E deja o axioma ca piata imobiliara e una dintre cele mai profitabile investitii care se pot face acum in Romania. Dar cat se castiga, de fapt, din real estate?

Un raspuns scurt, in procente, la o intrebare despre randamentul investitiilor imobiliare ar fi: undeva, intre 6% si 300%. Acestea sunt limitele de castiguri pe care le-ar putea obtine, intr-un an, un investitor pe piata imobiliara din Romania.

Randamentele variaza in functie de apetitul pentru risc, de activele pentru care se aloca banii, dar si de oportunitatile fructificate si de cunoasterea pietei.

Ce-i drept, triplarea banilor in numai un an poate fi obtinuta doar de cunoscatorii dispusi sa riste sume importante de bani in proiecte considerate neviabile de marea parte a celor care activeaza in piata - si oricum acest randament se poate atinge doar in cazuri exceptionale.

De aceea, cea mai mare parte a analistilor apreciaza ca maximul pe care se poate miza in cazul unei investitii imobiliare speculative este de 200% in euro. Ceea ce, comparativ cu un depozit bancar, de exemplu, care iti poate aduce un castig de 7-8% pe an, este oricum exceptional.

Acesta este si motivul pentru care din ce in ce mai multi se indreapta catre piata imobiliara pentru a-si plasa banii. Printre noii investitori in real estate se numara si companii care au cu totul alt obiect de activitate, dar care au sume disponibile.

Una dintre motivatii a fost oferita de renumita companie de consultanta PricewaterhouseCoopers, care plasa, la inceputul acestui an, Romania pe primul loc in topul investitiilor imobiliare europene. Analistii firmei de consultanta apreciau ca o investitie in real estate in Romania ar putea aduce o rentabilitate de pana la 500% in zece ani.

Dar in ce ar trebui sa investeasca cei care au bani de plasat pe piata imobiliara? Aproape in orice, apreciaza cea mai mare parte a analistilor, pentru ca sansele de a pierde sunt extrem de reduse. Dar, in functie de profilul investitorilor si de sumele alocate, rentabilitatile obtinute difera destul de mult.

In mare, investitorii imobiliari se pot imparti in trei categorii: speculatori (cei care mizeaza pe cresterea preturilor in timp scurt si castiga din diferenta dintre preturile de achizitie si de vanzare), dezvoltatori (cei care investesc in constructia unui proiect si profita de pe urma inchirierii sau vanzarii) si investitori institutionali (in general, fonduri de investitii care cumpara cladiri construite deja si castiga pe termen lung din incasarea chiriilor).

Cele mai mari profituri le obtin speculatorii, iar randamentul acestora poate fi intre 50% si 200%, spune Sorin Panturu, partener fondator si manager al Trammel Mackenzie, o companie de management de investitii de dezvoltare imobiliara. Firma administreaza capitaluri private occidentale plasate in proiecte de dezvoltare romanesti si lucreaza cu fonduri de investitii straine.

Investitorii speculativi se axeaza in general pe terenuri, dar „isi asuma riscuri de locatie, uneori riscuri juridice si deseori de non-lichiditate, pariind pe informatii neconfirmate privind proiectele de infrastructura si urbanism“, apreciaza Panturu.

Odata cu dezvoltarea pietei insa, castigurile mari din speculatii cu terenuri vor fi tot mai greu de obtinut, analistii estimand ca preturile terenurilor nu vor mai creste la fel ca pana acum. La polul opus se plaseaza fondurile de investitii.

Acestea prefera in general sa investeasca pe piete mai stabile, in cladiri gata construite, care sa le asigure un randament nu foarte mare, dar pe termen lung. Printre pionierii acestui tip de tranzactii se numara fondul austriac Europolis, care a cumparat la sfarsitul lui 2003 imobilul de birouri Europe House de la dezvoltatorul israelian GTC.

Activ a fost si Immofinanz, care a preluat mai multe imobile, incepand cu parcul industrial IRIDE in primavara lui 2004, plus alte trei cladiri de birouri din Bucuresti. Pentru cele patru achizitii, Immoeast a alocat peste 130 mil. euro.

Profiturile obtinute de fondurile de investitii sunt mult mai reduse comparativ cu cele obtinute de speculatori, dar comporta si riscuri mai mici. „Anul acesta vom avea prima tranzactie din Romania la un randament de sub 7%, in jur de 6,8%-6,9%“, estimeaza Bogdan Georgescu, director general al Colliers International.

Spre comparatie, primele tranzactii de amploare de pe piata romaneasca - achizitia Europe House de catre Europolis si preluarea centrului de afaceri Opera Center de catre o alta companie austriaca, CA Immo - incheiate in toamna lui 2003 s-au facut la un castig anual de 12-14%, in euro. Urmand tendinta pietelor din regiune, si in Romania vor continua sa scada randamentele.

Articol integral Business Magazin