Statul german a ales concernul EADS ca unic executant al noului sistem de securizare. Circumstantele concursului de selectionare sunt criticate de specialisti. Firmele eliminate ameninta cu procese.

In ianuarie-februarie s-a desfasurat concursul de selectionarea a firmelor care vor realiza implementarea noului sistem de securizare digitala in Germania. Ulterior, Ministerul de Interne a anuntat rezultatul: ca unic executant a fost ales concernul EADS (European Aeronautic and Space Company).

Firma a prezentat „oferta cea mai rentabila si cea mai buna din punct de vedere profesional”.

Dupa evaluarea rezultatelor, concurentii au fost eliminati. Modalitatea de selectionarea a „castigatorului” comenzilor de stat, evaluate la circa 1 miliard de euro, este insa virulent contestata de ceilalti participanti: Motorola (SUA), Vodafone (multinational) si Marconi (Marea Britanie).

In noua sa editie (nr. 20/15 mai) saptamanalul „Der Spiegel” dezvaluie cateva aspecte inedite ale afacerii.

„Concurentii concernului EADS adulmeca o escrocherie"

Cu tehnica „analogica” invechita din anii `50 utilizata in propriile sisteme de securitate, Germania se situeaza actualmente pe ultimele locuri din Europa. Fapt datorita caruia a decis sa implementeze pentru autoritile de securitate (politie, pompieri, administratii tehnice si sanitare etc.) un sistem standardizat si omogen, cu tehnica de tip exclusiv „digitala”.

Desi o parte a retelei de securitate trebuia sa fie functionala in iunie 2006, cu ocazia Campionatelor Mondiale de Fotbal, Landurile federale au stabilit programul de achizitionare abia...la inceputul anilor 2000. Insa primul start, in 2002, a dat gres.

Landul Saxonia a recuzat firmele de consultanta implicate in procedura de expertiza, criticand dependenta economica a unor experti fata de concernele participante la selectie. Procedura a fost sistata. Cu atat mai mult, circumstantele actuale in care a avut loc selectia, surprind. „Concurentii concernului EADS miros chiar inselaciune”, scrie „Der Spiegel”.

Potrivit reporterilor, unii experti considerau concernul american Motorola, sprijinit de T-Systems - firma apartinand Telekom - si de specialistul electronic Rohde & Schwarz (M?nchen) ca principal favorit.

Experti independenti critica decizia administratiei germane

Dupa ce a estimat realizarile participantilor, Administratia de achizitionare de bunuri din Bonn i-a anuntat ca au fost definitiv respinsi. Functionarii au scris americanului Motorola: in urma examinarii documentelor prezentate constatam ca „nu ati atins cerintele minime, fapt datorita caruia oferta dvoastra nu poate fi retinuta.” (Der Spiegel.)

Dupa ce a realizat numai trei teste - din cinci prevazute in total - EADS ramane unicul participant la licitatia publica. Experti independenti critica faptul ca statul s-a legat de un singur ofertant, intr-o faza atat de timpurie. „Eroare fatala si decizie diletanta” apreciaza Gerd Kerkhoff, seful cunoscutei firme de consultanta omonime.

Potrivit saptamanalului din Hamburg, insasi anumiti functionari ai administratiei publice din Bonn au afirmat ca este vorba de „ o situatie nefericita”. In cazul in care EADS realizeaza testele de teren, regulamentul prevede ca va primi comanda.

Consecinta pentru statul german? Faptul ca s-a legat de un singur ofertant, care n-a demonstrat suta la suta efectivitatea tehnica si-i poate dicta preturile, este dezavantajos.

Motorola nu accepta eliminarea din start si ameninta cu o actiune in justitie

Concernele eliminate contesta energic decizia administratiei de la Bonn. Fapt cu atat mai picant in contextul unui scandal de anvergura, desfasurat in faza preliminara a „pocherului de un miliard.

In ceeace priveste modalitatea licitatiei, seful concernului Motorola in Germania, Norbert Quinkert considera (ca au avut loc, n.a.) deficite grave si ameninta public cu o actiune in justitie.”

Pe langa aceste deficite - relateaza autorii reportajului - Vodafone, Marconi si Motorola au vorbit de relatiile stranse dintre Administratia de Achizitionare si o firma de consultanta din Aachen - ramasa in umbra.

„De acolo,( ....) ar fi posibil ca anumite detalii din cadrul concursului pentru licitatie, sa fi ajuns la EADS. Altfel, este de neinteles cum a putut Motorola sa dea gres la opt cerinte minime, pe cand EADS, cu sistemul Nokia, a trecut toate obstacolele, ” scrie „Der Spiegel”.

Exact acum un an, Parchetul general de la Ulm a demarat o ancheta penala impotriva a cinci manageri de la EADS.

Motivele? Angajatii erau „suspectati de acordare de avantaje (unor functionari publici din Administratia de Achizitionare, Bonn, n.a.) in contextul introducerii sistemelor de securitate digitala in Germania”, ne-a declarat la data respectiva Procurorul General dr. Wolgang Zieher. („Romania Libera” - 11 iunie 2005).

Manageri de la EADS au dat mita unor functionari publici germani

„Ancheta impotriva colaboratorilor EADS a fost incheiata dupa ce- au achitat amenzi penale substantiale”, ne-a transmis, marti, 16 mai, acelasi procuror. In afacerea de coruptie „au participat” circa 70 de functionari publici „implicati in serviciul de implementare al sistemului digital de securizare.”

Managerii de la EADS au invitat in acelasi an (2004) si cativa jurnalisti. Toti au au petrecut zile placute in statiunea Oberhof, unde se desfasurau Campionatele Mondiale de biatlon. Cu aceasta ocazie, managerii au facut si o demonstratie.... tehnica.

„Ancheta penala foarte detaliata confirma faptul ca invitatia a avut loc in vederea viitoarei licitatii de implementare a sistemului digital, ceeace atesta incercarea de coruptie (? 333, aliniat 1, 3 din Codul Penal German)” afirma declaratia de presa, trimisa de Parchetul din Ulm si semnata de Procurorul general dr. Wolfgang Zieher.

Si ce parere are dl Norbert Quinkert, directorul pentru Germania al concernului Motorola? De la sediul din Taunusstein, langa Frankfurt, seful firmei americane ne transmite, printr-o colaboratoare a departamentului de presa: „Va rugam sa aveti intelegere ca, datorita contextului actual, in momentul de fata nu mai dorim sa facem declaratii publice.”

Colaboratoarea - care prefera sa pastreze anonimatul - ne spune: „Suntem deceptionati c- am fost refuzati la viitoarea licitatie, deoarece ca firma leader in domeniu, noi nu am contat cu acest rezultat.”

Dar surprizele unui meci retur nu trebuie excluse...