Testele rapide de laborator PCR au confirmat, sambata, suspiciunea virusului gripei aviare in sectoarele 2 si 4 din Bucuresti.

Probele care au fost testate au fost recoltate de la pasari de pe Str. Falticeni din Sectorul 2 si Str. Odei in sectorul 4.

Autoritatile vor eutanasia toate pasarile din zonele cu suspiciune de gripa aviara. Este vorba de aproximativ 6 000 de pasari, aflate in cela 417 gospodarii din sectorul 2 si 268 de gospodariii din sectorul 4, adica in cartierul Andronache din sectorul 2 si zona de la periferia cartierului Giurgiului, din sectorul 4.

Vor fi montate covoare de dezinfectie iar locuitorii vor fi vaccinati.

Autoritatile au explicat ca nu au instituit carantina in zonele respective ci doar le dezinfecteaza si ca asteapta rezultate suplimentare de la probele recoltate.

"Din ceea ce stim pe Bucuresti, in momentul de fata nu s-a confirmat inca, nu avem nici o confirmare. Se lucreaza la institut, pentru ca este o procedura de insamantare a oualor embrionate. Va vom informa, va vom da si un comunicat, daca este cazul.

S-au luat masuri la Bucuresti, in acele doua cartiere, de sacrificare si de dezinfectie si pericolul cred ca nu exista in momentul de fata", a explicat ministrul Gheorghe Flutur.

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a cerut autoritatilor locale sa se implice in activitatea de izolare a virusului si a cerut populatiei sa respecte regulile transmise de Ministerul Sanatatii pentru evitarea raspandirii virusului.

Primarul General al Capitalei, Adrian Videanu a declarat la comitetul Antiepizootic ca zonele izolate ar putea intra in carantina:

"Suntem in perioada de izolare completa a acelor zone si in momentul in care Institutul National de Sanatate a Animalelor ne va confirma oficial - pentru ca aceasta este prevederea legala - momentul in care se va confirma oficial prezenta virusului, perimetrul de izolare se va transforma in perimetru de carantina, cu toate masurile specifice care se impun".

Oamenii au fost sfatuiti sa-si tina pasarile in curte si sa respecte masurile de prevenire a extinderii virusului gripei aviare.

Doua gaini au fost gasite moarte, vineri, in doua gospodarii din sectorul 2 si 4 pe strazile Flaticeni si Odei. In noaptea de vineri spre sambata au mai fost gasite patru pasari moarte in sectorul 4.

In Bucuresti exista peste 50 000 de pasari in gospodarii.