Producatorii din televiziuni au scapat de stresul provocat de politicienii care refuza participarea la talk-show-uri: invita ziaristi dispusi sa vorbeasca pe orice tema.

De la criza din Alianta D.A. pina la cea din Sanatate, de la meciuri de fotbal la boala lui Basescu, de la probleme juridice la indicatori economici - jurnalistii s-au intrecut in ultimele luni in comentarii pe orice fel de subiect. Modelul de dezbatere cu ziaristi a fost impus de Realitatea TV, dar adoptat de majoritatea televiziunilor.

O analiza Monitoring Media arata ca numarul ziaristilor cu mai mult de zece prezente in talk-show-urile din primele patru luni ale anului, este mai mare decit cel al politicienilor.

Monitorizarea a luat in calcul toti participantii la emisiunile „Realitatea zilei”, „100%”, „Zece fix”, „Politica, frate!” - Realitatea TV; „Stirea zilei”, „Sinteza zilei”, „Zig-Zag” - Antena 3; „Prim-Plan” - TVR 1; „Nasul” - B1 TV; „Miezul problemei”

- National TV; „Pro Vest” - PRO TV. Perioada analizata este ianuarie-aprilie 2006 si arata ca cele 476 de editii ale emisiunilor au avut 993 de invitati. Numarul total de persoane prezente la dezbateri a fost de 276, dintre care 109 ziaristi.

Premiantii

Liderul incontestabil al prezentelor in dezbaterile televizate este Ion Cristoiu, cu 56 de participari, toate la „Sinteza zilei”. Desi are propria emisiune saptaminala, Cristoiu este invitat in fiecare seara la discutiile moderate de Mihai Gidea pe Antena 3.

Alaturi de el este, de multe ori, Octavian Paler, care, cu 19 prezente (17 la „Sinteza zilei” si doua la „Stirea zilei”) se situeaza pe locul trei.

Intre cei doi este un politician, Cozmin Gusa, cu 21 de prezente in opt emisiuni de pe patru canale de televiziune: cinci la „Realitatea zilei”, patru la „Nasul”, trei la „Sinteza zilei”, cite doua la „Zece fix”, „Stirea zilei”, „100%” si „Miezul problemei” si una la „Politica, frate!”.

Gusa este pe picior de egalitate, din punct de vedere al numarului de emisiuni frecventate, cu Crin Antonescu, aflat pe pozitia a patra a clasamentului, cu 17 prezente (sase la „Realitatea zilei”, trei la „Stirea zilei”, cite doua la „Zece fix” si „Prim-Plan” si cite una la „Pro Vest”, „Zig-Zag”, „Sinteza zilei”

si „Politica, frate!”). Tot la opt emisiuni a participat si Mona Musca, dar mai rar: trei la „Realitatea zilei”, cite doua la „Stirea zilei” si „Nasul” si cite una la „Sinteza zilei”, „Zece fix”, „100%”, „Politica, frate!” si „Pro Vest”.

Politicieni „discreti”

Topul nu continua insa cu oameni politici, ci in mare parte cu analisti si ziaristi diversi.

Doar Monica Macovei, Cristian Diaconescu, Sorin Oprescu si Mona Musca s-au „strecurat” intr-o lista care-i cuprinde pe Sorin Ionita, director de cercetare SAR, Adrian Moraru, director de programe IPP, Victor Alistar, director executiv al TI-Romania, Cristian Pirvulescu, presedintele Pro-Democratia, Mircea Dinescu, Bogdan Chirieac, Iosif Boda, Sebastian Lazaroiu, directorul CURS, Ion M. Ionita si Corina Dragotescu.

Lideri politici importanti, precum Emil Boc, Mircea Geoana, Adrian Nastase, Ion Iliescu, Vasile Blaga si Marko Bela, sau personaje supermediatizate, precum Gigi Becali sau Elena Udrea, au inregistrat, in perioada mentionata, un numar de aparitii cel mult egal cu ziaristi precum Razvan Ionescu, Cornel Nistorescu, Victor Ciutacu, Laurentiu Ciocazanu, Nicoleta Savin, Grigore Cartianu, Adrian Ursu sau Cristian Ghinea.

Mult mai „discreti” au fost Emil Constantinescu, Calin Popescu Tariceanu si Dinu Patriciu, cu cite patru aparitii, Traian Basescu si Anca Boagiu cu cite trei aparitii, George Copos, Sebastian Vladescu, Corneliu Vadim Tudor, Vasile Dincu si Gheorghe Flutur, cu cite doua, si mai ales Dan Voiculescu, Mihai Hardau, Mihai Razvan Ungureanu, Teodor Atanasiu, Ioan Rus, Sulfina Barbu si Gheorghe Pogea, cu cite o singura prezenta in talk-show-uri.

Nemonitorizate

Analiza Monitoring Media nu a cuprins si emisiuni desfasurate in formate care fie exclud invitatii, fie prevad dezbateri in majoritate doar intre ziaristi. „Saptamina politica” (TVR 1), realizata in cerc inchis intre Rodica Culcer, Iosif Boda si Cristian Pirvulescu, a avut sapte editii in perioada monitorizata.

„Cap si pajura” (Realitatea TV), tot o dezbatere inchisa cu doi ziaristi, Emil Hurezeanu si C.T, Popescu, a avut aproximativ 30 de editii. Realitatea TV a difuzat in primele patru luni cel putin 15 editii ale emisiunii „Analiza finala”, formatul acesteia cuprinzind comentarii in general din partea ziaristilor.

Insa emisiunea care ofera jurnalistilor cea mai mare vizibilitate este „Deschide lumea” (Realitatea TV). Cu trei editii in fiecare zi lucratoare a saptaminii si cite una simbata si duminica, „Deschide lumea” a facut cunoscute opiniile a zeci de ziaristi, pe orice tema de actualitate aparuta in ultimele luni.