Dupa opt luni de mandat, un bilant succint al activitatii ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, arata putine realizari si cistiguri obtinute paradoxal in urma unor esecuri.

Pe de alta parte, ministrul a dat dovada de curaj in momente-cheie. Ar fi vorba despre momentul in care Comisia Europeana a cerut Romaniei majorarea TVA sau cel in care a intrerupt privatizarea CEC dupa ce ofertantii au venit cu sume derizorii.

In scurta perioada scursa de la investirea in functie, Vladescu s-a aflat in centrul unor crize, precum cea generata de aranjarea bugetului pentru 2006 sau momentele de tensiune de dupa intreruperea acordului cu FMI.

Prietenul lui Tariceanu

Sebastian Vladescu a fost numit in functie in august 2005 in locul lui Ionut Popescu, dat jos pe motiv ca n-a reusit sa popularizeze cota unica. Noul ministru a fost, la acea vreme, acuzat ca a ajuns in Guvern datorita prieteniei si a bunelor relatii de afaceri cu premierul Calin Popescu Tariceanu.

Nu a facut strategia fiscala

Cind s-a instalat la Finante, subiectul preferat al noului ministru era strategia fiscala multianuala, un deziderat mai vechi al mediului de afaceri.

„Nu avem o strategie fiscala“, spune si acum Vladescu. In lipsa acestui document, singurul lucru pe care l-a putut folosi ministrul pentru a da senzatia de stabilitate fiscala, macar la nivel declarativ, a fost cota unica de 16%. A fost replica pe care a utilizat-o cind s-au majorat impozitele la 1 ianuarie si nu numai.

Un esec transformat in cistig

La sfirsitul anului trecut, Vladescu se pregatea sa-si puna propriul Cod fiscal pe Monitorul Oficial. A esuat. Un nou Cod fiscal n-a mai intrat in vigoare. Ba mai mult, Codul se discuta inca la aceasta ora. Vladescu a schimbat din mers tactica. A mutat data intrarii in vigoare a noului Cod la 1 ianuarie 2007.

Nu a avut curaj sa anunte aceasta mutare, cel care a facut-o public fiind senatorul Varujan Vosganian. Aceasta miscare i-a dat insa ocazia sa declare stabilitatea fiscala in Romania.

Faptul care s-a amintit cel mai putin este ca actualul Cod apartine ministrului dat afara pentru ca n-a facut imagine cotei unice.

Invins de Nicolaescu

Unele voci au spus ca proiectul de Cod fiscal n-a intrat in 2006 din cauza propunerii de majorare a accizelor la tigari, care deranjau multinationalele de tutun, unii dintre cei mai mari contribuabili din Romania.

Pe de alta parte, Vladescu a tacut milc cind ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a venit cu taxa pe viciu, care a intrat in calculul accizelor. Vladescu a motivat atunci ca n-ar vrea sa creeze tensiuni in Alianta din cauza acestei chestiuni. De fapt, factorii superiori de decizie (politica) au jucat un rol important in activitatea ministrului.

Supus deciziei politice

Vladescu a indraznit, la un moment dat, sa propuna ca salariile bugetarilor sa nu creasca anul acesta cu mai mult de 5,5%, din motive bugetare si de inflatie. Ministrul a lasat insa capul plecat cind alti factori de decizie au dictat o marire salariala de 11,8%, pentru a inchide gura bugetarilor iesiti in strada.

Articol integral Cotidianul