Acordul politic privind noua Perspectiva Financiara 2007-2013 realizat in data de 4 aprilie, a fost ratificat de catre cele doua autoritatii bugetare - Consiliul UE (15 mai 2006) si Parlamentul European (17 mai 2006) si urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2007, informeaza un comunicat de presa al Ministerului Integrarii.

Potrivit acestui acord, Romania va primi in perioada mentionata fonduri nerambursabile de peste 30 miliarde euro, in timp ce contributia la bugetul UE va fi de aproximativ 8 miliarde euro.

„Avem convingerea ca pe baza eforturilor pe care Romania le-a intreprins pana acum si avand in vedere situatia actuala a pregatirii tarii noastre asa cum reiese din Raportul de monitorizare pulibcat de Comisia Europeana la data de 16 mai, Romania va adera la Uniunea Europeana 1 ianuarie 2007”, a declarat Leonard Orban, secretar de stat in cadrul Ministerului Integrarii.

Comisia europeana urmeaza sa prezinte saptamana viitoare un pachet de propuneri revizuite, care va completa cadrul legislativ necesar lansarii in 2007 a noilor programe comunitare. O revizuire cuprinzatoare a tuturor aspectelor legate de cheltuielile si resursele bugetare europene urmeaza sa fie realizata de Comisie in 2008-2009.