Tanara liberala Raluca Turcan considera ca propriii colegi se folosesc de formula de "stabilitate politica" pe care o recomanda UE ca de un "scut" pentru a isi apara fotoliile mostenite de la Nastase.

Deputata spune ca structura guvernamentala a fost preluata de la PSD, o structura "creata de dl. Adrian Nastase pentru a da cat mai multe functii cat mai multor oameni".

"Noi ne-am pus si noi oamenii in aceste functii si in aceasta structura guvernamentala si nu mai vrem sa facem ce am promis in campania electorala, adica sa restructuram Guvernul, sa-l reformam." - adauga Turcan.

Recent, consilierul prezidential Th. Stolojan, fost presedinte PNL, enunta nemultumiri similare la adresa actualului Guvern: "O alta masura sau, mai bine zis, neluata, este ca administratia centrala publica a fost lasata intr-o stare in care este ineficienta si in care, de fapt, acum trebuie inceputa o reforma a administratei publice centrale.

Noi am discutat la vremea respectiv in PNL o multime de vreme despre reducerea numarului de ministere, nu mai vorbesc de agentii. Uitati-va ce haos s-a creat."

Detalii

In replica, Tariceanu a spus ca unii membri ai partidului fie sunt marionetele altora, fie nu inteleg sensul liberalismului. El s-a ferit sa spuna vreun nume, insa a atras atentia ca pentru acestia exista o singura solutie: statutul partidului. Despre fuziunea cu PD, o alta controversa, Tariceanu sustine ca e o chestiune transata in partid: fuziunea se face doar pe un program liberal.

[Detalii]

fragmente din interviul 100%, de la Realitatea TV, cu Raluca Turcan"

Raluca Turcan: Evaluarea facuta de UE este corecta si obiectiva.

Robert Turcescu:Daca totul e bun, e minunat, e frumos, de ce trebuie inlocuit Tariceanu?

Raluca Turcan: Dar nu spune nimeni ca trebuie inlocuit Tariceanu.

Robert Turcescu:Cum nu spune, n-o spuneti dvs. in emisiunea asta, dar se discuta din ce in ce mai mult despre asta, asta e miza in cele din urma.

Raluca Turcan: Se discuta si, din pacate, foarte multe voci folosesc aceasta formula de stabilitate politica, folosita de eprezentanti ai UE ca un fel de scut in jurul Guvernului ca nimic sa nu se schimbe.

Robert Turcescu:Dvs. considerati ca se poate schimba?

Raluca Turcan: Eu nu as interpreta aceasta formulare ca o modalitate de a te feri de a face schimbari: in Guvern, in anumite fotolii de ministri, inclusiv agentii.

Robert Turcescu:Inclusiv la varf, la varful Guvernului?

Raluca Turcan: Eu nu pot sa spun acum ca trebuie facute schimbari la varf. Cred insa ca exista un mare pericol. In acest moment, noi practim am preluat o structura guvernamentala de la PSD, creata de dl. Adrian Nastase pentru a da cat mai multe functii cat mai multor oameni.

Noi ne-am pus si noi oamenii in aceste functii si in aceasta structura guvernamentala si nu mai vrem sa facem ce am promis in campania electorala, adica sa restructuram Guvernul, sa-l reformam.

Eu mi-amintesc ca inclusiv, daca nu ma insel, dl Ludovic Orban a avut in campania electorala o confeirnta de presa in care propunea o formula de guvern mult mai restransa, flexibila, care sa functioneze mult mai usor, nu un aparat din acesta stufos, cu birocratie peste birocratie, in care agentiile se calca pe picioare unele pe altele, nu stie stanga ce face dreapta.

Si cred ca acesta este pericolul cel mai mare pentru cei din actualul Guvern: sa tina foarte mult la functiile lor, la fotoliile lor si sa nu respecte promisiunea din campania electorala.

Sa faca un Guvern functional, mai functional, care sa poata sa duca mai departe si cu rapiditate restantele pe care le avem fata de UE.

Robert Turcescu:Din ce partid faceti parte dvs.?

Raluca Turcan: Din Partidul National Liberal.

Robert Turcescu:Vorbiti ca si cum ati face parte dintr-un partid de Opozitie.

Raluca Turcan: Nu, nu vorbesc ca un partid de Opozitie, ci ca o voce care intotdeauna isi spune parerea si care crede ca trebuie facute anumite lucruri. Si eu mai am un mare defect: eu nu pot sa spun una oamenilor cand ma duc in campania electorala si dupa aceea sa ma fac ca am uitat.

[...]

Raluca Turcan: Eu am o mare problema, pentru ca i-am rugat [pe cetateni] sa voteze Alianta DA si le-am oferit foarte mult circ, din pacate.

Le-am oferit scandaluri continue care vad ca inca nu se termina.

Si, din pacate, toate aceste tensiuni stiti la ce duc? La acea instabilitate de care spunea UE ca Romania nu are nevoie. Cred ca aceasta este principala amentiare la stabilitatea guvernarii: tensiunile si certurile permanente.

Robert Turcescu:Si aveti o solutie? Care ar fi pentru rezolvarea acestei stari de tensiune?

Raluca Turcan: Am spus intotdeauna si vreau sa cred ca si atunci cand premierul C.P. Tariceanu a afirmat, la inceputul anului, ca, pana la sfarsitul acestui an se va face fuziunea intre PNL si PD nu a vorbit una gandind alta.

Pentru ca eu am spus de la inceput ca tensiunile in Alianta se vor accentua, vor creste daca PNL si PD nu se vor aseza la aceeasi masa, nu-si vor pune unul altuia ofetele pe masa si nu vor realiza acea uniune sau fuziune. Cred ca trebuie sa renuntam la o serie de orgolii si sa gandim spre viitor.

Sa stiti ca politica nu se judeca pe termen scurt, de doi ani.

Robert Turcescu:Bine, dar in afara de dvs., dl. Stolojan, Boureanu, Mona Musca si probabil Valeriu Stoica, nu mai sunt multi care doresc fuziunea?

Raluca Turcan: Poate asa doresc unii sa lase impresia...

Robert Turcescu:Sunt multi, d-na Turcan?

Raluca Turcan: Sunt multi, sunt foarte multi, am foarte multi colegi cu care vorbesc, care ma suna fara sa le cer lucrul acesta sau fara sa-i spun eu...

Robert Turcescu:...dar nu-i vede nimeni sa faca o declaratie in acest sens prin presa.

Raluca Turcan: Vedeti dvs., cand partidul este la guvernare, exista o serie de parghii prin care poti sa conturezi un anumit comportament politic. Nu e foarte bine.

Robert Turcescu:Care sunt acele parghii?

Raluca Turcan: Ai in primul rand parghille oferite de functiile in autoritatile centrale, locale, sunt secretari de stat care sunt numiti si propusi de presedintii de filiale si sa stiti ca e foarte greu pentru cineva sa ia o decizie care nu il priveste doar pe el, ci priveste si multi alti oameni angrenati in acea pozitie a lui.