Reuniunea Subcomitetului de Asociere Romania - UE nr. 1 „Agricultura si Pescuit” care a avut loc joi la Bucuresti a abordat problema masurilor care trebuie intreprinse astfel incat raportul de monitorizare al Comisiei Europene din octombrie 2006 sa fie unul pozitiv, precizeaza Ministerul Integrarii Europene.

Raportul prezentat marti in cadrul Parlamentului European a identificat patru domenii cu stegulete rosii care necesita actiuni urgente, dintre care trei sunt in agricultura.

Reuniunea a fost prezidata de Wenceslas de Lobkowicz, seful Unitatii Romania, la DG Extindere a Comisiei Europene, si de Leonard Orban, secretar de stat in cadrul Ministerului Integrarii Europene. La lucrari au participat reprezentanti ai Comisiei Europene, ai Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, precum si specialisti din institutiile administratiei publice centrale din Romania.

Discutiile s-au axat pe transpunerea acquis-ului comunitar in domeniul agriculturii in legislatia romaneasca, prezentarea progreselor realizate de Romania in cele mai sensibile domenii consemnate in Raportul CE, respectiv intarirea capacitatii administrative a Agentiilor de Plati, operationalizarea Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS), precum si ultimele realizari in sectorul sanitar-veterinar.

In privinta Agentiilor de Plati a fost discutat stadiul actual al pregatirilor in domeniu si masurile pe care Romania va trebui sa le indeplineasca in vederea asigurarii functionarii optime: angajarea si instruirea personalului necesar, asigurarea echipamentului tehnic si acreditarea agentiilor.

Au fost prezentate progresele inregistrate in realizarea Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS), care presupune fotografierea intregului teritoriu al Romaniei si structurarea informatiilor obtinute intr-o baza de date urmand a fi folosite pentru acordarea platilor directe catre fermieri.

In acest sens, va fi angajat tot personalul necesar, prin concurs, pana la sfarsitul lunii iunie; pana in prezent au fost digitizate 86% din totalul fotografiilor, procesul urmand a fi finalizat in luna iunie a anului in curs; a fost definitivat registrul fermelor; legatura dintre fotografiile digitizate si acest registru urmeaza a fi definitivata pana la sfarsitul lunii septembrie 2006.

Au fost discutate chestiuni privind comertul bilateral, cu abordarea unor subiecte de actualitate precum: stadiul actual al implementarii concesiilor suplimentare asupra comertului cu produse agricole si stadiul adoptarii noului Acord privind recunoasterea reciproca, protectia si controlul denumirii vinurilor, bauturilor spirtoase si a vinurilor aromate.

Reprezentantii Comisiei Europene au apreciat progresele importante realizate de tara noastra in ultimul an in domeniul pescuitului, inclusiv in ceea ce priveste pregatirea pentru utilizarea fondurilor structurale pentru pescuit.

Referitor la domeniul sanitar-veterinar, au fost prezentate progresele inregistrate in ultima perioada. Astfel, constructia cladirilor destinate Punctelor de Inspectie la Frontiera (PIF) respecta calendarul asumat de Romania, acestea urmand sa devina operationale in luna septembrie.

Un alt aspect important care a fost dezbatut s-a referit la situatia actuala a unitatilor agro-alimentare, respectiv inventarierea si clasificarea acestora pe categorii. Pana la 15 iunie se va definitiva lista privind clasificarea pe categorii de conformitate cu acquis-ul comunitar a unitatilor agro-alimentare din Romania.

Cele 4 domenii in care Romania are „stegulete rosii”

Raportul Comisiei Europene din data de 16 mai a nuantat faptul ca de la ultimul raport din octombrie 2005, domeniile de ingrijorare au scazut in cazul ambelor tari, de la 16 la 6 in Bulgaria si de la 14 la 4 in Romania.

Cele 4 domenii aflate sub incidenta steguletelor rosii sunt urmatoarele:

- agentii de plata complet operationale acreditate pentru plata directa catre fermieri si operatori, sub prevederile politicii agricole comune (acquis cap. 7).

- infiintarea unui sistem integrat de administrare si control (IACS) in agricultura (acquis cap. 7).

- Infiintarea unui sistem de colectare a deseurilor animale si facilitatilor de tratare a acestora in conformitate cu acquis-ul comunitar in domeniul Encefalopatiilor Spongiforme Transmisibile si a sub-produselor animale (acquis cap. 7).

- Implementarea sistemelor IT pentru administrare fiscala in vederea asigurarii inter-operabilitatii cu cele din restul statelor membre ale Uniunii Europene, pentru a se asigura o colectare corespunzatoare a TVA pe intreg teritoriul pietei interne a UE (acquis cap. 10).

Jonathan Scheele, Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania a declarat miercuri in cadrul unei conferinte de presa ca, in urmatoarele zile, expertii europeni si autoritatile romane urmeaza sa discute si sa stabileasca o lista preliminara de prioritati si masuri in privinta concluziilor raportului de tara.