Rusia a prezidat vineri prima sesiune a Consiliului de Ministri al Consiliului Europei din timpul mandatului sau la conducerea organizatiei. Moscova a preluat presedintia organismului parlamentar de la Romania, intr-o perioada in care autoritatile ruse sunt confruntate cu numeroase critici in ceea ce priveste evolutia democratica a tarii.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a afirmat ca Moscova se va concentra pe indeplinirea obiectivelor Consiliului Europei

Consiliul Europei, in care sunt reprezentate 46 de natiuni, este prima organizatie pan-europeana a carei presedintie rotativa este preluata de Rusia.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat ca Moscova se va concentra pe indeplinirea obiectivelor Consiliului Europei, legate de intarirea democratiei si a cooperarii pe continent, dar a subliniat si ca agenda va include sporirea colaborrii in ceea ce priveste combaterea terorismului.

Imediat unii analisti au afirmat ca Rusia nu va ezita sa isi folosesca pozitia pentru a mai reduce din criticile la adresa sa.

Consiliul Europei si Curtea Europeana a Drepturilor Omului, care functioneaza sub egida consiliului, au acuzat Rusia de incalcarea drepturilor omului in Cecenia, de brutalitati ale politiei, incalcarea libertatii presei sau a libertatii religioase.

Consiliul Europei a mai cerut in repetate randuri retragerea trupelor rusesti din Republica Moldova precum si abolirea definitiva a pedeapsei cu moartea, asupra careia a fost impus in moratoriu in 1996.

Insa Rusia acuza Consiliul Europei de standarde duble, afirmand ca organizatia acuza Moscova de lucruri care trec neobservate la alte state.

Kremlinul da ca exemplul repetatele sale plangeri adresate consiliului Europei in ceea ce priveste ceea ce Moscova numeste abuzurile contra etnicilor rusi din Letonia si Estonia.

Insa presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Rene van Lindt, spune ca aceste critici ale organizatiei sunt constructive, fiind menite sa imbunatateasca dialogul cu Moscova, si nu sa ii puna bete in roate.

Articol integral BBC