Cel mai ieftin credit bancar la ora actuala este overdraftul pe card. Descoperitul de cont, cum mai este intitulat, overdraftul asigura o finantare care poate ajunge la echivalentul a sase salarii nete, iar formalitatile sint mult mai reduse decit in cazul unui credit obisnuit.

Astfel, in timp ce pentru un card de credit astepti cu saptaminile (pentru cardul „Vivere” emis de BRD se astepta, la un moment dat, si doua luni), urmind sa achiti taxe ridicate si sa completezi un teanc consistent de formulare, pentru imprumutul prin overdraft totul dureaza cel mult 7 zile.

Descoperitul de cont permite posesorului de card sa scoata din bancomat intre 5 si 6 salarii, la o singura operatiune.

PROCEDURA SIMPLA - BANI LA DOBINZI MICI

Obtinerea unui card de debit este extrem de simpla. Dupa completarea unui formular si achitarea unei taxe de emitere de circa 5 RON, in maxim doua zile se poate obtine cardul solicitat.

In plus, comparativ cu un card de credit, unde banii nu sint purtatori de dobi nda, avantajul cardurilor de debit cu overdraft este acela ca pentru banii scosi de la bancomat, dincolo de disponibilul din cont, se platesc dobinzi mult mai mici decit cele la cardul de credit, uneori diferentele ajungind si la 8-9 la suta.

„La noi, numai in ultima luna s-au observat citeva zeci de mii de cereri pentru aprobarea facilitatii de overdraft. Oamenii au inteles ca e mult mai ieftin si mai avantajos sa ai pe cardul de salarii o suma suplimentara de care te poti atinge, in caz de nevoie”, ne-a declarat Traian Traicu, purtator de cuvint al BRD.

Un alt avantaj al overdraftului este ca pentru sumele care depasesc salariul, nu se plateste nici o dobinda. „Platesti o dobinda modica doar in momentul in care scoti bani mai multi decit nivelul venitului lunar. Dar dobinda este atit de mica, incit devine o cantitate neglijabila”, au afirmat ofiterii de credit ai Volksbank.

Practic, banca la care ai cardul de debit, iti alimenteaza contul cu valoarea a inca 5-6 salarii, fara ca tu sa trebuiasca sa cheltuiesti neaparat acesti bani.

CARE SINT CELE MAI AVANTAJOASE DOBINZI LA OVERDRAFT?

Dintre toti emitentii de pe piata, cea mai mica dobinda la overdraft, in acest moment, o are CEC - 11 la suta pe an. „Singura condit ie este ca firma la care clientul lucreaza sa aiba un acord semnat cu noi. Linia de credit poate fi folosita oricind, iar dobinda platita este numai pentru banii efectiv utilizati.

Mai mult, cit priveste limita de timp a rambursarii banilor, nu avem o asemenea data limita, cita vreme clientul ramine angajat”, ne-a declarat Georgia Radu, ofiter de presa in cadrul CEC. E drept, nu intotdeauna dobinda este singurul criteriu dupa care sa te orientezi. Mai conteaza si plafonul sumei de care poti dispune la ATM-uri si care depinde de la banca la banca.

Cel mai mare plafon il are BCR - de 6 salarii nete, dar nu mai mult de 5.000 de euro. Potrivit unor surse din cadrul Erste Bank, e posibil ca, incepind din iulie, atit plafonul, cit si dobinzile la overdraftul oferit de BCR sa se modifice in avantajul clientilor.

„Discutam de o posibila campanie a Erste Bank de atragere si fidelizare a clientilor, care ar urma sa demareze imediat dupa preluarea integrala a pachetului majoritar al BCR”, au afirmat sursele citate. Atit la CEC, cit si la BCR, pentru a beneficia de servicile overdraftului, e nevoie sa ai contul de salarii la bancile respective.

Ceea ce, e drept, in anumite cazuri (compania la care esti angajat lucreaza cu alte banci) poate deveni problematic. Daca doresti totusi un descoperit de cont fara a-ti muta salariul la banca ce ti-l ofera, exista alternative, care insa sint „taxate” prin limita plafonului creditului.

Volksbank, de pilda, ca si BRD, nu te conditioneaza din acest punct de vedere, dar va trebui sa te multumesti cu cel mult doua salarii nete. Chiar si Daewoo Bank, una din bancile recent preluate, facilitatea de overdraft consta in acordarea unui credit in limita a 3 venituri lunare nete, fara giranti sau alte garantii. Daca nu te multumesti cu cele 3 venituri lunare nete, mai ai o sansa.

Aduci citeva garantii suplimentare, in functie de marimea creditului. Suma ti se acorda pe o perioada de 3 ani, cu posibilitate de prelungire, nici Daewoo Bank neconditionind facilitatea de overdraft de virarea salariului lunar pe cardul lor. O situatie diferita, dar extrem de avantajoasa pentru clienti, este cea intinita la HVB.

Acolo nu exista limita superioara, poti lua in principiu orice suma pe descoperitul de cont, dar exista conditia ca timp de cel putin 3 luni sa iti rulezi salariul prin ei.

Astfel, dupa ce clientii HVB se plingeau de tratament „de sus” din partea functionarilor, concurenta i-a obligat sa ia masuri, iar Dan Pascariu - presedintele subsidiarei romåne a HVB - a luat masurile necesare.