Sedinta de astazi a fost in general modesta, optiunea de ieri a Comisiei Europene de a amana luarea unei decizii ferme privind aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007 nu a avut un impact semnificativ in piata. Poate doar in segmentul SIF, unde finalul sedintei a fost dominat de vanzatori.

Ca lichiditate, sedinta a fost mai slaba decat cea de ieri, in total s-au derulat tranzactii in valoare mai mica de 20 milioane RON. Tendinta generala pe intreaga piata a fost de usoara crestere, titlurile lichide au incercat o stabilizare la nivelul cotatiilor, fara oscilatii majore.

Petrom Bucuresti (SNP) a fost actiunea cea mai tranzactionata de la prima categorie, cu un rulaj de 1,8 milioane RON. Rezultatele bune raportate pe primul trimestru sustin cursul in piata in jurul unui palier de 0,53 RON/actiune, aici a revenit SNP la inchidere chiar daca inainte, dupa un val de cumparari a atins maximul de 0,54 RON.

In ultima luna SNP a avut o tendinta generala descrescatoare, nu a coborat sub 0,52 RON/actiune, iar la aceste rezultate este sustenabila o eventuala crestere de curs.

Tendinta de scadere din ultima luna este mult mai vizibila la Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), unde cursul a coborat cu 14,7%. Anuntarea unui rezultat negativ pe primul trimestru a facut ca in ultimele zile cursul sa evolueze sub 0,0850 RON/actiune. Astazi.

A avut o revenire puternica la inceputul sedintei, in lipsa unei sustineri a avut loc o corectie, iar la final o noua scadere pana la 0,0819 RON (-1,2%).

Actiunile companiilor de medicamente au incetat in ultima perioada sa cantareasca mult in tendinta generala a bursei. SCD s-a plafonat la 1,55 RON/actiune, ATB nu s-a departat mult de 1,45 RON, iar BIO a scazut in ultima luna in jurul unui pret de 0,62 RON/actiune.

Biofarm Bucuresti (BIO) a anuntat la inceputul acestei saptamani intentia de a-si majora capitalul social din rezerve, deci cu actiuni gratuite, cu 30,68%.

Insa nici aceasta si nici faptul ca are cel mai bun PER din sector, la rezultatele trimestriale, nu a produs cresteri notabile la bursa. Astazi a avut un inceput bun, cursul a urcat la 0,64 RON/actiune, insa a scazut la final, inchizand la 0,62 RON.

Dupa cateva serii de scaderi puternice, pricinuite de deschiderea procedurii de reorganizare judiciara, Carbid Fox Tarnaveni (CRB) a revenit astazi deasupra palierului de 0,0400 RON.

In ultimele minute ale sedintei au fost lansate ordine repetate de cumparare, pe cantitati mult mai mari fata de ce se facuse pana atunci, astfel ca titlurile CRB au ajuns rapid la maximul posibil al zilei, de 0,0433 RON (+14,9%).

Titlurile SIF au inceput cu bine sedinta, in revenire dupa scaderile de ieri. In scurt timp insa cotatiile au mai dat inapoi si s-au stabilizat. La fel ca ieri, finalul sedintei a fost dominat de vanzatori, fara a fi insa vorba de volume mari. Cel mai mult a scazut fata de ieri SIF Muntenia (SIF4), cu 3,3% la 1,45 RON.

Luna aceasta nu fost una favorabila detinatorilor de actiuni SIF, spre deosebire de aceeasi perioada a anului trecut (cand a existat un moment de crestere). Cel mai mult a scazut de la inceputul lunii SIF Banat-Crisana (SIF1), cu 10,6%.