Secretarii de la primarii, trimisi la facultate

de Antoaneta Etves     Cotidianul
Luni, 22 mai 2006, 0:00Aproape jumatate dintre secretarii primariilor, in special cei din mediul rural, n-au studii juridice, desi chiar ei dau verdictul daca o hotarire de consiliu e legala sau nu. Aproximativ 45% dintre secretarii primariilor, in special din mediul rural, risca sa-si piarda functiile din cauza ca nu au studii de drept, cerute de lege.

„Exista o problema la nivel national. Au termen pina in 2009 sa-si definitiveze studiile, daca nu, vor fi inlocuiti“, ne-a declarat Mircea Nicu Toader, secretar de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Conform Legii nr. 161/2003, secretarii primariilor „sint obligati ca in termen de sase ani sa absolveasca o forma de invatamint superior de lunga durata in specialitatea juridica sau administratie publica, in caz contrar sint eliberati din functie“.

Numai ca autoritatile se hotarasc greu sa puna legea in aplicare. „Eu am sesizat anul trecut, in decembrie, cind am trimis o circulara la toate primariile din judet. Am cerut ca toti secretarii care nu au studii juridice sa inceapa sa faca studii.

I-am anuntat ca mai au timp pina in anul 2009, iar cei care nu se vor conforma vor fi schimbati“, sustine Lefter Chirica, prefectul judetului Tulcea.

Aprobari care nu respecta legea

In judetul Covasna, doar 30% dintre secretarii primariilor au studii juridice. „Nu stiu ce o sa facem. E o problema, pentru ca ei reprezinta legea in primarie. Au fost hotariri de consiliu aprobate, cu privire la concesionari de terenuri si cladiri, in tot judetul, care nu respectau legea.

Avem noroc ca orice hotarire data de o primarie este luata la puricat de biroul juridic al prefecturii“, ne-a declarat Ioan Ursache, subprefectul de Covasna.

Potrivit acestuia, au fost multe hotariri cu privire la numirile pe posturi in primarii care nu respectau legea.

Juristii nu vor sa se mute la tara

In judetul Tulcea, mai mult de jumatate dintre secretarii primariilor, majoritatea din mediul rural, nu au studii in domeniu sau studii superioare. „Comunele Baia si Smirdan sint doar doua exemple de zone unde sint probleme. Sper ca vor face cursuri de specialitate, altfel vor fi schimbati. Tot judetul este monitorizat“, ne-a declarat Lefter Chirica.

Si in judetul Timis situatia este asemanatoare. Doar o treime dintre cei care decid daca o hotarire de consiliu respecta legea au studii in domeniu. „Schimbarea lor este dificila, pentru ca sint greu de gasit inlocuitori in mediul rural, iar juristii de la oras nici nu concep sa munceasca la tara“, sustine Ovidiu Draganescu, prefectul judetului Timis.

Nici in judetul Bacau situatia nu e mai buna: 30% dintre secretari nu au studii de profil.

Problemele ajung pina la prefecturi

„Aceasta situatie ingreuneaza activitatea prefecturilor. De foarte multe ori, in controlul de legalitate al actelor se emit hotariri de consiliu care sint pe linga lege si atunci trebuie sa intervenim pentru anularea lor“, ne-a explicat Gabriel Berca, prefectul judetului Bacau.

Hotaririle de consiliu cu privire la concesionari au creat cele mai multe probleme. „Daca nu le luam la puricat, riscam sa pierdem acele terenuri“, ne-a declarat prefectul.

Autoritatile dau vina pe traditie

Multi secretari de primarie au fost angajati pentru ca faceau parte din familiile fruntase din sat. „Sint angajati de 20-30 de ani. La tara nu gasesti peste noapte secretari cu studii juridice. Iar conditia de a avea studii de drept nu era necesara pina acum“, incearca sa justifice Mircea Nicu Toader situatia existenta.

„Trebuie o alta generatie de functionari publici. Acum integrarea in UE o facem si cu balastul personajelor care trag in jos administratia publica. Speram ca pina in 2009 vom rezolva aceasta problema“, a spus Gabriel Berca.

Atributiile functionarilor din primarii

Participa in mod obligatoriu la sedintele Consiliului Local
Coordoneaza compartimentele si activitatile cu caracter juridic, de stare civila, autoritate tutelara si asistenta sociala din cadrul aparatului propriu de specialitate al Consiliului Local

Avizeaza proiectele de hotarire ale Consiliului Local, asumindu-si raspunderea pentru legalitatea acestora, contrasemnind hotaririle pe care le considera legale

Avizeaza pentru legalitate dispozitiile primarului
Asigura indeplinirea procedurilor de convocare a Consiliului Local si efectuarea lucrarilor de secretariat

Pregatesc lucrarile supuse dezbaterii Consiliului Local
Elibereaza extrase sau copii de pe orice act din arhiva Consiliului Local, in afara celor cu caracter secret stabilit prin lege
Legalizeaza semnaturi de pe inscrisurile prezentate de parti si confirma autenticitatea copiilor cu actele originale, in conditiile legii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


120 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by