Trecerea Romaniei la zona Euro s-ar putea face cel mai devreme in 2012, conform unui calendar prezentat de conducerea BNR. Aceasta schimbare decisiva in politica monetara a Romaniei se va putea realiza insa numai in conditiile unei supravegheri stricte a inflatiei, sarcina pe care BNR sustine ca nu o poate indeplini singura.

Si asta deoarece multe dintre masurile fiscale luate de autoritatile guvernamentale risca sa dea peste cap tintele de inflatie asumate. Printre cei mai importanti factori de dezechilibru de numara taxele si impozitele, despre a caror fluctuatie se discuta intens.

Intr-o incercare de a stopa aceasta zvonistica, extrem de daunatoare si mediului economic, ministrul Finantelor Publice a anuntat ca TVA si cota unica de impozitare nu se vor modifica pina in 2008.

Vladescu a dezmintit astfel si afirmatiile liderilor Partidului Conservator, care anuntasera ca TVA pentru alimentele de baza se va injumatati din 2007.

Si evolutia monedei nationale influenteaza dramatic indicele de inflatie. In acest moment, analistii pietei monetare sustin ca leul mai are resurse pentru a se aprecia, fapt ce-i nelinisteste pe exportatorii care, oricum, au inregistrat pierderi masive.