Virusul gripei aviare a fost confirmat duminica seara si in Bucuresti, in urma testelor finale. In sectorul 2 a fost instituita carantina de gradul I, care va fi mentinuta pana la finalizarea operatiunilor de sacrificare a pasarilor si de dezinfectie a gospodariilor. Autoritatile estimeaza ca populatia din zona va fi izolata cel putin o saptamana.

Bucurestenii din zonele cu carantina vor fi scutiti de la serviciu de catre Primarie.

Zona de carantina de gradul I stabilita de autoritati pentru sectorul 2 cuprinde 21 de strazi si este delimitata de arterele Peris, Cornisei, Cumpenei, Suhard, Andronache si Betonului.

In sectorul 4 - unde exista deja suspiciune de gripa aviara, carantina de gradul I se va institui pe 20 de strazi, delimitate de soseaua Giurgiului, strada Luica, strada Pogoanele si Drumul Bercenarului.

In timpul carantinei, strazile Actiunii, Anghel Moldoveanu, Ilie Oprea, Odei, Zlatunoaia, Suierului, Diademei, Rosiori, Paius Vasile, Belerciu Nicolae si Zanoaga vor fi inchise.

Zeci de bucuresteni din zona Luica paraseau, duminica seara, perimetrul de siguranta care a fost stabilit de autoritati, de teama restrictiilor la care urmeaza sa fie supusi, in cazul confirmarii virusului H5 si in sectorul 4.

Duminica la pranz, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur anuntase ca in intreaga tara sunt 25 de focare de gripa aviara, din judetele Brasov, Bacau, Buzau, Vrancea, Covasna si Sibiu. El a precizat ca in 15 focare s-a incheiat, deja, operatiunea de sacrificare a pasarilor.

Ministrul Flutur a mai precizat deocamdata nu exista o explicatie privind cauzele focarelor. El a spus ca autoritatile iau in calcul posibilitatea de a interzice cresterea pasarilor in localitatile cu peste 100 de mii de locuitori. In opinia sa, aceasta masura este necesara mai ales in Capitala, in conditiile in care se doreste ca Bucurestiul sa devina o capitala europeana.

Gheorghe Flutur a mai afirmat ca Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara va trece in subordinea Ministerului Agriculturii, urmand sa fie infiintata, in curand, o Directie de Control pentru Siguranta Alimentara in cadrul Corpului de Control al ministrului.

Ministrul Agriculturii a facut aceste declaratii la finalul sedintei Comandamentului central anti-epizootic, care s-a reunit duminica dimineata in prezenta premierului Calin Popescu Tariceanu.

In acest context, crec temerile in randul populatiei privind imbolnavirea cu virsul H5. Medicii de la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals din Bucuresti se asteapta ca in urmatoarele zile sa se inregistreze un aflux de pacienti.

Doctorul Adrian Streinu Cercel a declarat, pentru Realitatea TV, ca nu se teme ca ar putea exista multe cazuri de gripa aviara la om, insa a anuntat ca multe persoane se vor prezenta la medic la cele mai mici simptome de gripa.

De altfel, testele efectuate la cele trei persoane internate la Institutul "Matei Bals" din Capitala -suspectate de gripa aviara - au iesit negative.

Intre timp, continua ancheta privind raspandirea gripei aviare, fiind audiate pana in prezent, peste 100 de persoane. In noaptea de sambata spre duminica, Florin Macovei, administratorul firmei Pati Prod de pe platforma avicola de la Codlea, a fost arestat preventiv, procurorii facand recurs la decizia instantei de a-l cerceta in libertate.

Judecatorii brasoveni au mai emis mandat de arestare preventiva pe numele lui Vasile Dardala, patronul Drakom Silva SRL, prima ferma avicola de la Codlea si din tara unde a fost confirmat virusul H5.

Prefectura Brasov a anuntat, duminica, finalizarea procesului de eutanasiere a intregului efectiv de pasari in 10 din cele 16 focare instituite la nivelul judetului.

In municipiul Fagaras si in satul Hurez, comuna Beclean, masurile de carantina au fost "relaxate". Tot duminica, au fost confirmate trei focare de gripa aviara in judetul Bacau.