Justitia bulgara a condamnat la trei ani de inchisoare un magistrat pentru luare de mita.„Serviciile secrete straine incearca sa faca lobby in Bulgaria, pentru a influenta procesul de dezvoltare a tarii“, se arata in raportul anual privind securitatea nationala, prezentat joi seara in parlamentul de la Sofia.

Mai mult, conform raportului, „agenturili“ incearca sa influenteze principalele sectoare ale economiei, mass-media, relatiile dintre diferitele grupari religioase si chiar viata politica de la Sofia.

„Au incercat sa puna mina pe tehnologia militara de ultima generatie si pe informatiile clasificate“, se arata in raportul care concluzioneaza ca toate aceste actiuni pun in pericol siguranta nationala.

Optimism bulgar

„Vestea cea buna este ca rata criminalitatii in Bulgaria este in scadere, pe masura ce numarul jafurilor a scazut. Nu au mai fost jafuri armate pe drumurile nationale in ultimul timp“, se arata in raport. Bulgarii par tot mai optimisti.

„Bulgaria a identificat patru grupari mafiote care actioneaza in tara“, a declarat, vizibil satisfacut, Ilia Iliev, purtatorul de cuvint al ministrului de Interne.

„Stim deja si cine sint liderii acestor grupari“, a mai spus Iliev. El a anuntat si ca politia bulgara e pe urmele gruparilor mafiote bulgare care actioneaza si in afara tarii.

Prima condamnare

Justitia bulgara a prezentat joi un prim succes in combaterea coruptiei: magistratul Stefan Stefanov va ispasi trei ani dupa gratii, pentru ca a cerut 1.500 de dolari pentru inchiderea unui caz. Aceasta sentinta este cea mai dura din istoria acestei tari pe care un oficial o primeste pentru coruptie.