Mii de turci au participat la o demonstratie organizata joi la Ankara pentru a protesta fata de uciderea unui inalt magistrat in sala de judecata. Atacatorul era furios pe interdictia referitoare la portul valului islamic in institutiile publice din Turcia.

Zeci de mii de persoane au defilat joi (18 mai) la Ankara in sprijinul secularismului din Turcia si in semn de protest fata de incidentul petrecut intr-o sala de judecata in ziua anterioara, incident in care un inalt magistrat a fost ucis si alti patru au fost raniti.

Strigand "Sunt un soldat al lui Allah", atacatorul, identificat ca fiind Alpaslan Aslan, de 29 de ani, a navalit miercuri in Consiliul de Stat, curtea administrativa suprema din Turcia. El a tras in judecatorii aflati in mijlocul unei sesiuni juridice.

Judecatorul Mustafa Yucel Ozbilgin, de 64 de ani, care a fost impuscat in cap, a murit dupa sase ore pe masa de operatie. Ceilalti patru judecatori raniti in atac se aflau inca in spital joi, cel putin unul din acestia fiind la sectia de terapie intensiva.

Aslan, care a fost arestat miercuri, purta documente care il identificau drept avocat din Istanbul. Potrivit politiei, acesta a recunoscut ca atacul reprezinta o razbunare pentru o sentinta recent emisa prin care unei profesoare ii era interzisa promovarea in functia de directoare deoarece aceasta purta val in drum spre scoala si inapoi spre casa.

Potrivit surselor, alte cateva persoane au fost arestate in legatura cu incidentul care a provocat joi protestele populatiei.

Islamistii au atacat adesea Consiliul pentru afirmarea stricta a legilor seculare ale Turciei si in special pentru interdictia de a purta valul islamic in universitati si institutii publice.

Aproximativ 25 000 de persoane au participat joi la Ankara la marsul organizat catre mausoleul fondatorului statului secular turc, Mustafa Kemal Ataturk, exprimandu-si sprijinul fata de secularism.

"Turcia este seculara si va ramane seculara", a scandat multimea condusa de presedintele Consiliului de Stat, Sumru Cortoglu, alti importanti juristi, rectori universitari si membri ai statului major.

"Nu vom fi intimidati", a afirmat Cortoglu dupa marsul catre mausoleul lui Ataturk.

Condamnand atacul de miercuri, Presedintele Ahmet Necdet Sezer, un secularist indarjit care a avut adesea conflicte cu Partidul Dreptate si Dezvoltare (AKP) al Primului Ministru Recep Tayyip Erdogan, a descris incidentul ca fiind "o pata neagra" pe istoria Turciei.

"Daca veti examina atacul, veti vedea ca nu este provocat de animozitate personala ci... vizeaza republica si in special principiile imuabile ale democratiei si secularismului", a afirmat presedintele, promitand ca toate institutiile "vor apara pentru totdeauna principiile republicii".

AKP, care isi are radacinile in islamismul politic, si-a renegat originile, descriindu-se drept pur si simplu "conservator". Acesta a criticat insa decizia curtii si a cerut relaxarea interdictiei privitoare la portul valului, care dateaza din epoca lui Ataturk. Sotia lui Erdogan poarta val.

Potrivit cotidianului britanic Financial Times, desi Erdogan a condamnat atacul asupra judecatorilor, el a fost aspru criticat joi pentru faptul ca nu a participat la funeraliile lui Ozbilgin. Premierul a ales in schimb sa participe la o conferinta organizata in orasul turistic Antalya.

Miile de persoane adunate in fata moscheii din Ankara pentru funeralii l-au aplaudat pe Sezer la sosirea la ceremonie, in timp ce ministrii, inclusiv vicepremierul Abdullatif Sener, au fost impinsi si huiduiti. Protestatarii au strigat "Asasini, plecati" si "Demisia guvernului", in timp ce fortele de securitate incercau sa faca loc oficialilor.