Ploaie torentiala la Nurnberg. Cateva sute de credinciosi ortodocsi sub umbrele. Doar o masina de politie germana, insa multi romani-de-ordine-locali, care bareaza intrarea in biserica arhiplina.

Prilejul pelerinajului la Nurnberg, a romanilor ortodocsi din Germania, a fost sfintirea bisericii mitropolitane, de catre Prea Fericitul Patriarh Teoctist, in prezenta multor inalti prelati si oficialitati germane si romane.

Ortodocsii pun pietre de temelie

Sfintirea catedralei din Furtherstrasse, in 14 mai, a fost precedata de cea de-a treia intalnire a episcopilor BOR din Europa si America, desfasurata in 8 -15 mai la Nurnberg si de punerea pietrei de temelie a unei noi biserici ortodoxe romanesti la Berlin.

Ierarhii anuntati ca participanti la intalnire au fost mitropolitii pentru Europa, IPS Serafim si Iosif, arhiepiscopii Nathaniel si Nicolae din SUA, episcopii-vicari PS Sofian (M?nchen), Siluan (Firenze - Italia), Marc (Paris) si Irineu (Detroit - USA).

Dupa doua zile de activitati in Bavaria -sedinte de lucru, conferinte, intalniri cu profesorii si colaboratorii Institutului Teologic Ortodox, dialog cu credinciosii, vizite in Nurnberg si la Consulatul General al Romaniei de la M?nchen- in 12 mai, inaltele fetele bisericesti s-au deplasat la Berlin, pentru intampinarea PF Teoctist, patriarhul BOR.

Delegatia oficiala romana a fost primita la sediul Cancelariei Federale germane si al Ambasadei din Berlin, de catre ambasadorul Romaniei in Germania, Bogdan Mazuru, in prezenta unor diplomati, reprezentanti guvernamentali si ai Bisericii Evanghelice si Romano-Catolice.

La receptia oferita de Ambasada, in onoarea PF Teoctist, au luat parte trimisi ai comunitatii romanesti din Berlin / Brandenburg si personalitati ale vietii politice si culturale din Germania.

In 13 mai s-a pus piatra de temelie pentru o noua biserica romaneasca la Berlin (Heerstr. 63 / Ortelsburgalle 1). Parohia ortodoxa romana „Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” din Berlin, pastorita in prezent de preot Dr. Constantin Mihoc, a fost autoarea, in anul 2005, a unui proiect finalizat si finantat cu cca.

520.060 Euro (1.820.210 RON) de Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni din cadrul MAE.

Sfintirea Catedralei mitropolitane din Nurnberg

Tot cu sprijinul DRP s-au pus temelii ortodoxe si la Stuttgart. In 26 septembrie 2004, reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane din Germania multumeau din suflet Guvernului Romaniei pentru sprijinul financiar de 150.000 de euro in cumpararea bisericii „Nasterea Domnului“ din Stuttgart.

Dupa cum spunea atunci IPS Serafim, Mitropolit al Germaniei si Europei Centrale, promisiunea de sprijin a Guvernului „ era veche“ si finantarea nerambursabila, cu conditia ca Parohia din Stuttgart - preot-paroh Dr. Mihaita Bratu- sa ramana, pe toata perioada functionarii sale, in aceasta cladire, sub autoritatea Patriarhiei Romane.

Tot IPS Serafim mentiona atunci, interventia de la Bucuresti pe langa ex-cancelarul Germaniei Schroeder si ministrul Bavariei, ca BOR sa fie recunoscuta ca si cult religios de drept (ca si cel catolic sau evanghelic) in Germania.

Oficializare in Bavaria

Dupa mai putin de doi ani, la 24 aprilie 2006, Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Germania, Europa Centrala si de Nord i-a fost acordat statutul de corporatie de drept public in landul Bavaria.

Prin aceasta oficializare intr-un land german, Biserica Ortodoxa Romana a fost pusa la egalitate juridica cu bisericile crestine din Bavaria, aceasta insemnand dreptul la ore de religie ortodoxa in scoli, precum si la perceperea impozitului pe venit de la credinciosii ortodocsi, 20.000 in Bavaria si peste 500.000 in toata Germania, dupa aprecierile Mitropoliei BOR din Nurnberg.

Impozitul de culta religioasa reprezinta cca 4% din venitul brut si se aplica in Germania la romano-catolici, evanghelici si alte culte recunoscute oficial.

Cu prilejul inmanarii BOR a Titlului de Corporatie a Domeniului public, in 24 aprilie 2006, intr-un interviu luat de Radio Z din Nurnberg lui Karl Freller, secretar de stat in Ministerul pentru Invatamant si Culte al landului Bavaria, acesta spunea: „Biserica Ortodoxa Romana este o biserica foarte mare.

Daca privim la nivel mondial, ea este, ca marime, cea de-a doua biserica ortodoxa din lume si are foarte multi credinciosi. Mi s-a comunicat ca, in Bavaria, numarul lor este de aproximativ 20.000 -cel putin, cei ce sunt botezati. Iar aceasta face posibil, de fapt este o chestiune normala, ca o astfel de Biserica sa primeasca recunoasterea publica.

Aceasta inseamna ca BOR va fi, in viitor, tratata la fel ca si marile noastre Biserici, cum este cea evanghelica si cea catolica. Tocmai de aceea, inmanarea Titlului de Corporatie a Domeniului public este o dovada ca Biserica ortodoxa romana este recunoscuta in Bavaria la fel ca si celelalte mari Biserici crestine“.

