S-a incheiat o saptamana de scaderi la bursa, bineinteles cu o sedinta de scadere generalizata. In special SIF-urile au avut de suferit, cumulat pe intreaga saptamana indicele BET-FI a scazut cu 8,9%.

Piata pare in acest moment fara sustinere la cumparare, nu se vand masiv actiuni, nu se vinde in panica, insa cumparatorii sunt extrem de prudenti si exista mereu tentatia de a se retrage la preturi mai mici.

Contextul international nu este nici el favorabil, majoritatea pietelor financiare se confrunta cu scaderi de cateva zile incoace, bursele americane fiind afectate de cresterea ratei dobanzii la 5%., la randul ei generata de cresterea inflatiei.

Astfel, primul gand duce la iesirea unor fonduri de pe bursa romaneasca, insa lichiditatea inca redusa contrazice acest lucru. Pur si simplu a slabit sustinerea la cumparare, investitorii probabil stau cu un ochi si pe pietele internationale, dovedind o prudenta mai mare decat inainte.

Indicii BET si BET-C au reusit sa inchida pe plus sedinta de astazi, insa situatia reala din piata este putin diferita. Principalul sustinator al indicilor a fost Petrom Bucuresti (SNP), care s-a tinut tare in jurul nivelului de 0,51 RON/actiune, unde a si inchis (+1%).

Minimul zilei a fost 0,5050 RON, la acest pret intr-adevar exista cerere afisata in piata, cu cantitati mari, oprind astfel o eventoala scadere.

Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) n-a avut aceeasi evolutie, aici investitorii sunt ceva mai reticenti. Inca nu s-a terminat cu ancheta conducerii, iar in plus asupra rezultatelor financiare viitoare planeaza pretul ridicat al titeiului (care afecteaza profitabilitate rafinariilor, pe termen scurt).

Cursul a evoluat in general foarte aproape de pragul de 0,0800 RON, cu toate ca a avut cateva rabufniri pe parcursul sedintei, la un moment dat ajungand chiar la 0,0820 RON. Lichiditatea nu a fost nici aici extraordinara, de altfel asta a permis si volatilitatea mare a cursului.

Prodplast Bucuresti (PPL) a continuat sa scada si astazi. In prima parte a sedintei cursul nu crestea peste 3,9 RON, pentru ca la final sa se produca si aici miscari mai importante de curs, o crestere brusca pana la 4 RON, urmata de o revenire rapida in jos, cu inchiderea la 3,81 lei noi (-4,8%).

Astfel, PPL a ajuns la pretul de la finalul saptamanii trecute, dupa ce acum cateva zile atingea nivelul maxim de 4,5 RON/actiune.

Pe piata actiunilor SIF s-a repetat in linii mari scenariul ultimelor zile: scadere chiar la deschidere, stagnare la noile cotatii, urmate la final de un nou val de scadere, cu inchidere la (-1%) ? (-2%). Astazi a fost randul SIF Transilvania (SIF3) sa urce pe podiumul celor mai mari scaderi de curs, cu un minus de 2,9% la 1,99 RON.

Insa pe intreaga saptamana cel mai prost a evoluat SIF Muntenia (SIF4), care a acumulat o depreciere de 13,2%, la un curs de 1,38 RON/actiune.