Ca urmare a prelungirii suspansului privind aderarea Romaniei si Bulgariei, reactiile oamenilor politici din Europa sunt dintre cele mai diverse.

Daca baroneasa Emma Nicholson si-a exprimat tot sprijinul pentru cele doua tari, europarlamentarul ecologist Joost Lagendijk apreciaza ca tandemul Romania-Bulgaria nu este corect, precizand ca Bulgaria nu este inca pregatita pentru aderare.

Si ministrul afacerilor externe al Marii Britanii si-a exprimat tot sprijinul pentru cele doua tari in timp ce liderul democratilor europeni, Graham Watson s-a aratat ingrijorat de o eventuala criza in viata politica din Romania ca urmare a deciziei de marti.

Ministrul britanic al Afacerilor Externe, Geoff Hoon a declarat ca Marea Britanie va face tot posibilul pentru a ajuta cele doua tari.

“Reformele pe care le solicitam vor fi in cele din urma utile atat Bulgariei si Romaniei dar mai ales intregii Europe” a precizat Hoon.

De asemenea Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE)si-a exprimat sprijinul neconditionat pentru cele doua tari.

"Distrugerea Zidului Berlinului a fost partea usoara. Construirea unei culturi bazata pe democratie are nevoie de mult timp. Cer tuturor bulgarilor si romanilor sa sprijine reformele in asa fel incat aderarea la 1 ianuarie 2007 sa fie o realitate” a declarat presedintele ALDE.

Ecologistul Joost Lagendijk a fost mai transant considerand injusta asocierea intre Romania si Bulgaria.

“Nu este corect sa legam Romania de Bulgaria. Nu cred ca Bulgaria este capabila sa adere la 1 ianuarie 2007. Imi pare rau ca nu s-a facut o disociere intre cele doua state” a precizat Lagendijk.

Declaratia a fost facuta dupa ce presedintele Comisiei europene Duao Barosso si comisarul pentru extindere, Ollie Rehn au prezentat raportul de monitorizare.

Pe de alta parte nici scena politica interna nu i-a lasat indiferenti pe unii euro-parlamentari, liderul democratilor europeni, Graham Watson fiind ingrijorat de urmarile deciziilor de astazi. Watson a declarat ca eventualele acuzatii formulate de opozitia de la Bucuresti ar putea provoca o criza politica interna.

“Acuzatiile reciproce sunt normale in astfel de situatii insa cel mai important lucru e ca Romania sa beneficieze de un mediu politic stabil.”

Emma Nicholsoin, fostul raportor al Parlamentului European pentru Romania si Bulgaria i-a reprosat lui Ollie Rehn decizia de astazi.

“Eu vreau ca Romania si Bulgaria sa adere la 1 ianuarie. Sper ca aceasta data sa fie ziua Z pentru cele doua tari.

Emma Nicholson a mai declarat ca si-a cumparat deja bilet de avion spre Bucuresti, cu data de 31 decembrie pentru a putea fi in Romania intr-o zi istorica pentru romani.