Un trecut nu prea indepartat

Despre inceputurile ortodoxismului la Nurnberg, monseniorul Dr. Albert Rauch de la Institutul pentru Culte din Est de la Regensburg ne spune:

“Cand mitropolitul Serafim a fost invitat in Germania, el nu avea posibilitati de a locui aici, deci l-am gazduit in Institutul nostru est-european aproape opt ani.

La noi a invatat limba germana si de la noi a inceput el sa constituie Mitropolia, din grupuri si grupari ce existau pe atunci: e vorba de imigrantii existenti in Germania inca de pe timpul razboiului, apoi de a doua generatie, refugiata pe timpul lui Ceausescu, si de o a treia, venita dupa caderea lui Ceausescu. Nu a fost usor, a aduna intr-o mitropolie, pe toti acesti oameni cu opinii diferite.

El a reusit, cu ajutorul lui Dumnezeu. Iar noi i-am dat linistea, oferindu-i posibilitatea de a locui la noi comod, timp de 8 ani, iar apoi l-am ajutat sa caute, aici si in alte locuri. In Nurnberg, l-am ajutat sa extinda si sa renoveze biserica, care apoi a fost dotata cu fresce.

Deci, sunt legat de el chiar de la inceputuri, eu fiind delegatul pentru contacte cu Ortodoxia, al Comisiei Ecumenice si Conferintei Germane a Episcopilor“.

Romanii ortodocsi la slujba de sfintire a bisericii mitropolitane

Din anul 2001, dupa cum precizeaza homepage-ul Mitropoliei BOR pentru Europa Centrala si de Nord, „sediul Mitropoliei s-a transferat de la Regensburg la Nurnberg prin cumpararea bisericii evanghelice "Epifaniaskirche", impreuna cu doua cladiri, monumente istorice, care au fost amenajate pentru a servi drept Centru Eparhial si adapost al Manastirii Sf.

Martiri Brancoveni si a scolii de pictura Sf. Luca (infiintate in anul 2001). Biserica a fost marita prin prelungirea altarului si a pronaosului si ridicarea unei cupole. In curtea bisericii a fost ridicata o sala de intruniri, de 200 locuri.

Cheltuielile de cumparare si restaurare s-au ridicat la peste 1 milion EUR, suma adunata in proportie de peste 75% de la credinciosii mitropoliei, dar si cu sprijin din partea Patriarhiei Romane si a Bisericilor Evanghelica si Catolica. Biserica mitropolitana serveste drept locas de inchinare atat pentru parohia ortodoxa romana Sf. Dimitrie din Nurnberg, cat si pentru membrii Manastirii Sf. Martiri Brancoveni“.

Sfintire cu mir patriarhal

La doua saptamani de la acordarea titlului de corporatie publica de stat Bisericii Ortodoxe Romane de catre Ministerul cultelor din Bavaria si o saptamana de la transmiterea in direct de catre al doilea post national de televiziune german, ZDF, a slujbei ortodoxe, are loc sfintirea sub patronajul PF Teoctist a Mitropoliei BOR la Nurnberg.

Procesiunea si slujba de sfintire a catedralei mitropolitane -in parte transmisa credinciosilor prezenti pe un ecran de proiectie- au inceput la ora 9.00 in 14 mai: un ritual prelung, in spirit ortodox, urmat de liturghie, pana la ora 13.30. Obscuritate, loc stramt, puternic miros de tamaie. Multi oaspeti de vaza: ministrul de interne bavarez, Dr.

G?nter Beckstein, ambasadorul Romaniei la Berlin, Bogdan Mazuru, cu sotia, primarul din Nurnberg , Dr. Frommer, secretarul de stat DRRP, Mihai Gheorghiu, directorul directiei Comunitati romanesti din MAE, Gabriel Branzaru, Consulul general al Romaniei la M?nchen, Mihai Botorog, reprezentantii BOR si ai bisericilor catolice, evanghelice, ruse, sarbe si grecesti din Germania.

Protocolul religios a fost urmat de o agapa organizata cu concursul asociatiilor locale de romani din Nurnberg, pe cand ploaia se oprise si vestitul Tribunal din Nurnberg se scalda intr-un soare de zile mari.

Pe cand unii oficiali romani refuza comentarii pentru presa, Monseniorul Dr. Rauch se apropie si imi mai spune ceva, cu mult calm, chiar daca organizarea transportului pentru agapa de dupa sfintire se deruleaza, in fata Mitropoliei, cu zumzet si sudori: „In ce priveste recunoasterea Bisericii Ortodoxe ca si corporatie de drept public, aceasta a fost o lupta care a durat mult.

Am mai trecut prin aceasta, cu grecii, unde a durat si mai mult. Perspectiva recunoasterii oficiale a avut sanse aproape nule, insa acum totusi a reusit, iar daca oficializarea exista in Bavaria, atunci ea va urma si in celelate landuri germane. Daca acest prim pas a fost facut, pasii ceilalti sunt foarte usori“.

La intrebarea, daca i se pare buna aceasta initiativa, Dr. Rauch raspunde: „De ce nu? Mi se pare foarte buna. Noi avem nevoie de unitate in diversitate, sau de diversitate si de unitate. Aceasta este foarte important. Limba romana este, in primul rand, o limba de sorginte romanica, iar in ce priveste spiritualitatea, ea este estica, deci leaga puternic Estul de Vest“.