Exista voci la Strasbourg si in tara care sustin ca amanarea anuntarii cu exactitate a datei la care Romania si Bulgaria vor adera la Uniune se datoreaza printre altele si faptului ca bulgarii au facut lobby ca aceasta data sa nu fie prezentata pe 16 mai.

Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, a declarat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa ca romanii ar trebui sa nu se ingrijoreze de ce se intampla cu Bulgaria si sa se axeze mai mult pe situatia din tara. Scheele a avertizat ca, teoretic, clauza de amanare poate fi activata pana in ultima zi.

Scheele a explicat miercuri ca anumite probleme concrete, mentionate si analizate in Raportul de tara au determinat Comisia Europeana sa amane asumarea clara a datei de 1 ianuarie 2007 si sa lase acest lucru pe seama urmatoarei evaluari din luna octombrie.

Marti, surse apropiate procesului de aderare si raportului de tara au declarat pentru Hotnews.ro ca a fost destul de dificil sa se ia o decizie daca sa se anunte marti sau mai tarziu in mod clar si categoric data de 1 ianuarie si ca mai mult aceasta decizie a fost luata in ultimele momente.

Euro-observatorul liberal Adrian Cioroianu ne-a declarat putin inainte de prezentarea Raportului ca pe fondul unei dispute intre comisarii Frattinni si Olli Rehn, exista anumite temeri care ar putea sa conduca la un raport bun, dar cu 2007 conditionat.

"Pe fondul unei discutii intre comisarul Frattinni si Olli Rehn, despre care am aflat mai mult sau mai putin oficial, exista temerea oficialilor europeni ca daca se va anunta in mod clar data aderarii, ritmul reformelor va incetini, existau obiectii si pentru Bulgaria si exista inclusiv temerea pentru ideea pe care multi dintre cei de la Bruxelles o avem, ca anuntarea datei va conduce la o criza interna in Romania in cadrul Aliantei", a declarat Cioroianu.

Jonathan Scheele a recunoscut, miercuri, faptul ca decizia CE privind concluziile raportului a fost luata in ultimul moment, dar a negat ca ar fi existat o diferenta intre documentul preliminar discutat luni seara si cel prezentat marti in cadrul Parlamentului European.

Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania a mai precizat ca, in urmatoarele zile, expertii europeni si autoritatile romane urmeaza sa discute si sa stabileasca o lista preliminara de prioritati si masuri in privinta concluziilor raportului de tara.

Scheele si-a exprimat optimismul ca la summit-ul din luna iunie a acestui an, liderii europeni vor sustine punctul de vedere al Comisiei Europene.

In opinia oficialului european, unul dintre principalele aspecte asupra caruia Romania va trebui sa se concentreze in continuare este lupta impotriva coruptiei dar a mai mentionat si importanta stabilitatii politice.

“Lupta impotriva coruptiei nu inseamna numai urmarirea judiciara ci trebuie sa reduci si potentialul coruptiei. O atentie deosebita trebuie acordata si legii finantarii partidelor politice. Este un aspect deosebit de delicat si nu este numai problema Romaniei ci si a multor tari membre UE”, a declarat Scheele.

De asemenea, Jonathan Sheele a facut apel la romani sa se concentreze asupra problemelor din tara si mai putin pe ce se intampla in Bulgaria.

“Nu va ingrijorati de ce se intampla in Bulgaria, concentrati-va pe ce se intampla in Romania. Ce este clar si foarte important este ca autoritatile si romanii ar trebui sa se axeze acum pe ceea ce se poate face aici in tara”, a mai spus Scheele.

In urma Raportului de marti, opozitia din Bulgaria cere demiterea unor ministri

In acest timp, in Bulgaria opozitia a reactionat destul de aprins ca urmare a Raportului de tara prezentat marti la Strasbourg. Potrivit agentiei bulgare de stiri Novinite.com, opozitia din Parlamentul bulgar a cerut miercuri demisia mai multor ministri.

Petar Stoianov, liderul Uniunii Fortelor Democrate (UFD) a declarat miercuri ca o serie de demisii in acest moment ar fi o optiune mult mai buna decat un raport nefavorabil in octombrie, care ar putea conduce in mod cert la instabilitate politica.

Stoianov a afirmat ca raportul prezentat marti nu este un success pentru Bulgaria si ca unul pozitiv nu ar fi inclus aluzii la o eventuala amanare a aderarii tarii.

De asemenea, Ivan Kostov, liderul Democratilor pentru o Bulgarie Puternica (DSB) a fost mai explicit si a cerut o noua echipa guvernamentala fara ministrii Rumen Petkov, Georgi Petkanov si Rumen Ovcharov.

Liderul Uniunii Fortelor Democrate a spus ca, in acest moment, principala responsabilitate a Cabinetului ar fi sa faca in asa fel incat Bulgaria sa adere la Uniunea Europeana fara clauze de salvgardare.

Daca insa acest lucru nu se va intampla, situatie in care Bulgaria ar fi prima tara care adera la Uniunea Europeana cu restrictii, acest aspect ar genera un efect grav asupra starii de spirit a populatiei.