In prezent, impozitele sunt achitate de firmele de leasing. Tot de anul viitor, populatia va plati un impozit de 16% pe veniturile obtinute din dividende.

Utilizatorii masinilor si terenurilor cumparate in leasing vor plati impozitele aferente acestor bunuri pe toata durata contractului, incepand din ianuarie 2007. Una din cele mai notabile modificari din noul Cod Fiscal transfera obligatia platii impozitului pe masini, case sau terenuri, achizitionate in sistem leasing, de la firma, la client.

Astfel, pe langa ratele si dobanda pe care utilizatorul masinii le plateste lunar, acesta trebuie sa mai achite si un impozit anual, care in cazul unui autoturism cu capacitatea cilindrica de 1.600 cm cubi este de circa 120 RON.

In ce priveste contractele de leasing incheiate inainte de 31 decembrie 2006 inclusiv, care se vor derula si dupa 1 ianuarie 2007, utilizatorii autoturismelor nu achita impozite, plata acestora ramanand in continuare in sarcina firmelor.

Dobanzile aferente ratelor de leasing vor fi cuprinse in baza de impozitare a TVA, incepand cu data aderarii Romaniei la UE, potrivit modificarilor aduse Codului Fiscal.

Astfel, daca societatile de leasing introduc in tara bunuri inainte de data aderarii, in baza unor contracte de leasing incheiate cu utilizatori care cumpara bunurile respective dupa data aderarii, acestea sunt plasate in regim vamal de import, cu exceptarea TVA.

Din 2007, contribuabilii vor trebui sa plateasca impozitul pe profit anual, si nu trimestrial ca pana acum, cu plati anticipate efectuate in cursul anului - este o alta modificare in Codul Fiscal.

Articol integral Gandul