Autoritatile de la Bucuresti nu-si pot explica motivul pentru care virusul a ocolit statele din jur si a atacat doar tara noastra. Autoritatile romane nu au inca un raspuns legat de cauzele care au provocat reizbucnirea si raspandirea virusului gripei aviare. Deocamdata fac tot felul de speculatii.

Dar niciunul dintre oficialii sau specialistii implicati in rezolvarea crizei nu este in stare sa explice de ce virusul gripei aviare a aparut doar in Romania, in conditiile in care una dintre cauze ar fi pasarile migratoare. Invariabil, toti dau din umeri, desi de la data reaparitiei virusului a trecut mai bine de o saptamana.

Premier relaxat

Acelasi ridicat din umeri a fost repetat ieri si la Ministerul Agriculturii, la sedinta Comandamentului expertilor stiintifici, la care a participat si premierul Calin Popescu-Tariceanu. El nu a putut sa afle decat ca in tara au fost confirmate 25 de focare, ca sunt 26 de suspiciuni si ca situatia se stabilizeaza.

Pentru ca nu a primit raspuns la intrebarea „de ce H5 isi face de cap numai in Romania?”, Tariceanu a continuat: „Cum de nu mor pasarile migratoare, care s-ar face vinovate de aparitia si raspandirea virusului?”. I s-a explicat ca sunt anumite pasari, in special ratele si gastele salbatice, de exemplu, care sunt rezistente la aceasta boala.

Astfel, ele devin extrem de periculoase pentru ca poarta virusul si il elimina. Pasarile domestice, in schimb, sunt foarte sensibile si la numai patru zile de la contractarea virusului ele mor.

Pasarile de curte,interzise la oras?

Autoritatile le-ar putea interzice orasenilor sa creasca pasari de curte. „Nu putem permite perpetuarea acestui fenomen intr-o capitala europeana, in marile aglomeratii urbane. Este vorba si de sanatatea oamenilor”, a declarat ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur. In Bucuresti sunt circa 30.000 de pasari. Primarul Adriean Videanu a spus ca ar putea fi interzisa si cresterea porcilor.

H5N1 in Brasov si Covasna

Laboratorul central veterinar britanic de la Weybridge a confirmat ieri existenta virusului de tip H5N1 in judetul Brasov, in localitatile Fagaras, Beclean, Hurez, Feldioara de Ucea, Soars si ferma Drakom Silva din Codlea, si in judetul Covasna, in localitatea Sita Buzaului.

Cum a aparut virusul?

Specialistii iau in calcul patru scenarii care sa explice cum a aparut virusul de la Codlea si cum s-a raspandit in cel putin sase judete.

Din import. SRI cerceteaza un import de curcani care ar fi avut loc in urma cu trei-patru saptamani. Pasunatul in zona lacurilor si a baltilor ar favoriza raspandirea virusului.

Comertul cu pui vii. Puii de pe platforma Codlea au fost comercializati in localitati din alte judete. Peste 150 de

firme au cumparat de la Codlea.

Pasarile migratoare. Anual, Romania este tranzitata de 900.000 de pasari migratoare.

Articol integral Evenimentul Zilei