"Exista in Romania circa 12 banci care au ambitia de a obtine o cota de piata importanta pe sectorul de retail. A face retail banking costa scump in investitii informatice, monetice, imobiliare, resurse umane, care nu pot fi amortizate decat cu un numar suficient de mare de clienti" - Patrick Gelin, presedinte BRD Societe-Generale

De la Revolutie incoace, piata financiar-bancara a afisat intotdeauna salarii de cateva ori mai mari decat media pe economie. La finele lui martie, castigurile din sistemul bancar erau de 3,8 ori mai mari decat salariul mediu.

Potrivit statisticilor, un angajat al institutiilor de credit a incasat, in martie, un salariu net de 28 de milioane de lei vechi. Casta salariatilor din sistemul bancar se dovedeste insa destul de inchisa.

In prezent, in cele 40 de banci care activeaza in Romania, lucreaza circa 50.000 de persoane, din totalul de 4,5 milioane de salariati din tara. Dintre acestia, doar 10.000 lucreaza in sediile centrale, unde se inregistreaza cel mai ridicat nivel de remunerare.

Se lucreaza „ca la fabrica”

Multi romani si-ar dori sa prinda un job in sistemul bancar. Pe langa salariile mari, potentialii candidati viseaza ca lucrul in banca le va oferi un birou modern, la un calculator performant si posibilitatea de a veni la munca intr-un sediu luxos.

Eticheta, seriozitatea si eleganta au devenit deja repere de imagine care diferentiaza sistemul bancar de celelalte domenii de activitate din Romania.

Insa munca din banca a inceput sa semene tot mai mult cu cea „la linia” de productie. Bancile impun tinte de profit si de vanzari. Iar produsele standardizate si sistemele informatice au facut ca, in ce priveste segmentul persoane fizice, mare parte din munca sa fie reprezentata de introducerea datelor pe calculator, care ia singur decizia daca se aproba un credit sau nu.

Un angajat bancar gestioneaza, in medie, credite de 1,25 milioane de lei noi. Iar profitul net pe care-l aduce anual bancii se ridica, in 2004, la peste 40.000 de lei noi (400 milioane lei vechi), aproape dublu decat salariul pe care-l castiga.

Viitor mai putin roz

Simplificarea produselor si luarea deciziilor prin sistemele informatice au scazut standardul in ceea ce priveste cerintele de angajare, dar si nivelul de salarizare.

Astfel, pe pozitiile de entry-level sau in cazul celor care vand credite de retail, salariile oferite sunt mai aproape de castigul mediu pe economie, decat de sumele apetisante afisate de statistici - circa 12 milioane de lei vechi, in mana.

Articol integral EVZ