Meme Stoica e managerul general al clubului Steaua. Mina dreapta a lui Gigi Becali. Fire tinara, gura bogata, pumn rapid. Este pus pe lista Jandarmeriei: daca mai tulbura lucrurile pe stadioane, nu mai intra pe ele.

Are facultate. Da cu pumnul.

Reporter: Nu vi se vede facultatea.

Mihai Stoica: …nici ale mintale nu se mai vad, citeodata. Cind e presiunea mare, reactionez prost.

Reporter: V-ati tocit coatele de pomana cu cartea.

M.S.: Mai sint oameni care au studii si se comporta si mai urit. Stiu pe unul care a terminat magna cum laudae sI a pus piedica la o batrinica. Nu stii niciodata cum ajungi.

Reporter: De ce dati cu pumnul?

M.S.: Imi vine.

Reporter: Dai cu pumnul la infringere.

M.S.: Nu-i asa? Iti vine, nu-mi vine doar mie. Pai, daca asa sintem construiti. Si daca temperamentul ne joaca feste.

Reporter: Nu mai cititi de mult, de asta vi s-a intimplat.

M.S.: Stai pe putin, eu nu am facut pauza de citit, chiar daca acum mai mult navigam decit citim, chiar nu am facut pauza la citit. Cit timp citesc, e ok, sint altfel, dupa aia am probleme.

Reporter: Va linisteste lectura si va innebuneste arena?

M.S.: Nu ma innebuneste arena, ma innebunesc nedreptatile. |n momentul in care sint nedreptatit, reactionez rau, asta e situatia. Am crezut ca dupa acel episod…e singurul care mi-l asum…

Reporter: Ciobanesc!

M.S.: Da, gest prostesc. Justificat pina la urma, dar prostesc fiindca nu aveam cum sa-l adaug la CV.

Reporter: A sarit mitocanul din Mihai!

M.S.: Da. Nu m-a enervat neaparat ala, cit fetita care statea la trei metri de el si se uita la mine sI ala imi injura familia in momentul ala. Faptul e consumat. Acum nu am facut nimic iesit din tipare.

Am avut o reactie nervoasa, m-am certat cu Padureanu, am reprosat arbitrilor sI am cerut pe un ton mai raspicat permisiunea jandarmilor sa fac ceea ce ei trebuiau sa faca, sa ma lase sa intru in cabina arbitrului. Practic, greseala nu a fost a mea, a fost a lor, dar in Rominia conteaza cine pedepseste, nu cine greseste. Eu nu pot sa pedepsesc pe cineva.

Reporter: Lui Padureanu i-ati dorit moartea.

M.S.: Aia e o timpenie. El a inventat-o, ca sa dea alte conotatii. Eu i-am spus sa dispara, sa nu-l mai vad niciodata in fotbal. “Jeane, toata viata asa mi-ai spus, sa tac ca mortul de la groapa nu se mai intoarce, nu mai vreau sa te vad, dispari dracului din fotbalul asta ca m-am saturat de tine.”-textual asa i-am spus. Punct sI nu am mai continuat.

Reporter: Ce dracu e cu Meme Stoica. Parca s-a blocat …era cel mai tinar manager din fotbalul nostru…

M.S.: Hm…nu s-a blocat de loc. Imaginea incearca unii sa mi-o calce in picioare…si cu concursul meu, dar performantele ramin. asta e situatia. Profesional e greu sa-mi gaseasca cineva multe lucruri.

Desteptaciunea lui Becali

Reporter: Cit de prost trebuie sa fi ca adjunct al lui Becali?

M.S.: Cit de prost sau cit de destept?

Reporter: Cit de prost.

M.S.: Daca esti prost nu ai ce cauta prin zona.

Reporter: Pai, Becali e un cioban, nu se pricepe la nimic.

M.S.: Daca nu se pricepea nu ma gasea pe mine. Eu cred ca se pricepe cel mai bine la lucruri concrete. Cine a reusit sa faca performanta in fotbalul romanesc, dupa Revolutie?

Reporter: Cu bani.

M.S.: Cu banii lui si cu bani multi. Aaaa, pai, citi bani au ajuns la Steaua cind se vindeau jucatorii pe banda rulanta? Nu cumva erau multi? Ce s-a facut pina la urma? A fost o echipa ajunsa la minus in clasamentul adevarului, care facea figuratie in Europa. Gigi are o logica extraordinara. Este un om foarte inteligent. Chiar nu vedeti? Eu stiu ca boul e consecvent.

Un tip inteligent se poate schimba. Pe Gigi trebuie sa-l privesti din mai multe unghiuri. Ca om politic, acum, din moment ce conduce un partid ce doar el este cunoscut, caz unic, fiindca sI la Vadim mai cunosti alti oameni. La Gigi il cunosti doar pe el. Lucrurile astea se fac numai gindind logic, schimbindu-sI discursul.

