Uneori calul a tras caruta si a obosit, si atunci este trimis la odihna." Aceasta este oferta de stabilitate politica facuta de PD lui Calin Popescu-Tariceanu si PNL. Secretarul general al democratilor, Vasile Blaga, a apreciat miercuri, in cadrul emisiunii "100%", ca schimbarea premierului nu ar reprezenta o dovada de instabilitate politica.

"Daca atata pot Alianta si coalitia, atunci avem probleme"

Blaga a precizat ca, desi in acest moment nu se pune problema inlocuirii lui Calin Popescu-Tariceanu, invocarea stabilitatii nu poate fi intotdeauna o scuza pentru ineficienta. Blaga a combatut argumentul premierului, "nu schimbi caii cand treci raul", referindu-se atat la o eventuala schimbare a premierului, cat si la o restructurare guvernamentala.

"Daca atata pot Alianta si coalitia, doar acest guvern, atunci avem probleme. Daca in spatele fiecarui om nu exista cel putin un om la fel de serios, inseamna ca in acest moment partidele coalitiei, in principal partidele Aliantei, au probleme.

Totdeauna in spatele nostru trebuie sa fie alti oameni care oricand trebuie sa ne poata lua locul, pentru ca nu neaparat caii care se schimba trebuie si impuscati. Uneori, calul a tras caruta si a obosit, si atunci este trimis la odihna", a afirmat Blaga.

De trei ori "da" si nicio demisie

Ministrul administratiei a mai apreciat ca, daca s-ar fi facut anticipate, raportul de tara, dupa parerea sa, ar fi avut mai putine stegulete, pentru ca ar fi existat alta sustinere parlamentara. In acest context, Blaga a relatat cum s-a discutat despre demisia lui Tariceanu, vara trecuta.

"L-am intrebat de trei ori, "Da, Caline?". "Da, da, da". Am adunat structurile de partid, 800 de oameni, si pentru prima data in istoria PD, o decizie colectiva (anticipatele - n.r.) nu a fost respectata", a relatat secretarul general al PNL.

Blaga este convins ca acesta este motivul pentru care relatia dintre Traian Basescu si premier s-a deteriorat si crede ca sunt putine sanse ca aceasta sa se repare.

In acest context, Blaga si-a exprimat increderea in Stolojan si in proiectul sau de realizare a fuziunii PNL-PD. El a precizat insa ca oferta politica a lui Theodor Stolojan poate deveni viabila doar daca acesta alege intre a ramane consilier la Cotroceni si a face politica.

"Imbunatatiri" la PSD

Vasile Blaga a exclus posibilitatea sustinerii de catre PD a unei motiuni de cenzura a PSD, care sa duca la caderea guvernului. Totusi, el a reluat avertismentele lui Emil Boc. "Daca PD ajunge la concluzia ca, la un moment dat, nu ne respectam programul de guvernare si, dimpotriva, altele sunt prioritatile cabinetului, atunci ar putea sa voteze o motiune de cenzura. Nu este cazul acum", a spus Blaga.

El a precizat ca, in acest moment, nu se poate vorbi de o colaborare PD-PSD, chiar daca "anumite elemente in modul de actiune al PSD, de imbunatatire a imaginii lui si a modului de a-si rezolva probleme interne se vad".

Articol integral EVZ