Documente:
Raportul Comisiei (en.)
(16.05.2006) PDF
Steguletele
(16.05.2006) PDF

Romania si Bulgaria ar trebui sa fie gata pentru aderare la 1 ianuarie 2007, dar mai exista cateva domenii care ridica serioase probleme, respectiv agricultura si siguranta alimentara si finante publice.

Seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, au incercat sa prezinte situatia cat se poate de echilibrat, daca nu chiar optimist.

Aceste declaratii au starnit la un moment dat o reactie destul de aprinsa din partea reprezentantului "verzilor", Cohn - Bendit.

"Ceea ce facem acum pentru Romania si Bulgaria ne va conduce la platirea unui pret prea mare in viitor", a declarat acesta.

Foto: HotNews.ro

Barroso a subliniat ca din luna octombrie cele doua tari au facut progrese remarcabile, dar ca mai este inca nevoie de progrese in domeniile justitiei si afacerilor interne.

Crima organizata trage in jos Bulgaria

"Bulgaria mai trebuie inca sa demonstreze rezultate clare in privinta coruptiei ( mai ales la nivel inalt). Din partea Bulgariei asteptam de asemenea progrese si in privinta luptei impotriva crimei organizate.

Pe de alta parte, Romania trebuie sa continue eforturile si sa demonstreze mai departe rezultate in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei", a declarat Barroso.

Ollie Rehn, comisarul pentru extindere

Olli Rehn a declarat ca obiectivul Comisiei Europene este sa primeasca aceste tari la 1 ianuarie 2007 dar si sa fie gardianul acestei aderari. Acesta a nuantat ca de la ultimul raport din octombrie 2005, domeniile de ingrijorare au scazut in cazul ambelor tari, de la 16 la 6 in Bulgaria si de la 14 la 4 in Romania.

Cu toate acestea Rehn a subliniat ca exista domenii in care ingrijorarile persista, precum agricultura, domeniul veterinar dar si managementul fondurilor.

La finalul expunerii, Rehn si-a exprimat increderea ca decizia "mult ponderata si echilibrata" sa ajute parlamentele nationale din tarile care nu au ratificat inca Tratatul de aderare sa ia cat mai repede aceasta decizie.

La prezentarea Raportului, atat Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, cat si Ministrul de Interne, Vasile Blaga pareau destul de siguri ca situatia este sub control si ca raportul este unul care confirma eforturile din ultima vreme.

Anca Boagiu

"Este raportul confirmarii, care arata ca Romania si-a facut temele. A fost confirmata din nou data de 1 ianuarie 2007. Un lucru e clar: soarta este in mainile noastre, iar 1 ianuarie 2007 nu mai poate fi schimbat. Totul depinde acum de modul in care institutiile care inca mai au masuri de luat sa ia aceste masuri. Noi vom intari procesul de monitorizare", a declarat Anca Boagiu.

Vasiel Blaga

"Cinstit, data este clar exprimata la 1 ianuarie 2007. Raportul suna bine, pe toate domeniile de salvgardare, nu avem motive de rusine ci trebuie doar sa continuam ritmul reformelor. De asemenea, s-a confirmat inca o data ca aderare este la pachet", a declarat Blaga.

Nu toate parerile sunt insa la unison. Daca cei doi ministri sunt destul de optimisti, alte voci nu sunt chiar atat de incantate de recentul raport. Astfel, euro-observatorul democrat Jean Marinescu crede ca Raportul este "putin nedrept."

Jean Marinescu

"Daca vreti un sentiment cinstit...sunt dezamagit. Mi se pare ca e putin nedrept. Cred a se putea spune clar 1 ianuarie 2007. Si acum este clar doar ca putin mai intortocheat. Lucrurile pe care le avem de facut sunt simple si se pot face doar ca mai stam putin cu sabia deasupra capului", a declarat Marinescu.

Voci apropiate procesului de aderare si raportului prezentat marti spun ca a fost destul de dificil sa se ia o decizie daca sa se anunte acum sau mai tarziu in mod clar si categoric data de 1 ianuarie.

Adrian Cioroianu

Euro-observatorul liberal, Adrian Cioroianu ne-a declarat putin inainte de prezentarea Raportului ca pe fondul unei dispute intre comisarii Frattinni si Olli Rehn, exista anumite temeri care ar putea sa conduca la un raport bun, dar cu 2007 conditionat.

"Pe fondul unei discutii intre comisarul Frattinni si Olli Rehn, despre care am aflat mai mult sau mai putin oficial, exista temerea oficialilor europeni ca daca se va anunta in mod clar data aderarii, ritmul reformelor va incetini, exista obiectii si pentru Bulgaria si exista inclusiv temerea pentru ideea pe care multi dintre cei de la Bruxelles o avem, ca anuntarea datei va conduce va conduce la o criza interna in Romania in cadrul Aliantei", a declarat Cioroianu.