Pretul ridicat al petrolului aduce pierderi uriase rafinariilor. Petrom a anuntat ieri pierderi de 293 de milioane RON aferente activitatii de rafinare si de distributie a produselor petroliere, chiar pe fondul cresterii vinzarilor de carburanti.

Potrivit datelor financiare la trei luni, venitul din rafinare si marketing a scazut cu 293 de milioane RON (83,7 milioane de euro), in timp ce vinzarile de carburanti au ajuns la 1,3 miliarde de tone, in crestere cu 30% fata de perioada similara a anului trecut. De remarcat ca si cantitatea de titei rafinata a crescut cu 12%, iar gradul de utilizare a rafinariilor a crescut cu 17%.

Directorul general adjunct al companiei, Werner Schinhan, nu a putut preciza care sint pierderile aferente doar sectorului de rafinare. El a explicat insa de ce rafinariile Petrom pierd bani. “Am vindut mai mult, dar marjele din rafinare au fost foarte mici.

Cresterea pretului titeiului ne-a ajutat la productie, dar am pierdut la rafinare, din cauza costurilor mari cu consumul tehnologic”, spune Schinhan. Cu alte cuvinte, consumul propriu (cam 10-12% din totalul cantitatii rafinate) a fost mai scump pentru ca si titeiul a fost mai scump, iar plusul nu a putut fi acoperit prin cresterea de preturi la pompa.

“Nu putem creste preturile imediat. In plus, politica noastra in Romania este una moderata”, a spus Schinhan. El a precizat ca situatia nu este valabila doar in cazul Petrom, ci al tuturor rafinariilor.

Amintim ca Petromidia, cea mai mare rafinarie din Romania, detinuta de grupul Rompetrol (care isi cumpara tot titeiul), a inregistrat in primele trei luni ale anului o pierdere neta de 20 de milioane de dolari.