Procurorii au incheiat cercetarile in cazul asa-numit Tanacu, in care preotul Daniel Corogeanu si patru calugarite sunt acuzati ca au lipsit-o de libertate in mod ilegal pe o tanara de 24 de ani, Irina Cornici, care, in urma tratamentului aplicat, a murit in luna iunie a anului trecut.

Rechizitoriul a fost inaintat tribunalului Vaslui, care urmeaza sa stabileasca data procesului.

In comunicatul Parchetului se spune ca Procurorii au dispus trimiterea in judecata a preotului si a calugaritelor, considerind ca cei cinci au imobilizat-o pe Irina Cornici timp de cateva zile, cu buna stiinta. Procurorii mentioneaza ca fetei i-a fost aplicat un ritual de alungare a duhurilor rele, desi cei cinci stiau ca avea un diagnostic de boala psihica.

Noua incadrare, lipsire de liberate, ii scoate insa pe preot si pe calugarite de sub incidenta omorului deosebit de grav.

Inculpatii au invocat in apararea lor ca au actionat cu dorinta de a o vindeca pe Irina Cornici. Procurorii bucuresteni revin astfel la incadrarea facuta anul trecut de Politia din Vaslui.

Comunicatul Parchetului trece in revista cele trei expertize medico-legale facute in acest caz si reaminteste raportul final intocmit de Comisia Superioara Medico-Legala, in care se arata ca Irina Cornici a murit ca urmare a deshidratarii severe si a imobilizarii.

Se trec, de asemenea, in revista principalele momente ale evenimentelor din aprilie-iunie 2005, care au culminat cu moartea fetei.

Crescuta la o casa de copii din Barlad, Irina Cornici a fost invitata la manastirea Sfinta Treime de la Tanacu de catre o prietena devenita calugarita. La scurt timp dupa sosirea ei la manastire, a avut o criza de violenta fizica si verbala, urmata de o internare la Spitalul Judetean Vaslui.

Articol integral BBC