Si acum mai are cite o iesire, bine, dar inainte ma speria, nu mai eram in stare sa urmaresc emisiunea. Acum astept sa vad ce spune, no, iar oamenii de care se inconjoara, cei de la Steaua, nu sint prosti.

Reporter: Becali e prost.

M.S.: Nu. HaidetI sa vedem daca e inteligent sau nu. Cind am ramas fara antrenor cu trei zile inainte de a incepe campionatul acum doi ani, eu l-am propus pe Zenga. Gigi stia de Zenga ceva, banuiesc ca doar ca poarta inel, nu ca el poate fi un antrenor de nivelul intai. Si a acceptat, desi, prima discutie a fost cu nu, nu, nu vreau strain, vreau roman.

I-am explicat…sigur, iti fac si eu o expunere de motive. Pina la urma el a hotarit soarta Stelei.

Vorba e chitanta

Reporter: Ii scrieti argumentatia?

M.S.: Niciodata. Vorba e chitanta. Gigi lucreaza cu gentleman agreement, nu mai avem nevoie ca pe vremuri de hirtii. Pe la alte cluburi se da in scris sI garanteaza ala daca aduce un jucator bun. Gigi mai are o calitate fantastica. Sint oameni, cred, mai bogatI ca el, dar el scoate bani din buzunar cu zimbetul pe buze. Altii au ariciul, dar altii au ghilotina in buzunar.

Reporter: De unde nonsalanta in chestii la care nu se pricepe?

M.S.: Asa e el, dar el mi-a acordat credit total fiindca ma cunoaste. Initial, ani m-a verificat. Si m-am bucurat de increderea lui nu doar in lucruri de natura sportiva. Sa stii cifrul de la seif e un credit acordat. El nu plonjeaza in necunoscut. Ma are pe mine in fotbal, nu e chiar necunoscut.

Reporter: Acum ii mai stiti cifrul?

M.S.: Acum nu ma mai intereseaza. Il stiu.

Reporter: Becali cum se bizuie pe un om ca MMStoica ce are iesiri cu pumnul?

M.S.: Iesirile astea sint necontrolate, sigur, dar nu sint necontrolate 100%. Aia cu pumnul a fost necontrolata 100%. Spre exemplu in anumite polemici ce par inutile, nu sint inutile. Nu ma autovictimez, dar eu pentru steaua am renuntat sa-mi cultiv imaginea proprie. Eu sint in stare sa-mi sifonez imaginea mai rau decit am facut-o, daca mai e posibil sa mai faca niste pliuri sau nu.

Asta pentru ca Steaua sa fie lasata in pace. |n orice club trebuie sa fie un paratraznet, ca sa protejam jucatorii. Un club puternic are o voce puternica sI nimeni in fotbal nu are curajul sa ridice vocea mai tare ca mine. Nu e vorba sa tipam sa ne acoperim. E vorba de argumente si de pregatire.

Reporter: Va trateaza ca un subordonat Becali?

M.S.: Nu. Ma omoara cu “Mihai”, ori eu nu sint obisnuit cu asta. Nimeni nu-mi spune asa…toata lumea, inclusiv fiica mea, imi spune Meme. S-a comportat ca un prieten. El ia deciziile, bineinteles. Acasa la el, unde m-a lasat sa intru, nu e tipul vulcanic. Am fost in concedii impreuna si eu credeam ca el este autoritar. Nu. Se comporta frumos.

Reporter: Nevestele ne tin sub papuc.

M.S.: Bineinteles. La mine o recunosc.

Ziaristii frustrati

Reporter: Ziaristii scriu fel sI chip.

M.S.: Pentru ca e Steaua. {titI citI fotbalisti se taie dupa meciuri de suparare? MultI, numai eu stiu citI, pe la GalatI am prins…nume mari.

Reporter: De ce s-au taiat?

M.S.: Pentru ca s-a spart geamul. Dar se popularizeaza ce cere publicul. Cine face ratinguri? Steaua. Cu taierea jucatorilor au inceput {tirile. Parerea mea, e ca nu. Erau inundatii. Nu, ca era steaua. Cind am dat eu cu pumnul, erau sechestratI ziaristii aia, a uitat toata lumea, m-au bagat pe mine.

Reporter: Cum sint ziaristii?

M.S.: Nu pot sa generalizez. Unora le iese la suprafata frustrarea. |n tot peisajul asta fotbalistic, ei au senzatia ca se cistiga multI bani, poate da, poate nu, ori, ziaristii nu cistiga atit de bine. E o frustrare financiara. Nu te trateaza corect. S-a scris ca eu i-am dorit moartea lui Padureanu, nu? Fals! Jean Padureanu a spus ca Meme Stoica l-ar dori mort.

|ntelegetI nuanta? Si dupa aia ii vezi pe astia care dau stirea sI incep: nu am scris eu, mi-au taiat…Credeti ca e o chestie atit de importanta ca eu ma cert cu Padureanu.

Reporter: Bun, dar Steaua cheama astfel de comentarii. Becali se face Tepes, Mihai Viteazu, Becali jigneste pe toata lumea.

