Cand nu chiulesc, ies pe hol la fumat. Cand nu ies pe hol, vorbesc aiurea si-si dau coate in timpul orelor de plen. Cand reusesc sa fie si in sala, si cu ochii la prezidiu, voteaza pe langa subiect. Senatul Romaniei nu reuseste sa depaseasca nivelul mediu al unei clase de liceu industrial.

Ieri dimineata. La prezidiu - Teodor Melescanu: „Va rog frumos! Va rog frumos! Va rog cat pot eu de frumos!”. Nimeni nu-l baga in seama pe „diriginte”. In sala, un zumzet nesfarsit. Varujan Vosganian se plimba printre banci, Mircea Geoana susoteste cu Ion Vasile treburi de partid.

„Domnu’ Vosganian, stati in banca si apasati pe butoane cand trebuie! Domnu’ presedinte Geoana, ati putea sa lasati discutiile cu domnu’ Vasile si sa votati si dumneavoastra ceva?”

Este deja al doilea apel nominal, moment in care Teodor Melescanu trece la promisiuni imposibile: „Macar o jumatate de ora sa nu mai iesim din sala, sa ne facem treaba. Hai, va rog! Daca vreti, pot sa suspend sedinta ca sa mergeti pe hol si sa terminati tot ce aveti de vorbit”. Unii senatori o luasera inainte.

Pe hol, plin de liberali - Paul Pacuraru, Norica Nicolai, Radu Stroe, Serban Stratila, Ionut Popescu. Si pesedistii erau la datorie, pe partea de hol rezervata stangii: Serban Nicolae, Rodica Stanoiu, Ilie Sarbu. Dupa ce a fost apostrofat de Melescanu, Geoana a iesit pe usa din spate si dus a fost.

A treia incercare. Melescanu il pune pe secretarul Gavrila Vasilescu sa constate „prezenta fizica” din sala. Vasilescu accepta, dar cu o conditie: „Va rog sa ma ajutati sa strig catalogul si sa raspundeti prezent sau absent pentru colegii care nu sunt, ca sa nu mai ridic privirea”.

Marinescu loveste din nou

Cu greu, se ajunge la cvorumul de sedinta: 71 de „prezente fizice”, cu doua mai mult decat limita minima. Cand sa se stabilizeze situatia, ghinion! In scena intra „legea lui Marinescu”.

Articol integral Gandul