Romania ocupa cea de-a doua pozitie pe piata regionala de fuziuni si achizitii din punct de vedere al ritmului de crestere al numarului si a valorii totale estimate a tranzactiilor. Numarul tranzactiilor aproape s-a triplat in comparatie cu 2004, iar valoarea totala estimata a pietei a atins suma totala de 5,8 miliarde dolari se arata intr-un studiu al PricewaterhouseCoopers

Marirea numarului tranzactiilor (117) a fost insotita si de cresterea valorii medii estimate atingand 65 milioane dolari fiind astfel un indicator al sporirii capitalizarii companiilor.

“Tranzactiile initiate de investitorii straini au dominat piata romaneasca reprezentand 72% din totalul fuziunilor si achizitiilor in 2005. Interesul pentru investitii s-a manifestat din partea Statelor Unite si a tarilor Uniunii Europene, in special Austria si Grecia ca numar al tranzactiilor si Marea Britanie si Franta ca valoare totala investita.

In schimb, activitatea investitorilor locali in afara granitelor nu a fost semnificativa” - a subliniat Emilian Radu, Partener Servicii de Consultanta pentru Tranzactii, PricewaterhouseCoopers Romania.

Sectorul telecomunicatiilor a reprezentat 62% din valoarea totala a pietei romanesti, Vodafone (Marea Britanie) initiind cea mai mare tranzactie cu o valoare estimata la 2,5 miliarde dolari (a doua din regiune). Tendinta de crestere a numarului de tranzactii a fost alimentata de achizitiile in industria prelucratoare si a serviciilor financiare.

Un interes exceptional s-a manifestat in industria alimentara si de bauturi - 13% comparativ cu media regionala de 9%.

In domeniul privatizarilor, piata romaneasca a inregistrat cresteri semnificative fata de 2004. Romania impreuna cu Ucraina impart pozitia de lider in regiune, cu o valoare totala a privatizarilor de 4,9 miliarde dolari pentru fiecare tara.

2005 a fost anul in care Ucraina a participat pentru prima data la acest studiu alaturandu-se celor noua tari: Bulgaria, Croatia, Polonia, Republica Ceha, Romania, Rusia, Slovacia, Slovenia si Ungaria.

Valoarea medie estimata pentru tranzactiile facute publice a crescut de la 52,1 milioane dolari la 71 milioane dolari in 2005. Pentru tranzactiile care au depasit 100 milioane dolari, valoare medie s-a situat in jurul valorii de 473,4 milioane dolari.

„In 2005, jumatate din valoarea tranzactiilor din top zece a fost mai mare decat cea de-a doua mare tranzactie a anului 2004.

„Mega”-tranzactiile continua sa fie un factor semnificativ, 15% din tranzactii depasind 100 milioane dolari, in crestere fata de 2004 cand au reprezentat 11%” - a subliniat Margaret Dezse, Partener PricewaterhouseCoopers, Servicii Corporate Finance.

Industria prelucratoare ramane sectorul cel mai atractiv

Numarul tranzactiilor pe sectoare industriale a avut aceeasi tendinta ca cea din ultimii ani. Cele mai atractive sectoare au fost industria prelucratoare cu 384 de tranzactii in 2005, reprezentand 21% din total, serviciile financiare (13%), energie si utilitati (10%) si industria alimentara si de bauturi (9%).

Crestere a activitatii externe

Numarul tranzactiilor externe efectuate de tarile incluse in studiu a fost de trei ori mai mare decat in anul 2004. Totusi, 56% din numarul total al tranzactiilor au reprezentat tranzactii interne, motorul fiind reprezentat de piata rusa cu o rata de 72%.

In schimb, piata romaneasca si cea slovaca au fost dominate de tranzactii initiate de investitori straini, acestea situandu-se la 72% si respectiv 63%, fiind peste media regiunii de 40%.

Privatizarea continua

Desi numarul privatizarilor raportate in regiune a scazut cu 19%, valoarea lor a fost semnificativ mai ridicata, piata fiind estimata la 22,8 miliarde dolari in crestere cu 84% fata de 2004 (sau 44% daca excludem Ucraina). Din totalul activitatii regionale de tranzactii, privatizarile reprezinta 25%, cele mai mari investitii in privatizare avand loc in Ucraina, Romania, Cehia si Ungaria.