M.S.: Ceea ce nu inteleg unii jurnalist, pe care-i suspectez ca nu au cursurile la zi, notorietatea e extrem de importanta. Cu ce sintem noi vinovati, Gigi si cu mine, ca sintem invitati la emisiuni sI spunem lucrurilor pe nume? Avem ceva de spus. E usor sa taci elegant. Cind vorbesti, platesti.

Blaturi, povesti

Reporter: Exista blaturi?

M.S.: Exista povesti. Nimeni nu-si propune sa stea sa prinda blaturile. Aranjamente, in Italia, se fac la final de campionat. Padureanu a recunoscut ca nu mai face blaturi ca nu mai gaseste oameni de onoare. Va dati seama ce credibilitate are Padureanu.

Reporter: Pai, si Steaua care vroia sa dea bani bistritenilor ca sa joace bine cu Rapidul?

M.S.: Se poarta peste tot. Fomistilor le dai bani ca sa mestece…astora le dai bani ca sa faca ceea ce ar trebui sa faca daca nu le-ai promite. Ei nu mai au pentru ce sa joace, patronul nu mmai scoate bani fiindca nu mai are nevoie de puncte. Un jucator de ce sa mai joace?

Reporter: De ce sint asa fotbalistii romini? MortI dupa masini, bani, femei?

M.S.: Pai, el este o replica a fotbalistului strain, care cistiga mult mai bine sI care tot asta face. Ronaldo avea parcarea plina de masini de acelasI fel. Asta nu am sa inteleg niciodata, bine nici nu sint fan masini, am una sI buna sI o consider o necesitate. Imaginea asta e apanajul omului care nu gindeste foarte profund, nu zic ca e prost.

Fotbalistii falosi

Reporter: Reporterii ii intreaba: Nu-I asa ca…

M.S.: Daca v-as face cunostiinta cu jucatori de la Steaua nu atI mai spune asa. Greu gasesti jucatori care sa bata cimpii. Am jucatori, care prin cantonament, imi dau asistenta la computer. Daca vretI ultimele codecuri, vorbitI cu Nesu, Iacob. BaietI cu scoala, nu se uita doar la filme la laptop. Mai mult, nimeni de la Steaua nu fumeaza. Eu cind propun un transfer, studiez amanuntit.

Fumatul nu e detaliu insignifiant. Banel Nicolita...am simtit ca daca tI propun Steaua nu e unul care vineaza bani, ci are energie pentru echipa…vedeti, jucatorii au motivatii, nu sint niste prosti. Steaua are jucatori inteligenti.

Reporter: Cind il dati afara pe Carlos?

M.S.: Un portar bun trebuie sa riste mult. Unul care sta pe linia portii e un postar de alibi. Nu are ce cauta la Steaua. Carlos a gresit de doua ori. O data cu Rapid in tur, cind nu era refacut. A doua oara, la Boro, dar il scuza contextul. Jucatorii se aparau prea aproape de poarta. Dar greselile se vad mai rau la portari.

Reporter: Pe Oli cind?

M.S.: Daca nu as citi Catavencu, mi-as scoate la iveala latura aia la intrebarile astea. Oli e foarte bine pregatit. La Bistrita l-a invins arbitrul.

Reporter: De ce ati pierdut UEFA?

M.S.: Pai, noi am luat o masina second hand, ne-am priceput bine s-o tunam si am participat la un raliu cu cei mai tari piloti. Am trecut de multi, dar ne-a prins Mansel in forma mare. |n fotbalul asta nu sint doar maimute cum ne vedeti voi ziaristii. Construim.

Perciuni si gel

Reporter: De ce aveti perciunii astia asa tuns ascutit.

M.S.: Ca sa poti sa existi trebuie sa ai incredere in tine. Daca imaginea in oglinda iti place, imaginea ta iti da incredere. Eu ma uit des in oglinda.

Reporter: Va gelati?

M.S.: Nu, cind si cind. Cu spuma, nu cu gel. Trebuie sa ai ceva. Unii au amante, altii sint cu bautul. Eu sint nervos, asta e viciul meu.

Reporter: Lumea asta, din afara fotbalului, cum este?

M.S.: Nu-mi prea place lumea asta a noastra. Nimic nu merge. Din cauza noastra. Nu ne implicam. Cine a permis sa intre lautari in Parlament? Noi.

Poporul

Reporter: Cum e poporul?

M.S.: Nu e asa profund. Eu sint destul de superficial, dar cind e vorba de ale mele, Steaua, familia, sint profund.

Meme

Reporter: Va enerveaza sa vi se spuna Meme?

M.S.: E porecla mea, m-am autoporeclit. Cind eram mic spuneam: Meme, Meme si parintii m-au vazut ca faceam semne in oglinda. Aratam spre mine.

Reporter: Bine, dar Meme parca e oaia ciobanului Becali.

M.S.: Asa s-a nimerit. Poate e o chestie predestinata. Meme si Gigi. Asa cum e Stoica si Steaua. St-St.