Impozit zero pe castigul sub 2.000 de euro

de Ionut Tudorica     Cotidianul
Joi, 18 mai 2006, 0:00Vor fi scutite si veniturile din dobinzile de cont curent.

Veniturile din dobinzile din depozitele bancare la termen in limita a 10.000 de lei vor fi scutite de la plata impozitului, de la 1 ianuarie 2007, data de la care sunt exceptate de la impozitare si dobinzile la depozitele la vedere sau conturi curente, potrivit variantei finale de modificare a Codului fiscal.

Exceptate de la impozitare sint veniturile din dobinzi generate de un depozit la termen in limita unui plafon de 10.000 de lei pe an sau 2.000 de euro pe an, inclusiv, constituit incepind cu 1 ianuarie 2007, la o singura unitate bancara, pentru fiecare contribuabil, se arata in proiectul Ministerului Finantelor.

Numai la o banca

Aceste cistiguri sint neimpozabile numai daca, la constituirea depozitului

la termen, contribuabilul completeaza o declaratie pe proprie raspundere prin care specifica faptul ca nu mai beneficiaza de aceasta facilitate la alte unitati bancare.

In ceea ce priveste veniturile obtinute din dobinzile la depozitele la vedere sau conturi curente, scutirea se aplica doar daca in cursul lunii ratele sint mai mici sau egale cu nivelul ratelor de referinta pe pietele interbancare la depozitele la o luna.

Rata dobinzii de referinta de pe piata interbancara la depozitele la o luna este nivelul BUBID, comunicat de BNR in prima zi bancara a lunii pentru care se face calculul.

In cazul depozitelor constituite dupa 1 ianuarie 2006 pentru care dobinda trece de acest nivel se plateste un impozit de 16%.

In categoria veniturilor impozabile cu 16%, ca si in prezent sint incadrate dobinzile aferente depozitelor la termen constituite dupa 1 ianuarie 2007, precum si instrumentele de economisire dobindite sau contractele civile incheiate dupa aceasta data.

In situatia in care aceste instrumente au fost constituite anterior datei de 1 ianuarie 2007 si sint scadente dupa aceasta data, impozitul se calculeaza aplicind cota de la momentul constituirii.

Pentru depozitele la termen, instrumentele de economisire dobindite, contractele civile incheiate, depozite la termen, la vedere sau la conturi curente constituite anterior datei de 1 ianuarie 2007, dar scadente dupa acest moment, se va aplica cota de impozit de la data constituirii.

In prezent, dobinzile aferente depozitelor la termen, instrumentelor de economisire dobindite, contractelor civile incheiate dupa 1 ianuarie 2006 sint impozitate cu 16%, iar cele constitute anterior acestei date sint taxate cu 1% sau 10%. Pentru aceste venituri, impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de cistiguri.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


84 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by