanda este una dintre ele, dar nu singura. Timpul este foarte scurt pentru asemenea lungi proceduri parlamentare. Este nevoie de demersuri bilaterale sustinute pe langa tarile respective. PS Ar fi bine daca TVR ar relua filmul 'Lantul'
 • 0 (0 voturi)    
  aderare (Miercuri, 17 mai 2006, 10:40)

  Valentin [anonim]

  Raportul Comisiei U.E.este cu adevarat "echilibrat",lasind loc la tot felul de interpretari si dind astfel de lucru marilor "analisti" ai neamului,ce pot astfel sa- mai debiteze elucubratiile pe toate canalele mass-media! In fapt se ascunde sub pres imensul "gunoi " ,de care europenii,sunt perfect constienti ca-l tolereaza,pentru niste uriase interese economice pe care le au aici exact asa zisii "carcotasi":Germania,Austria,Olanda,Anglia si Franta.
 • 0 (0 voturi)    
  Bulgaria (Miercuri, 17 mai 2006, 11:10)

  Fiordean Dacian [anonim]

  Legat de comentariul precedent, e f. adevarata cuplarea celor doua tari. E o prostie insa sa vrei sa tai "Lantul" astfel ca fiecare s-o apuce pe drumul ei. Nu acum, in nici un caz. Ce-ar putea face autoritatile celor doua tari ar fi o colaborare fara precedent, bulgarii putand cere expertiza si suport din partea romanilor ca sa grabeasca reformele unde au stegulete. Propunerea poate fi din partea romanilor si colaborarea se poate extinde pana la nivelul institutiilor care se ocupa de crima organizata si traficul transfontalier. Sa ne intre bine-n cap, chiar daca nu va fi 1 Ianuarie 2007, in momentul in care Bulgaria si Romania vor adera problemele lor devin si ale noastre. Deci asa cum guvernele Romaniei si Ungariei au avut sesiuni comune, la fel se poate face si cu bulgarii, insa colaborarea trebuie sa fie intre institutiile cu porbleme. Ar fi un mesaj politic extraordinar, si cu putina vointa, vor fi si rezultate. Romania si Bulgaria trebuie sa intre impreuna!
 • 0 (0 voturi)    
  Traiasca ROMANIA! (Miercuri, 17 mai 2006, 11:50)

  luigi [anonim]

  Exact asa... de ce sa zica la 1 ianuarie sunteti in barca noastra! Mai aveti de asteptat pana sa luam decizia finala, mai trebuie sa munciti, mai trebuie sa-i mai bagati si voi la racoare pe ai vostri (adica pe aia dintre voi, MARI CORUPTI!!! ), poate ca suntem prea micidar cu siguranta de o importanta prea mare pentru europeni sau poate ca ne unflam noi in pene ca de fiecare data data cand ar trebui sa ne vedem lungul nasului, iar noi il avem cam lung... In fine sper sa ne integram datorita oportunitailor pe care le vad(vedem), toti... dar restul, ramane ca in tren! Asa ca mai avem de munca si mult in primul rand pentru noi... nu pentru Europa, ne trebuie drumuri, ne trebuie integritate morala, ne trebuie siguranta alimentara, ne trebuie... (ar fi de scris mai mult decat au zis europeni!!!) Sa vad cate steaguri ROSII, ar da ROMANI daca ar putea face acest lucru!

  Traiasca ROMANIA!
 • 0 (0 voturi)    
  Politicienii nostri sunt varza...dar noi? (Miercuri, 17 mai 2006, 14:35)

  Ge [anonim]

  Tot ce am citit aici se incadreaza perfect in filozofia romanului prost. Ca sa devenim romani europeni parerea mea e sa lasam dreacu criticile la adresa clasei politice si nu numai atat timp cat 90% din cetatenii de rand sunt niste entitati minim grobiene. Faza clasica..avem de comentat asupra lucrurilor din gradina vecinului, noi suntem perfecti. Stiu ca critica este in general constructiva, dar e inutila atat daca nu e insotita de autocritica. Asa ca chestie... ati fost weekendul trecut prin Herastrau- Insula Trandafirilor?....arata bine, pacat ca e populata cu romani.. :( !

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by