Comisia senatoriala de ancheta a privatizarii societatii ARO SA Cimpulung a prezentat ieri, in plenul Senatului, raportul de activitate, in care arata ca compania Cross Lander a primit aproape gratis firma din Cimpulung, cumparind-o cu 150.000 de dolari, desi patrimoniul era de peste 50 de milioane.

„Contractul de privatizare, asumat de APAPS in intregime, a favorizat excesiv cumparatorul, in detrimen-tul statului roman“, sustine raportul semnat de senatorii Carol Dina, Mihai Lupoi si Ovidiu Radoi si citat de Mediafax.

Documentul arata ca „patrimoniul SC ARO SA, de peste 50 de milioane de dolari, s-a vindut cu un pret total de doar 150.230 de dolari“ si ca firma Cross Lander, „abuzind si de ambiguitatea contractului“, a vindut, ulterior, la rindul sau, fabrica de scule si matrite a ARO pentru suma de 2,7 milioane de dolari.

De asemenea, se mai precizeaza ca, „dupa anularea obligatiilor bugetare incluse in suma de 1.716 milioane ROL, reflectata in contractul de privatizare, dupa transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor catre cumparatorul Cross Lander, SC ARO SA a acumulat noi obligatii bugetare, in cuantum de 150 de miliarde ROL“.

Datorii mai mari, dupa stergere

Raportul sustine ca, la data privatizarii, ARO avea pierderi de 290 de miliarde de lei si datorii comerciale de 320 de miliarde de lei, iar dupa ce s-a perfectat vinzarea, pierderile au fost de 400 de miliarde si datoriile comerciale au atins 380 de miliarde.

Senatorii au solicitat Parlamentului si Guvernului sa emita acte normative pentru acordarea unor ajutoare financiare angajatilor ARO, considerati a fi „victime inocente ale unei privatizari frauduloase“.

Documentul cere Guvernului sa analizeze contractul colectiv de munca de la SC ARO, pentru solutionarea problemelor salariale ale angajatilor si pentru relansarea acestei societati. De asemenea, raportul comisiei solicita „organelor abilitate ale statului“ sa stabileasca „masurile legale care se impun“.

Articol integral Cotidianul