120 de chinezi au luat, ieri, cu asalt Casa Poporului, intr-o vizita de prietenie cu poporul roman. Intr-o atmosfera vesela, circa 50 de oficiali din Adunarea Nationala Populara a Chinei, urmati la tot pasul de un staff eficient si de o armata de ziaristi disciplinati, au luat la pas cladirea, impartind saluturi si zambete in stanga si-n dreapta.

Cel mai inalt oficial chinez, Wu Bangguo, presedinte al Comitetului Permanent al Adunarii Nationale Populare, s-a vazut cu Bogdan Olteanu si cu Nicolae Vacaroiu, pe care i-a cadorisit cu laptopuri „Ienovo”, televizoare „Changhong”, imprimante si faxuri.

Nicolae Vacaroiu a fost cucerit: „Conteaza ca simbol. Nu multi presedinti, omologi de-ai nostri vin cu astfel de lucruri. Daca fiecare ar veni macar cu cateva bucati, am avea o dotare de invidiat”. Din ochi, Nicolae Vacaroiu si-a dat seama ca este „tehnologie de ultima ora, pentru ca nici China nu mai este China pe care o stim de pe timpuri”.

Ceva mai neincrezator, secretarul genaral al Senatului, Eugen Vasiliu, nu s-a putut pronunta asupra cadourilor, deoarece „inventarul este in limba chineza si n-am avut cand sa-l descifram”.

Articol integral Gandul