Colectarea TVA si a accizelor ne-a adus cartonase rosii de la o Uniune Europeana interesata direct sa punem la punct sistemul informatizat de raportare. In definitiv, cele doua taxe detin printre cele mai mari ponderi in veniturile tarilor membre, iar lenea Romaniei ar insemna mai putini bani pentru Italia.

Capital: A scazut numarul de stegulete. Asta inseamna ca s-au redus problemele Romaniei, domnule Orban?

Leonard Orban: Eu cred ca eforturile tehnice pot fi metionate atat la nivel tehnic, cat si la nivel politic. Numarul de steaguri rosii descreste semnificativ, din moment ce vom avea patru, maximum cinci penalizari.

Chestiunea celor doua agentii de interventie si plati: cea pentru plati directe si aceea pentru dezvoltare rurala (SAPARD). si aici, chiar daca progresele au fost extrem de importante, avand in vedere ca au fost probleme mari in unele dintre cele zece noi state membre care nu si-au primit platile directe pentru ca nu erau gata.

Dar noi chiar stim ce vrem de la agricultura acum, insa important este momentul cand vom reusi sa finalizam ceea ce ne-am propus si am promis totodata. Adica, in momentul in care vom atinge standardele UE. Singura problema e ca avem nevoie de timp.

Capital: De 16 ani spunem acelasi lucru.

Leonard Orban: Eu va dau un singur exemplu: platile directe vor fi primite de cei care au minimum un hectar. Nu sunt sume foarte mari, dar pentru fermieri sunt importante.

Pentru un hectar de teren, se va primi in jur de 50 de euro, iar pentru un animal, de la 20 de euro in sus. Atunci, ideea ar fi ca cei care au mai putin de un hectar sa-si puna pamantul intr-o exploatatie agricola. Trebuie sa ne intoarcem in istorie si sa vedem de unde a plecat aceasta abordare absolut defectuoasa.

Pai, noi avem nevoie de peste 5.000 de oameni la agentia de interventie si plati, si din cauza faptului ca avem un numar infernal de ferme. Avem peste trei milioane de ferme. Va dati seama ca nu poti sa excluzi pe cineva din sfera platilor directe, pentru ca vor exista nemultumiri.

Este evident ca vecinul va fi nemultumit cand va vedea ca el primeste plati directe, iar celalalt nu. In momentul de fata, cam 20% din firme detin 50% din suprafata arabila, iar restul de 80% au cealalta jumatate. Sunt absolut de acord ca este o situatie destul de complicata. Greu gestionabila. Media celorlalte tari este de doua hectare si jumatate, in timp ce la noi nu suntem nici la jumatate.

Capital: Haideti sa vedem realitatea asa cum e: economia romaneasca gafaie.

Leonard Orban: Foarte mult timp am dat ajutor de stat nerespectand nici un fel de regula, si asta e valabil inclusiv in privatizarea BCR. Iar acum se trage linia pentru tot ajutorul de stat acordat anterior. si se fac calcule, se examineaza tot felul de solutii.

Avem conditii foarte dure in momentul de fata, din cauza ajutorului de stat, iar problema sectorului minier, care atatia ani a continuat sa primeasca ajutor, creeaza dificultati enorme. Haideti sa vorbim, de exemplu, despre facilitatile fiscale. A fost acea perioada de aur, in care s-au dat facilitati cu nemiluita.

Nu s-a facut niciodata o analiza globala, sa se vada cat la suta din banii platiti de statul roman au fost utilizati corect, care a fost destinatia lor finala. Putem doar presupune ca marea majoritate din profiturile obtinute s-a dus pe consum si ca o foarte mica parte a ajuns pe dezvoltare.

Capital: Avem o Uniune Europeana cu tot mai multe probleme, conflicte si neintelegeri. Unde intra, de fapt, Romania?

Leonard Orban: Buna intrebare. Unii si-ar putea dori sa ne aliniem la Statele Unite, dar daca ne uitam pe harta, e cam greu. Sa comparam cat platim si cat primim, si vom vedea ca la 8,1 miliarde de euro platiti am putea primi peste 30 de miliarde de euro.

In al doilea rand, ganditi-va si la sumele de cofinantare. Sunt sume foarte mari, nerambursabile. Dar cel mai important lucru este ca, in timp, vom functiona altfel. Noi vom fi parte a unei piete, asta inseamna ca beneficiezi de toate avantajele si oportunitatile care exista pe piata respectiva. Deja avem companii care platesc salarii performante.

E adevarat ca intram intr-o piata extrem de competitiva. Imaginati-va ce s-ar intampla daca Romania ar negocia individual cu gigantii lumii, cum este cazul Chinei, de exemplu.

Articol integral Capital