Cifra de scolarizare in invatamantul superior, aprobata de Guvern, pentru anul 2006-2007, nu este mult diferita fata de cea a anului in curs, situandu-se in jurul acelorasi 62.000 de locuri bugetate.

Problema care va starni, fara nici un dubiu, foarte curand, un scandal serios, se leaga de faptul ca in acest an Guvernul si MEC incearca sa fure un numar considerabil de locuri finantate de stat destinate celui de-al treilea ciclu universitar: doctoratul.

Pana in 2005, cifra de scolarizare pentru doctorat, finantata de stat, se afla intre 3.000 si 4.000 de locuri, in conditiile in care doctoratul insemna studii postuniversitare si nu ciclu de studii universitare, cum este acum.

Practic, daca pana in 2005 cele cateva mii de locuri finantate pentru doctorat se adresau doar celor care aveau dorinta sa-si perfectioneze activitatea stiintifica (atunci cand nu doreau doar obtinerea titlului, pentru CV), in conditiile noii structuri universitare, doctoratul reprezinta etapa finala a tipului de invatamant universitar.

Altfel spus, spre doctorat vor merge nu doar cei foarte interesati de aprofundarea stiintifica deplina, ci toti acei studenti care vor dori sa ocupe functii, sa practice meserii pentru care competenta profesionala este definita a cuprinde aprofundarea domeniului.

MEC a pierdut insa din vedere acest amanunt si a aprobat, pentru 2006-2007, doar 1.480 de locuri finantate pentru cele 54 de universitati de stat (inclusiv cele ale invatamantului militar).

In aceste conditii este imposibil nu doar sa faci o impartire cum se cade a acestei mici felii de tort, dar si sa se realizeze ceea ce tot MEC impune, anume, Scoala doctorala care sa cuprinda si sa organizeze studiile de doctorat in fiecare universitate.

Asa se face ca 6 universitati de stat nu vor avea practic de anul viitor nici un loc pentru doctorat, iar 12 universitati au primit sub 10 locuri.

Cele mai multe locuri le-au primit Politehnica din Bucuresti - 145, Universitatea din Bucuresti - 130, Universitatea „Babes Bolyai” Cluj - 130, Universitatea „Al. I. Cuza” Iasi - 100. Celelalte universitati nu se pot lauda decat cu cifre aflate mult sub 40.

Pozitia MEC este aceea ca nu se afecteaza in nici un fel organizarea Scolii doctorale (obligatorie pentru ca o universitate sa aiba dreptul de a organiza studii de doctorat), fiindca universitatile pot scoate locuri la doctoratul cu taxa.

Reprezentantii universitatilor spun ca taxele pentru doctorat vor deveni prohibitive, intrucat vor fi foarte mari, deoarece activitatile incluse doctoratului sunt extrem de costisitoare si, in aceste conditii, putini tineri vor putea sa-si permita sa urmeze doctoratul.

Adevarul este ca taxa de doctorat - aflata in acest moment intre 5 si 20 de milioane lei, in functie de specializare si universitate - reprezinta o problema mai ales pentru tinerii studenti. Cei aflati deja pe piata muncii s-ar mai putea sustine cumva, daca vor musai sa-si aprofundeze studiile si sa obtina titlul de doctor.

Cei tineri, insa, vor fi obligati, cum spuneam, sa faca vrand-nevrand doctoratul daca vor sa ocupe anumite functii si atunci sigur vor avea o problema serioasa, cand nu vor avea de unde sa ia banii de taxe.

Articol integral Gandul