Scandalul legat de interceptarea convorbirilor telefonice in Statele Unite ia amploare. Generalul Michael Hayden, numit recent director in fruntea CIA, promite ca nu va mai repete greselile predecesorului sau.

El a facut astfel referire la speculatiile potrivit carora CIA ar fi avut informatii privind pregatirea atentatelor de la 11 septembrie 2001, dar ca nu a luat masurile care se impuneau atunci. Prezent in plenul Congresului american, generalul a aparat programul interceptarilor telefonice extrajudiciare al Agentiei pentru Securitate Nationala (ASN), din perioada 1999-2005. Firesc, atata timp cat in 2001 Michael Hayden se afla la conducerea ASN.

Acum, el asteapta votul senatorilor, pentru investirea lui in functia de director al CIA, aflata intr-o profunda criza de imagine si credibilitate.

Publicatia italiana "La Stampa", scrie ca mai multi americani cer despagubiri de aproximativ 200 de miliarde de dolari pentru ca li s-au ascultat telefoanele. Plangerea, depusa la un tribunal din Manhattan, este indreptata impotriva companiilor telefonice care au furnizat Agentiei pentru Securitate datele personale ale mai multor abonati.

Ordinul pentru interceptarea convorbirilor a fost dat de insusi presedintele George W. Bush, dar la operatiune a participat si FBI.

Companiile chemate in instanta sunt AT&T, Verizon si BellSouth. Odata mediatizata actiunea in instanta, mai multi cetateni americani au anuntat ca intentioneaza si ei sa se constituie parte in proces. Intr-un comunicat comun, Verizon si BellSouth neaga colaborarea cu NSA. AT&T recunoaste insa, ca fost implicata, dar a actionat doar in limite legale.

Purtatorii de cuvant de la Casa Alba declara ca activarea in 2001 a programului NSA nu a insemnat si ascultarea convorbirilor private. Ei incearca sa convinga astfel opinia publica, de faptul ca au fost consemnate doar numerele de telefon apelate si ca discutiile nu au fost inregistrate.

Scandalul s-a aplificat in momentul in care FBI a recunoscut ca in 2005 a interceptat convorbirile telefonice a peste 3.500 de cetateni si rezidenti legali din Statele Unite.

Conducerea Biroului Federal spune insa ca actiunea a fost autorizata de catre Ministerul de Justitie si ca s-a respectat procedura legala din perioada Razboiului Rece, cand activitatea unor posibili spioni sovietici era monitorizata.